Hvordan skal du leve når du blir student? Noen velger stipend som inntekt, noen jobber ved siden av skolen og andre gjør begge delene.
Lånekassen deler ut stipend og lån til elever og studenter i Norge og til norske studenter som tar utdanning over nesten hele verden. Regelen er ofte slik at hvis skolen er godkjent av Lånekassen, så kan du søke støtte. Hvis skolen er godkjent av Lånekassen, er det også et kvalitetsstempel fra Lånekassens side.
På lanekassen.no finner du all informasjon om å søke stipend og lån.
På nettsidene til Lånekassen kan du klikke på “Stipend og lån til utdanning”, også velge nedover listen etter det du leter etter. Hvis du ikke finner svar på det du lurer på på nettsidene kan du ringe Lånekassen tlf: 21 49 60 00 (tid kl.9-15 man-fre). Det er ofte veldig lang ventetid på telefonen, så du kan også ringe oss på tlf: 24 14 98 20 eller sende oss ditt spørsmål.
Kan jeg få støtte fra Lånekassen? Sjekk støttekalkulatoren ved å trykke her.
Legathåndboken har en oversikt over de fleste fond og legater man kan søke støtte fra. Du kan lese gjennom fondene og legatene på nett og i papirutgaven. Vi har legathånboken liggende i senteret vårt til utlån.
Spør meg om stipend og lån
Drop-in eller timeavtale
Philip Rynning Coker
philip@ung.info
Tlf.: 24 14 98 23
Låne eller ikke låne?
Mange er usikker på om de vil ta opp studielån fordi de ikke vil sitte med et lån etter utdanningen sin. Noen har kanskje råd til å klare seg på egen hånd, enten fordi de har spart eller kan få økonomisk hjelp fra familien. Andre klarer seg med en deltidsjobb uten å ta lån. Det vanligste er nok likevel å ta opp studielån da lånebetingelsene hos Lånekassen regnes som ganske gunstige.
Jobbe eller ikke jobbe?
I Norge er det ganske vanlig å jobbe ved siden av studiene. Noen velger å jobbe en gang i uka eller to, eller for eksempel annenhver helg, i tillegg til studielånet. Det kommer godt med til alle utgiftene som følger med når man flytter ut.
UngInfo hjelper daglig ungdommer med å finne jobb. Du kan besøke oss i Møllergata 3 for å få tips og få hjelp til å skrive en god søknad. Du kan også lese våre jobbtips her, eller laste ned brosjyren “Hvordan få jobb som ung i Oslo” her.
Sliter du med å velge
Er du forvirra? Du kan få utdanningsveiledning på UngInfo og her kan du lese tips til å velge utdanning.
Videregående
Yrksefag eller studieforberedende? Her kan du lese om hva som er forskjellen på de ulike utdanningsprogrammene.
Folkehøgskole
Ta et år på folkehøgskole? Et annerledes skoleår uten karakterer og eksamen
Ta opp fag
Hva betyr privatist? Du kan forbedre karakterene dine eller ta opp fag fra videregående.
Høyere utdanning
Vil du begynne på universitet eller høgskole? Informasjon til deg som skal søke for første gang.
Lån og stipend
Studiestøtte? De fleste elever og studenter kan få stipend og lån fra Lånekassen.
Ofte stilte spørsmål
Her er de vanligste spørsmålene vi får om utdanning. Husk at du kan spørre oss om hva som helst.