Nyttige tips til reisen

Det er mye som skal ordnes før du kan reise ut i verden. Her er noen generelle tips.

Det kan være kjekt å ta med seg en reiseguide og kart med tips til opplevelser, spisesteder, kafèer og lignende i området du skal besøke. Her er et utvalg av gode kart og reiseguider:

Spør meg!

Drop-in og timeavtale

Ann Helen
annhelen@ung.info
Tlf.: 24 14 98 20

Nyttige tips til reisen, en sjekkliste

Passet er det viktigste dokumentet du har med på reise. Det må være gyldig for (minst) hele reisen, men mange land krever at passet også er gyldig 6 måneder etter hjemreise. Søke om (nytt) pass? Les mer her.

Det kan være lurt å sammenligne billetter fra forskjellige flyselskap. Det kan nemlig variere veldig i pris og reisetid. Skal du på en lengre tur, kan det være fint å ha mulighet til å endre billettene underveis. Det er nemlig fort gjort at ikke alt går helt etter planen når man er på reisefot. Her er noen nettsider å bestille reiser på: finn.nokilroytravels.noexpedia.no og restplass.no.

Du trenger ikke nødvendigvis fly for å komme deg ut i verden. Det går også an å seile jorden rundt, sykle til Asia eller kjøre bil til Afrika. Eller du kan reise med buss og tog. Sjekk for eksempel ut interrail.

Visum er en tillatelse for innreise i et land, og kreves for eksempel hvis du skal til Russland, India og Australia. Noen ganger kan du kjøpe visumet ved innreisen og andre ganger må det søkes om på forhånd. Du bør i god tid sjekke om landet du vil reise til krever visum. For å søke om visum tar du kontakt med vedkommende lands ambassade i Norge.

Hvilken betalingsmåte som lønner seg å benytte på reise, kommer veldig an på hvor du skal. Minibanker er betydelig mer utbredt i Norge enn i resten av verden. Bør du ha visakort, mastercard, reisesjekker eller kontanter, og i hvilken valuta? Er det mange minibanker som tar din type kort der du skal? Sjekk ut hva som fungerer best der du skal reise.

Det kan være lurt å reise med minst to ulike betalingskort, for eksempel Visa og et kredittkort. Dette i tilfelle du mister eller blir frastjålet kort. Ha gjerne telefonnummeret til banken din med deg, sånn at du kan stenge kontoen din hvis du skulle være uheldig. Sett av penger til uforutsette utgifter (ikke alt på ett sted) og sørg for at noen hjemme kan hjelpe deg om noe skulle gå galt. Lurer du på noe om hvilke forhold som er i landet du skal til,  kan du prøve å sjekke med et reiseselskap eller ringe landets ambassade i Norge.

Det finnes ulike typer reiseforsikring, og hvilken som passer deg kommer blant annet an på hvor lenge du skal være på reisefot. Undersøk på egen hånd hva de ulike forsikringene dekker og hvor høy egenandel du må ut med hvis uhellet først er ute. Pass på at forsikringen i alle fall dekker reisegods, lege, sykehus og hjemtransport.

I Europa har du rett til legehjelp og sykehusopphold i de andre EU/ EØS-landene (Island, Liechtenstein og EU-landene) gjennom EØS-avtalen. For å kunne benytte deg av denne retten må du bo i Norge og ha med deg europeiske helsetrygdekort som beviser at du er dekket av den norske folketrygden. Europeiske helsetrygdekort kan bestille gratis på helsenorge.no eller ring 815 70 030. Det tar ca 2 uker å få kortet i posten.

Hvilke vaksiner du trenger avhenger av hvor du skal dra. Helsestasjonen i bydelenSentrum Reisemedisin og Reiseklinikken kan fortelle deg hvilke vaksiner som gjelder akkurat der du skal. Noen vaksiner tar lang tid for å virke, så pass på å få ordnet dette noen måneder før avreise. Undersøk også om du for eksempel trenger malariamedisin i området du reiser til.

Folkehelseinstituttets hjemmeside har informasjon om vaksiner og hva du bør tenke på i forbindelse med utenlandsopphold.

Informasjon om landet du skal reise til finner du bl.a. på landsider.no. Landets ambassade i Norge og den norske ambassaden i landet du skal reise til, kan også hjelpe deg med nyttig informasjon. Du kan også finne mye informasjon på The World Factbook. Nav har oversikt over ting du bør vite om du skal flytte utenlands på Nav Internasjonalt.

Uansett hvilket land du drar til vil du merke kulturforskjellene. Det er vanlig å få kultursjokk dersom du skal være en tid i et land, og det er vanlig å få et slags sjokk når du kommer tilbake fra en opplevelse som ingen andre har tatt del i. Lure triks for å lette sjokket er å skaffe deg mest mulig informasjon om landet du skal til, organisasjonen du skal reise med, området du skal bo i og så videre. Frisk opp eller lær deg litt av språket, snakk med folk som har vært der og les reiseskildringer. Se YouTube-videoer om sosiale koder i landet du skal reise til. Slik er du i alle fall best mulig forberedt!

Sjekkliste

  • Ta kopi av pass, billetter, reiseforsikringsbevis og visum. Legg disse igjen hos noen hjemme, i tillegg til å skanne de inn så du kan ha de liggende på mailen din. Ta også med et ekstra sett kopier på reisen, i tilfelle papirene dine skulle bli stjålet.
  • Husk å ta med nødvendige telefonnummer og adresser, for eksempel til banken din, forsikringsselskapet ditt, den norske ambassaden i landet du besøker, personen som skal møte deg på flyplassen, organisasjonen du reiser gjennom og stedet du skal overnatte første natten.
  • Ta med gyldig førerkort, hvis du har tenkt å kjøre bil.
  • Å bruke mobilnett utenfor Europa blir fort dyrt. Du kan for eksempel kjøpe et nytt SIM-kort eller kjøpe/låne såkalt “Pocket Wifi” som du har med deg i veska for å skaffe deg billig internett på mobilen.
  • Ofte lønner det seg å skaffe seg et lokalt sim-kort i landet du reiser til, selv for kortere opphold. Dette pleier å være enkelt og billig å ordne når du kommer frem.
  • Putt bagasjelapper også inni bagasjen i tilfelle lappene utenpå faller av.
  • Ta med ekstra skift i håndbagasjen i tilfelle innsjekket bagasje blir borte.
  • Mageproblemer er ikke uvanlig når du reiser til ukjent sted med ukjent mat og ukjente bakterier. En pakke idoform eller lignende fra apoteket i Norge er ofte gull verdt!

Har du flere spørsmål om å reise ut i verden?

Frivillig arbeid i utlandet

Synes du det virker spennende å jobbe som frivillig i utlandet? Mulighetene er mange.

Bli au pair

Er du glad i barn? Kunne du tenkt deg å bo og jobbe hos en familie i utlandet?

Dra på språkreise

Lyst å lære et nytt språk, bli kjent med en annen kultur og få venner fra andre land?

Jobb i utlandet

Drømmer du om å reise ut og jobbe i et annet land? Få internasjonal arbeidserfaring og kjennskap til en annen kultur.

Ta utdanning i utlandet

Kunne du tenke deg å ta hele eller deler av utdanningen din i utlandet?

Nyttige tips til reisen

Det er mye som skal ordnes før du kan reise ut i verden. Her er noen generelle tips til reisen.