Om folkehøgskole
Folkehøgskole er et annerledes skoleår uten karakterer og eksamen. Mange bruker folkehøgskoleåret som en slags friår til å tenke over hva de skal gjøre etter videregående.
Fordyp deg i dine interesser og hobbyer
På folkehøgskole kan du kan konsentrere deg om en eller flere av dine interesser. Det kan for eksempel være musikk, dans, forming, drama, religion, miljøvern, foto, friluftsliv, idrett, skrivekunst eller språk. De fleste folkehøgskoler arrangerer også en studietur til utlandet.
Mange bruker dette året som en slags myk overgang til livet på egen hånd. Det kan også være en fin anledning til å finne ut av hva du har lyst til å drive med fremover. Hvis du for eksempel liker å drive med foto, men ikke helt vet om du vil satse på det, kan du ta et år med foto på folkehøgskolen for å se om du vil studere eller jobbe videre med det.
Folkehøgskole gir tilleggspoeng
Ved å gå på folkehøgskole får du 2 tilleggspoeng hvis man søker høyere utdanning senere.
Søknadsprosessen
Det er ingen endelig søknadsfrist på folkehøgskoler. Så lenge skolen har plass, tar de imot søkere helt frem til skolestart. Men det er selvfølgelig en fordel å søke tidlig for å øke sjansen for å få plass på akkurat den skolen og linjen du ønsker. Skolene begynner å behandle søknader etter 1.februar.
Hver skole har egne søknadsskjemaer, som du finner en oversikt over her. Det er ingen ting i veien for å søke flere ulike skoler, for du forplikter deg ikke til noe før du aksepterer plassen.
Hvor mye koster det?
Å gå på folkehøgskole koster penger, men du kan få støtte fra Lånekassen for å finansiere skolepengene. Du kan få stipend og du kan søke om lån. Se mer på Lånekassens sider lanekassen.no. Det er vanlig å bo på internat ved skolen. Hybelen og måltidene er inkludert i skolepengene du betaler.
Her finner du folkehøgskolene
Alle folkehøgskolene ligger inne på folkehogskole.no. Der kan du søke etter fag eller skole for å se om du finner noe du liker.
Har du flere spørsmål om utdanning?
Utdanningsveiledning
Er du forvirra? Du kan få utdanningsveiledning på UngInfo og her kan du lese tips til å velge utdanning.
Videregående
Yrkesfag eller studieforberedende? Her kan du lese om hva som er forskjellen på de ulike utdanningsprogrammene.
Ta opp fag
Vil du ta opp fag? Da kan du bli privatist. Du kan forbedre karakterene dine eller ta opp fag fra videregående.
Høyere utdanning
Vil du begynne på universitet eller høgskole? Informasjon til deg som skal søke for første gang.