Velge utdanning

Hvordan velge utdanning?

Forvirra? Og usikker på hva du skal velge? Du er ikke alene. Dette er en naturlig reaksjon når man har så mye å velge mellom. På UngInfo tilbyr vi utdanningsveiledning som kan bidra til å rydde litt opp i tankene rundt utdanningsvalget. Her har vi samlet noen tips til deg som skal velge utdanning. 

 

Av UngInfo. Sist oppdatert 27, februar 2024. 

 

Kom innom UngInfo for gratis utdanningsveiledning i Møllergata 3d. Vi har drop-in og holder åpent mandag-fredag kl. 12-17 (Onsdag 12-19)

Hva påvirker valget ditt?høyere utdnaning

Gjør du et godt valg for deg selv? Du kan bli påvirket når du skal ta et utdanningsvalg, uten at du selv merker det. Husk at valget er ditt. Det kan være lurt å stille seg selv disse spørsmålene:

 

Velger du det kjente?
Hvis du ikke har nok informasjon om mulighetene dine, er det fort gjort å velge en utdanning som du kjenner godt til. Det finnes mange ukjente og spennende utdanninger. Utforsk mulighetene dine.

Les om ulike utdanninger på utdanning.no eller snakk med oss på UngInfo.

 

Gjør du som de andre?
Mange velger samme utdanning som vennene sine, fordi det føles trygt. Tenk på om utdanningen er noe du faktisk interesserer deg for.

 

Tenker du langsiktig?
Mange velger utdanning basert på hva de ønsker seg her og nå, uten å tenke på hvordan valget påvirker livet frem i tid. Prøv å tenke rasjonelt og langsiktig når du skal velge utdanning.

 

Tar du valg basert på status?
Mange blir påvirket av andres meninger om hva som er en god utdanning. Tenk på hvilke utdanninger som passer med dine egenskaper og interesser.

 

Bruk tid på å velge

Det er lettere å bli sikker på valget ditt om du bruker god tid på å sjekke ut hvilke muligheter som finnes, og hva du har lyst til. Husk at det er mulig å gjøre omvalg underveis.

 

Snakk med andre, som har gjort valg tidligereTa opp fag

Snakk med studenter på forskjellige utdanningsprogram, universiteter og høgskoler når de har åpen dag. Her har du en super mulighet til å stille alle spørsmål du måtte ha. Dra på utdanningsmesser, eller hospitèr på et utdanningsprogram du vurderer å søke på. Snakk med rådgiver eller kom innom UngInfo. Vi tenker gjerne høyt sammen med deg.

 

Husk at det er du som velger

Selv om det kan være lurt å rådføre seg med andre, er det viktig at det er du som tar det endelige valget.

 

Bli kjent med deg selv

Kjenn etter hva som er viktig for deg, hva som gir deg motivasjon og hva du interesserer deg for, både når det gjelder utdanning og fremtidig jobb.

 

Skaff deg informasjon

God og nøytral informasjon er viktig når du skal velge utdanning.

 

Få gratis utdanningsveiledning hos UngInfo
Alle i Oslo mellom 13 og 27 år kan komme innom oss med spørsmål om utdanning. Vi holder åpent mandag-fredag kl. 11-17  (onsdag 12-19). Vi har drop-in, men hvis du vil kan du avtale tid ved å sende e-post til post@ung.info. Kom innom oss for:

  • noen å snakke med om utdanningsvalg, både videregående og høyere utdanning
  • dine rettigheter som student
  • informasjon og veiledning om å søke stipend/lån fra Lånekassen
  • informasjon om hva det vil si å være privatist

Lykke til med utdanningsvalget!

 

utdanning