Slik valgte vi utdanning

Hos UngInfo kan du få utdanningsveiledning av blant annet Aden og Emilie. De bruker ofte sine egne erfaringer i tillegg til en faglig tilnærming når de veileder. Her forteller de litt om sine valg og gir deg sine beste tips til å velge utdanning.

Av UngInfo, publisert 17. mars 2022, kl. 12:36.

Emilie og Aden stod mellom flere alternativer når de skulle velge utdanning. Dette er veldig vanlig. De fleste har flere interesser samtidig som venner og familie kan påvirke valget ditt. Når man ikke er helt sikker på hva man skal velge, kan det både være en fordel og en utfordring å få råd og tips fra andre. 

Vær bevisst på hva som påvirker valget ditt

Har du tenkt over at andre folk og ting rundt deg påvirker deg når du skal gjøre et utdanningsvalg?

Fikk tips om utdanning fra historielæreren
Påvirkning trenger ikke være negativt. Det kan være lurt å oppsøke f.eks. rådgiver for å få informasjon som kan påvirke valget ditt. Å lytte til tips fra venner og foreldre som kjenner deg godt kan også være lurt. Aden fikk god hjelp fra historielæreren sin på videregående, når han skulle velge høyere utdanning.

– Historielæreren min ga meg et godt studietips. Jeg visste ikke at det faktisk var mulig å studere historie på universitet og det var han som informerte meg om det, forteller Aden. 

Selv om det føles trygt og godt å få råd fra andre er det viktig at du ikke lar venner eller foreldrene dine ta valget ditt for deg. Mange opplever at foreldrene har andre drømmer for fremtiden til barna enn det de selv ønsker. Andre igjen velger utdanning etter hvor bestevenninna/kompisen skal gå, og ender kanskje opp med å bruke tiden på noe som de egentlig ikke er interessert i. Dette fikk Aden erfare. 

– Jeg skulle først velge ingeniørstudiet fordi det var det mange av vennene mine hadde planer om. Deretter fikk jeg informasjon om bachelor i historie. Det var veldig tøft for meg å velge historie, for det var ikke det mest populære studiet blant venner og bekjente. Det som fikk meg til å velge historie var at jeg vektla hva jeg trodde jeg kommer til å trives best med, sier Aden.

UngInfo er opptatt av å gi alle mellom 13–27 år i Oslo god og tilrettelagt informasjon slik at dere kan ta aktive, selvstendige og informerte valg i egne liv. Les mer om utdanningsveiledning på UngInfo. 

Det er vanlig å gjøre omvalg

Å velge utdanning oppleves som et stort og viktig valg og mange synes det er stressende og vanskelig. Vi på UngInfo bruker å minne om at det ikke er krise å velge feil. Man kan gjøre omvalg. Emilie stod selv mellom flere utdanninger og endte opp med å endre retning flere ganger. 

Emilie startet med en barndomsdrøm om å bli veterinær, men begynte på en bachelor i markedsføring.

– Jeg startet først å ta opp fag for å bli veterinær etter videregående, men grunnet pelsdyrallergi endte jeg opp på en bachelor i markedsføring og ledelse. Trivdes med fagene, og studiet traff interessene mine godt, men de fremtidige jobbmulighetene opplevdes ikke som noe jeg trodde ville passe for meg, forteller Emilie. 

Fra markedsføring til årsstudium i psykologi
På grunn av usikkerheten rundt de fremtidige jobbmulighetene tok Emilie en ny vurdering på hva hun skulle gjøre fremover. Hun hadde noen fag innen psykologi på markedsføringsstudiet og dette trigget en ny interesse. Hun begynte derfor på årsstudiet i psykologi, som igjen førte til en nytt utdanningsvalg.

– Etter årsstudiet i psykologi visste jeg ikke hva jeg ville gjøre, men synes psykologi var interessant. Ønsket ikke å bli psykolog så jeg begynte å se meg rundt etter andre muligheter. Hadde tre timer hos en karriereveileder og fant ut at interiørdesigner, barnevern eller sosionom kanskje kunne være noe for meg, sier Emilie. 

Tok et friår
Det er vanskelig å velge utdanning hvis du ikke har kunnskap om hva du har å velge mellom. Bruk derfor litt tid på å sette deg inn i hvilke muligheter du har, slik som Emilie gjorde. Noen foretrekker også å ta seg et friår mens man finner ut hva man vil videre. 

– Jeg tok meg ett års pause fra studier for å jobbe og finne ut hva jeg ville videre. Innså raskt at interiørdesign er mer en hobby enn et yrkesvalg for meg. Så jeg brukte året godt til å finne informasjon om barnevern- og sosionomstudiet. Etter ett år med jobb begynte jeg på barnevernspedagogutdanningen ved OsloMet. I dag er jeg ferdig utdannet barnevernspedagog og jobber på UngInfo som ungdomsveileder, fortelle Emilie. 

Valgte du feil utdanning? Det er ingen krise! Kom på utdanningsveiledning på UngInfo, så kan hjelpe deg med å finne ut av dine muligheter. 

Våre beste tips til deg som skal velge utdanning

Her er Aden og Emilies beste tips til deg som nå skal velge utdanning: 

  • Aden: Velg det du er interessert i, for da kommer du til å trives mer og fagene kommer til å være morsomme. 
  • Emilie: Følg drømmen din og velg ut i fra interesser, men husk å vær realistisk.

Husk at du kan komme på gratis utdanningsveiledning hos UngInfo. Du kan spørre oss om videregående skole, høyere utdanning og alt imellom!

Vi har drop-in og holder åpent mandag–fredag kl. 12–17  (onsdag 12-19). Du finner oss i Møllergata 3d. Håper vi ses!