Informasjon og veiledning

For deg mellom 13 og 27 år

Bolig

Boligmarkedet i Oslo endrer seg raskt. I perioder kan du få deg en bolig på dagen, mens andre ganger må du lete en stund før du finner deg noe. Pris og beliggenhet, og hvor kresen du er, vil selvfølgelig være avgjørende for hvor lenge du må lete.

Det kan ofte være lettere å få tak i rimeligere boliger utenfor de mest sentrale områdene i Oslo. Også er det selvfølgelig billigere når du leier med andre. Er dere flere som bor der, er dere også flere som deler på utgiftene.

Den beste måten å få seg bolig er gjennom venner og kjente. Da får man ofte de billigste leilighetene. Om du nettopp har flyttet til Oslo har du kanskje ikke rukket å skaffe deg så mange bekjente. Da gjelder det å spørre over alt: Facebook, heng opp lapp i matbutikken, kiosken, på jobben eller skolen. Du har ingenting å tape.

Velkommen til senteret i Møllergata 3d hvis du vil ha hjelp – eller send oss ditt spørsmål.

På UngInfo betyr bolig:

 • Hvordan boligsituasjonen er i Oslo
 • Hvor man skal lete etter bolig
 • Hvordan skrive bolig-CV
 • Hva skjer på visning og hvordan ta en telefon til utleier
 • Hjelp til å søke studentbolig
 • Rettigheter og plikter som leieboer
 • Hvor får man hjelp hvis man får problemer med utleier
 • Informasjon over hvor man kan få bostøtte
 • Informasjon til deg om har blitt kastet ut av hjemmet ditt eller en i en situasjon hvor du ikke har et sted å sove og har akutt behov for hjelp.

Spør meg om bolig

Johanna ungdomsveileder hos UngInfo

Johanna Engdaswe
johanna@ung.info
97 30 62 05

Last ned vår boligbrosjyre:

Her finner du ledig bolig

Boligannonser
Det vanligste er å finne bolig på internett. Det er viktig at du ikke tar hybelen/leiligheten usett. Når du har funnet en bolig du liker er det viktig at du tar kontakt så fort som mulig, gjerne på telefon. Enten du sender en melding via finn eller snakker direkte med utleier så er det viktig du gir et godt førsteinntrykk. Tar du skriftlig kontakt kan du fint skrive at du er til å stole på og at du er betalingsdyktig. Bor du et annet sted i landet, bør du derfor alliere deg med noen du kjenner i Oslo så de kan dra på visning for deg. Disse sidene legger ut annonser for boliger jevnlig:

Hvis du finner en du liker kan du gjerne ringe utleier hvis du lurer på noe. Husk at dette er den første kontakten mellom deg og utleier så snakk klart og tydelig, og vær høflig. Si hvem du er, forklar hvorfor du ringer og spør om vedkommende har tid til å snakke

Annonser selv
Du kan også sette inn annonse selv. Du bør angi type bolig, hva du gjør (student, fast arbeid e.l.) og hvor i byen du vil bo hvis beliggenhet er viktig for deg. Mange angir også hvor mye de kan betale, det kan være både positivt og negativt. Du kan annonsere i avisen og på nettet.  Selv om avis er på vei ut, så hender det at du kan ha flaks ved å legge ut annonse der – men fokuser først å fremst med å lete på nett og via venner.

På nettet kan du annonsere på:

Visning

Hva er viktig å tenke på når man skal på visning? Her finner du noen gode tips.

Husleie

Hvor mye er det vanlig å betale i husleie? Det finnes ikke faste satser, men husleieloven sier noe om hva som er vanlig.

Rettigheter

Usikker på hva som er ditt eller huseiers ansvar og plikter? Heldigvis finnes det er lovverk man kan forholde seg til.

Oppsigelse

Husk at du har mange rettigheter enten du har funnet deg ny leilighet eller har problemer med utleier.

Kjøpe bolig

Hva skal til for å kjøpe egen bolig? Hvis du sparer penger kan du etterhvert få råd til å kjøpe egen bolig.

Bostedsløs

Til deg som har blitt kastet ut av hjemmet ditt eller er i en situasjon hvor du ikke har noe sted å sove og har akutt behov for hjelp.

Kontakt oss

Vi holder til i Møllergata 3D og tar imot alle henvendelser, enten det er ønske om veiledning, kurs, spørsmål på våre områder (jobb, bolig osv.) eller du bare vil plukke med deg noen brosjyrer.

OBS! Vi holder for tiden stengt, på grunn av Kronoa-situasjonen. I mellomtiden kan du sende oss dine spørsmål via chat eller e-post. 

Åpningstider chat: 

Mandag – fredag: 10:30 – 15:00

Du kan også kontakte oss via: 
 • Telefon: 97 30 62 05
 • E-post: post@ung.info