Informasjon og veiledning

For deg mellom 13 og 27 år

Nyttige tips

Det er mye som skal ordnes før du kan reise ut i verden. Her er noen generelle tips:

Pass

Passet er det viktigste dokumentet du har med på reise. Det må være gyldig for (minst) hele reisen, men mange land krever at passet også er gyldig 6 måneder etter hjemreise. Søke om (nytt) pass? Les mer her.

Billetter

Det kan være lurt å sammenligne billetter fra forskjellige flyselskap. Det kan nemlig variere veldig i pris og reisetid. Skal du på en lengre tur, kan det være fint å ha mulighet til å endre billettene underveis. Det er nemlig fort gjort at ikke alt går helt etter planen når man er på reisefot. Her er noen nettsider å bestille reiser på: finn.no, flybilligst.com, kilroytravels.no, expedia.no og restplass.no.

Du trenger ikke nødvendigvis fly for å komme deg ut i verden. Det går også an å seile jorden rundt, sykle til Asia eller kjøre bil til Afrika. Eller du kan reise med buss og tog. Sjekk for eksempel ut interrail.

Visum

Visum er en tillatelse for innreise i et land, og kreves for eksempel hvis du skal til Russland, India og Australia. Noen ganger kan du kjøpe visumet ved innreisen og andre ganger må det søkes om på forhånd. Du bør i god tid sjekke om landet du vil reise til krever visum. For å søke om visum tar du kontakt med vedkommende lands ambassade i Norge.

Penger

Hvilken betalingsmåte som lønner seg å benytte på reise, kommer veldig an på hvor du skal. Minibanker er betydelig mer utbredt i Norge enn i resten av verden. Bør du ha visakort, mastercard, reisesjekker eller kontanter, og i hvilken valuta? Er det mange minibanker som tar din type kort der du skal? Sjekk ut hva som fungerer best der du skal reise.

Det kan være lurt å reise med minst to ulike betalingskort, for eksempel Visa og et kredittkort. Dette i tilfelle du mister eller blir frastjålet kort. Ha gjerne telefonnummeret til banken din med deg, sånn at du kan stenge kontoen din hvis du skulle være uheldig. Sett av penger til uforutsette utgifter (ikke alt på ett sted) og sørg for at noen hjemme kan hjelpe deg om noe skulle gå galt. Lurer du på noe om hvilke forhold som er i landet du skal til,  kan du prøve å sjekke med et reiseselskap eller ringe landets ambassade i Norge.

Reiseforsikring

Det finnes ulike typer reiseforsikring, og hvilken som passer deg kommer blant annet an på hvor lenge du skal være på reisefot. Undersøk på egen hånd hva de ulike forsikringene dekker og hvor høy egenandel du må ut med hvis uhellet først er ute. Pass på at forsikringen i alle fall dekker reisegods, lege, sykehus og hjemtransport.

I Europa har du rett til legehjelp og sykehusopphold i de andre EU/ EØS-landene (Island, Liechtenstein og EU-landene) gjennom EØS-avtalen. For å kunne benytte deg av denne retten må du bo i Norge og ha med deg europeiske helsetrygdekort som beviser at du er dekket av den norske folketrygden. Europeiske helsetrygdekort kan bestille gratis på helsenorge.no eller ring 815 70 030. Det tar ca 2 uker å få kortet i posten.

Vaksiner

Hvilke vaksiner du trenger avhenger av hvor du skal dra. Helsestasjonen i bydelen, Sentrum Reisemedisin og Reiseklinikken kan fortelle deg hvilke vaksiner som gjelder akkurat der du skal. Noen vaksiner tar lang tid for å virke, så pass på å få ordnet dette noen måneder før avreise. Undersøk også om du for eksempel trenger malariamedisin i området du reiser til.

Folkehelseinstituttets hjemmeside har informasjon om vaksiner og hva du bør tenke på i forbindelse med utenlandsopphold. Sjekk fhi.no og reiseklinikken.no og reisemedisin.no for mer informasjon.

Landinfo

Informasjon om landet du skal reise til finner du bl.a. på landsider.no. Landets ambassade i Norge og den norske ambassaden i landet du skal reise til, kan også hjelpe deg med nyttig informasjon. Du kan også finne mye informasjon på World Factbook. Nav har oversikt over ting du bør vite om du skal flytte utenlands på Nav Internasjonalt.

Kulturforskjeller

Uansett hvilket land du drar til vil du merke kulturforskjellene. Det er vanlig å få kultursjokk dersom du skal være en tid i et land, og det er vanlig å få et slags sjokk når du kommer tilbake fra en opplevelse som ingen andre har tatt del i. Lure triks for å lette sjokket er å skaffe deg mest mulig informasjon om landet du skal til, organisasjonen du skal reise med, området du skal bo i og så videre. Frisk opp eller lær deg litt av språket, snakk med folk som har vært der, les reiseskildringer og gå på informasjonsmøter. Slik er du i alle fall best mulig forberedt!

