Utdanning

Har du søkt høyere utdanning? Dette skjer etter søknadsfristen

Søknadsfristen for høyere utdanning har gått ut, men det er lenge til du får svar og enda lengere til studiestart. Her er noen viktige frister å forholde seg til, mens du venter.

Av UngInfo, publisert 19. april 2021, kl. 14:54. 

1. juli: Du kan omprioritere studieønskene dine

Frem til 1. juli kan du omprioritere de ti studiene du har lagt inn i Samordna opptak. Hvilken rekkefølge du har satt opp studieønskene dine er viktig. Når du får tilbud om en studieplass, vil de lavere prioriterte studieønskene dine falle bort. Om du er usikker på rekkefølgen på studieønskene dine, kan du omprioritere disse frem til 1. juli kl. 23:59. Du kan ikke legge til nye studier, du kan kun endre på rekkefølgen på de du allerede har lagt inn.

Søknadsfrist for høyere utdanning

1. juli: Sjekk om du må laste opp dokumentasjon

1. juli er frist for å laste opp dokumentasjon for deg som avslutter utdanningen samme året. Dette gjelder også privatister som har tatt opp fag. Hva slags dokumenter du må laste opp avhenger av hva slags utdanningsbakgrunn du har og hvilke studieprogram du søker opptak til. Sjekk Samordna opptak sin oversikt over hva du må dokumentere. De fleste elever på Vg3 får vitnemålet sitt automatisk lastet opp i Samordna opptak, men du er selv ansvarlig for å sjekke at dette blir gjort. Om vitnemålet ikke er lastet opp, må du som Vg3 elev kontakte vitnemålsansvarlig på skolen din så fort som mulig.

19. juli: Finn ledige studier på restetorget

Rakk du ikke den ordinære søknadsfristen? Da kan du være heldig å finne en studieplass på det såkalte restetorget. 19. juli legger Samordna opptak ut en oversikt over ledige studieplasser ved høgskoler og universiteter i Norge. Det er ikke alltid så mye å velge mellom, men du kan være heldig! Det er løpende opptak, så du må søke så fort du får mulighet. Du kan søke på de ledige plassene via Samordna opptak fra 20. juli.

20. juli: Hovedopptaket er klart!

Sommerens mest spennende dag er her, nå får du svar på søknaden din! Du logger det inn på Samordna opptak sine nettsider for å sjekke om du har fått tilbud om studieplass. Du må takke ja til tilbudet eller til å stå på venteliste innen 24. juli. Svarer du ikke innen fristen, mister du tilbudet.

Ann Helen pugger til eksamen

4. august: Etterfyllingsopptaket – håpet er ikke ute

Hvis flere søkere enn forventet sier nei til studieplassen de ble tilbudt i løpet av sommeren, fører dette til flere plasser tilgjengelig i det som kalles etterfyllingsopptaket. Det kanaltså lønne seg å være tålmodig og sette seg på venteliste til studier. Etterfyllingsopptaket starter ca. 4. august.

Usikker på veien videre? Få utdanningsveiledning

Uansett om du har søkt studieplass eller ikke, så kan du få gratis utdanningsveiledning fra oss på UngInfo. Sammen finner vi ut hva som kan være veien videre for deg.

Kom innom oss for gratis utdanningsveiledning i Møllergata 3d. Vi holder åpent for drop-in mandag-fredag kl. 12-17 (onsdag kl.12-19).  Tilbudet gjelder for alle i Oslo mellom 13 og 27 år.