Ti tips til å velge utdanning

Sliter du med å velge utdanning? Det nærmer seg tiden for å søke på både videregående og høyere utdanning. Her er ti tips som kan gjøre ditt valg enklere.

av: UngInfo, sist oppdatert 30. august 2023

Fristen for å søke på videregående er 1. mars. Fristen for høyere utdanning er 15. april.

  1. Bruk tid

Det er lettere å føle seg sikker på valget ditt dersom du bruker god tid på å finne ut hvilke muligheter som finnes, og hva du har lyst til. Husk at det er mulig å gjøre omvalg underveis.

  1. Skaff deg informasjon

God og nøytral informasjon er viktig når du skal ta valg. Skaff informasjon om de forskjellige skolene, universitetene, høyskolene, og ikke minst informasjon om de utdanningsprogrammene du kan velge mellom. Det er også lurt å få oversikt over begreper og uttrykk som kan være forvirrende. Hva er påbygg? Omvalg? Studiesepes? Forskjell på høyskole og universitet? Alt dette finner du svar på, på UngInfo sine nettsider, vilbli.no og utdanning.no.

  1. Snakk med folk som har tatt valg tidligere

Du kjenner helt sikkert noen som har tatt lignende valg tidligere, enten det er eldre søsken, foreldre, trenere, lærer eller en venninne. Spør de hvordan de tenkte når de skulle velge. Var de helt sikre? Er de fornøyd med valget de tok? Benytt også anledningen til å snakke med studenter på forskjellige utdanningsprogram, universiteter og høyskoler på åpen dag. Her har du en kjempemulighet til å stille alle spørsmål du måtte ha. Dra på utdanningsmesser, eller hospitèr på et utdanningsprogram du vurderer å søke. Husk at du også kan komme til UngInfo-senteret. Vi tenker gjerne høyt sammen med deg.

 

  1. Bli kjent med deg selv

Dette er kanskje det aller viktigste, det å ha noen referansepunkter når du skal velge utdanning. Å vite noe om hva du kunne tenke deg, hva som interesserer deg, og hva du har lyst til å lære mer om kan gjøre valget enklere, både når det gjelder utdanning og jobb. 

  1. Hva trives du med?

En interessetest kan hjelpe deg å finne ut mer om dine evner og interesser.

  1. Hva er du flink til?

Ofte er det sånn at det du liker å gjøre er du også flink til. Og jo flinkere du blir, jo mer liker du å gjøre det. Og dermed bruker du mer tid på å gjøre det, og du blir flinkere. Det blir en positiv sirkel.

  1.  Hva er viktig for deg i en jobb?

Er det høy lønn, jobbe med mennesker, ha mye eller lite ansvar, være aktiv eller kanskje kreativ? På utdanning.no kan du lese om konkrete arbeidsoppgaver i ulike yrker og sjekke hva som er gjennomsnittslønn. 

  1. Vurder jobbmulighetene

Det er vanskelig å vite helt sikkert hvordan arbeidsmarkedet vil se ut fremover. Det kan likevel være lurt å være klar over jobbmulighetene innenfor den retningen du velger, uten å skulle legge for mye i det heller. Her er det lurt å google, snakke med rådgiver og lese på skolens sider. Samtidig er det mange jobber som finnes på tvers av utdanninger.

  1. Lag en for og imot liste

Dette er en fin måte å sortere tankene på. Du kan lage en liste for hver av de utdanningene som du er interessert i.

  1. Hvem og hva påvirker valget ditt?

Venner og familie påvirker gjerne hva du velger. Selv om det kan være lurt å rådføre seg med andre, er det viktig at det er du som tar det endelig valget.