Jobb i utlandet

Drømmer du om å reise ut og jobbe i et annet land? Mulighetene er mange, selv om det kreves en god dose egeninnsats. Dersom drømmen realiseres kan gevinsten være stor; internasjonal arbeidserfaring, utvikling av språkferdigheter, kjennskap til en annen kultur og muligheten til å skape minner for livet.

[av_repeatable_content repeatable_id=’10372′ av_uid=’av-l6an8q81′][/av_repeatable_content]

Relevante aktører:

Sommerjobb i Norden

Nordjobb
Finn og søk på en sommerjobb i et annet land i Norden. Søknadsperiode finner sted i januar.

Randstad

Vikarbyråer

Det er flere kjente vikarbyråer som jobber på tvers av landegrenser. Nedenfor finner du noen av disse.

I Europa

EURES:
EURES er et EU-finansiert prosjekt hvor du kan reise til et annet europeisk land for å arbeide. Du vil få dekket reiseutgifter og noen ganger dekker arbeidsstedet også husleien din i den første tiden. Du må forvente at lønnen du mottar tilsvarer lønningsnivået i landet du reiser til. I Norge styres EURES gjennom NAV.

Les mer om EURES her.

Finn ledige stillinger gjennom EURES her.

Vil du jobbe i Europe, sjekk også ut StepStone

Søkemotorer

 • Any work anywhere
  Diverse jobber i Europa.
 • Jobs abroad
  Søk på land og type jobb og få oversikt over ulike typer jobber verden over. Du kan i tillegg finne nyttig info om det landet du velger.
 • Iagora
  Diverse internships og ledige jobber.
 • Careerbuilder
  Finn over 900.000 ledige jobber rundt om i hele verden
utveksling

Jobbe i utlandet? Dette er viktig å tenke på

Hvor kan du tenke deg å dra?

Det er alltid en fordel å kunne språket som snakkes der du skal. Det kan for eksempel være vanskelig å finne seg jobb i Spania hvis man bare snakker engelsk. Språkkunnskaper kan være alfa omega for om man får seg en jobb.

Hva slags jobb ønsker du/er du åpen for?

Tenk realistisk når det kommer til hva slags type jobb du kan få og hva du kan få betalt for den. Vær obs på at hvis du reiser til land med stor arbeidsledighet er det ikke mangel på ukvalifisert arbeidskraft. Med andre ord: har du en spesiell utdanning kan du komme mye lengre.

Kjenner du noen i det landet du har lyst til å jobbe i?

Her må du bruke alle kontakter, om det er familie, venner eller venner og bekjente av familie og venner. Ring, ta kontakt på sosiale medier og send mail! Si at du er på utkikk etter jobb i dette landet og hør hva de eventuelt kan hjelpe deg med, og om de har noen tips til hvordan du skal gå frem.

Ta kontakt med ambassaden

Forhør deg om hva du trenger av papirer, som visum, oppholdstillatelse, arbeidstillatelse. Kanskje kan de også gi deg mer informasjon om hvordan det er å jobbe i det aktuelle landet.

Når det gjelder arbeidstillatelse er det viktig at du har riktig informasjon. Skal du jobbe i et europeisk land er ikke papirmølla veldig stor. Finn ut hvilke rettigheter og muligheter som finnes for deg som vil jobbe eller studere i Europa.

Vil du til for eksempel Australia eller USA, er saken litt mer komplisert. For å få arbeidstillatelse må du ha kontakt med en arbeidsgiver som skriver under på at du får jobb hos denne. Informasjon om arbeidstillatelse i ulike land finner du hos de respektive ambassadene. På regjeringens nettsider kan du finne en liste over diplomatiske stasjoner i Norge.

For å finne ut om det er trygt å reise til et land se landsider.no.

[av_repeatable_content repeatable_id=’8783′ av_uid=’av-kjvej7yr’][/av_repeatable_content]
[av_repeatable_content repeatable_id=’5338′ av_uid=’av-k59oh508′][/av_repeatable_content]