Småtips
  • Ta kopi av pass, billetter, reiseforsikringsbevis og visum. Legg disse igjen hos noen hjemme, i tillegg til å skanne de inn så du kan ha de liggende på mailen din. Ta også med et ekstra sett kopier på reisen, i tilfelle papirene dine skulle bli stjålet.
  • Husk å ta med nødvendige telefonnummer og adresser, for eksempel til banken din, forsikringsselskapet ditt, den norske ambassaden i landet du besøker, personen som skal møte deg på flyplassen, organisasjonen du reiser gjennom og stedet du skal overnatte første natten.
  • Ta med gyldig førerkort, hvis du har tenkt å kjøre bil.
  • Det kan også være smart å legge igjen den dyre smarttelefonen din hjemme, og heller kjøpe en billig mobil til å bruke på utenlandsoppholdet.
  • Ofte lønner det seg å skaffe seg et lokalt sim-kort i landet du reiser til, selv for kortere opphold. Dette pleier å være enkelt og billig å ordne når du kommer frem.
  • Putt bagasjelapper også inni bagasjen i tilfelle lappene utenpå faller av.
  • Ta med ekstra skift i håndbagasjen i tilfelle innsjekket bagasje blir borte.
  • Mageproblemer er ikke uvanlig når du reiser til ukjent sted med ukjent mat og ukjente bakterier. En pakke idoform eller lignende fra apoteket i Norge er ofte gull verdt!
Reiseguide

Det kan være kjekt å ta med seg en reiseguide og kart med tips til opplevelser, spisesteder, kafèer og lignende i området du skal besøke. Her er et utvalg av gode kart og reiseguider:

Spør meg om reisetips

Ann Helen informasjonskonsulent hos unginfo

Drop-in eller timeavtale

Ann Helen Evertsen
annhelen@ung.info
24 14 98 22

Ofte stilte spørsmål

Det finnes mange muligheter for å reise til utlandet. Det betyr også at det er mange spørsmål om temaet. Her er de vanligste spørsmålene angående ut i verden. Klikk på spørsmålene for å se svarene.

Bruk kontaktskjemaet vårt nederst på forsiden, så svarer vi så raskt vi kan.

Jeg har lyst til å studere i utlandet. Finnes det et sted som har en oversikt over hvor jeg kan studere hva?

ANSA er organisasjonen du leter etter! De hjelper norske studenter studier i utlandet og gir deg veiledning og informasjon om nettopp dette. Deres nettside er www.ansa.no. På våre nettsider her, har vi også en liste over andre organisasjoner som kan hjelpe deg (det kan være aktuelt hvis du for eksempel vet hvilket land du vil dra til, og vil få hjelp av en organisasjon som spesialiserer seg på akkurat dette landet).

Kan jeg jobbe frivillig i utlandet uten at det koster meg penger?

Gjennom Aktiv Ungdom sitt EVS-program kan du være frivillig i et land i Europa og få dekket alle utgifter. Les mer om dette på www.aktivungdom.eu og ta kontakt med UngInfo dersom du trenger en senderorganisasjon.

Å jobbe som frivillig i lokalmiljøet ditt i Norge er selvfølgelig også gratis. Dette kan du lese mer om her.

Vil du lengre ut i verden koster det som oftest penger. Særlig i fattige utviklingsland vil ofte ikke prosjektene ha mulighet til å ta imot frivillige dersom de må dekke disses utgifter. Det er derfor vanlig å tjene seg opp penger i Norge før man reiser ut som frivillig. Det finnes derimot unntak, som hvis  du forplikter deg til en humanitær organisasjon over lengre tid (ofte 1 år), og hvor utenlandsoppholdet for eksempel kombineres med engasjement i Norge før eller etter reisen.

Les mer om det å være frivillig i utlandet, og om de ulike organisasjonene og priser her.

Er voluntør og frivillig det samme?

Ja, det er det samme. “Voluntør” kommer fra det engelske ordet volunteer som betyr frivillig.

Kan Lånekassen dekke språkkurs?

Hvis du planlegger å studere i utlandet, er det greit å vite at forelesningene ofte er på landets eget språk. Lånekassen har et språkstipend som gjør det mulig for deg å ta et forberedende språkkurs til ordinære studier. Kravet er at dette er i et ikke-engelskspråklig land. Mer informasjon finner du på lånekassen sine nettsider.

Frivillig arbeid

Synes du det virker spennende å jobbe som frivillig i utlandet? Mulighetene er mange.

Au pair

Er du glad i barn? Kunne du tenkt deg å bo og jobbe hos en familie i utlandet?

Språkreiser

Lyst å lære et nytt språk, bli kjent med en annen kultur og få venner fra andre land?

Jobb i utlandet

Drømmer du om å reise ut og jobbe i et annet land? Få internasjonal arbeidserfaring og kjennskap til en annen kultur.

Nyttige tips

Det er mye som skal ordnes før du kan reise ut i verden. Her er noen generelle tips og ofte stilte spørsmål.

Kontakt oss

Vi holder til i Møllergata 3D og tar imot alle henvendelser, enten det er ønske om veiledning, kurs, spørsmål på våre områder (jobb, bolig osv.) eller du bare vil plukke med deg noen brosjyrer.

OBS! Vi holder for tiden stengt, på grunn av Kronoa-situasjonen. I mellomtiden kan du sende oss dine spørsmål via chat eller e-post. 

Åpningstider chat: 

Mandag – fredag: 10:30 – 15:00

Du kan også kontakte oss via: 
  • Telefon: 97 30 62 05
  • E-post: post@ung.info