Lifehacks: Tips til studietiden

At studietiden kan by på utfordringer, vet vi veldig godt. Enten du har dårlig råd, som mange studenter har, sliter med å finne en god studieteknikk, eller rett og slett synes det er vanskelig å venne seg til livet som student, er det nok av utfordringer å bryne seg på. Her er våre tips for å komme seg gjennom det.


Delta i fadderuken

Når du er ny på universitetet eller høyskolen kan det å komme i kontakt med nye mennesker være skummelt. Fadderuken, eller den første uken på studiet, er ofte preget av fest, sosiale sammenkomster og bli kjent-leker. Å få med seg dette åpner dørene for mange nye vennskap. Det er som regel mange andre på studiet som også er nye i byen eller på universitetet/høyskolen, og de aller fleste er derfor veldig åpne for å bli kjent med nye mennesker. Fadderuken er en fin mulighet til å møte dine medstudenter på en uformell og sosial arena.


Alltid gi deg selv klapp på skulderen

Mange opplever kort tid ut i studietiden at pensum kan være stort og omfattende. Det kan være vanskelig å komme seg på skolen så tidlig som du har planlagt, og å sitte på lesesalen så lenge som du kanskje burde. Et godt råd her er å alltid gi seg selv en klapp på skulderen selv om du ikke leste like mange kapitler som du så for deg. Hvis du har en positiv dialog med deg selv, er det ofte lettere å ta fatt på oppgaver som kan være krevende. Det er enklere å sette seg på lesesalen tirsdag morgen om du klarer å være fornøyd med innsatsen du gjorde på mandag. Hvis du kun leste to timer på mandag er det mye bedre enn å ikke lese i det hele tatt. Husk at en fornøyd student ofte er en god student.


Ikke vær student 24/7
Som student tilbringer du ofte mange av døgnets timer på lesesalen, eller blant studievenner. Det kan være lurt å bryte opp noen av rutinene av og til, ved å gjøre ting som ikke er knyttet til studiene. Å drive med en idrett, gå turer i marka, bli aktiv i en organisasjon, eller finne arrangementer å delta på kan være fine måter få en avveksling på. Det er godt for både motivasjonen og for hodet generelt å få litt annen input enn pensum. Om du trenger tips til ting å gjøre på fritiden, eller en oversikt over hvilke organisasjoner du kan bli aktiv i, kan du komme innom UngInfo eller besøke UngOrgs hjemmesider. Vi har også oversikt over konserter og andre arrangementer som skjer hver uke.

 

Bli med i en kollokviegruppe
Kollokvie eller kollokviegrupper er mindre grupper studenter som går sammen for å øve, lese, eller generelt jobbe med et fag eller tema innenfor pensum. Mange gjør dette på universiteter og høyskoler. Slik organisering av studiearbeid kan være veldig effektivt fordi det legger opp til at man diskuterer, reflekterer over og stiller spørsmål til pensum sammen med andre. Det er også en sosial del ved å jobbe på denne måten ved at man blir bedre kjent med de andre i tillegg til at det kan være motiverende å tilbringe tid med andre studenter på en arena hvor man diskuterer det man har lært i løpet av semesteret.

 

Trang økonomi? Drikk kaffe/te hos UngInfo og kjøp brukte pensumbøker
Studentøkonomien er kjent for ikke å være særlig romslig. Her kommer noen smarte knep du kan bruke for å spare noen kroner her og der.

  • Å kjøpe kaffe i kantina hver dag ender opp med å bli en betydelig utgift i det månedlige studentbudsjettet. Kom innom oss på UngInfo og drikk gratis kaffe eller te og slå av en prat i samme slengen. Her får du hjelp med det du trenger, enten det er å søke en deltidsjobb ved siden av studiene, finne en ny bolig, eller bare trenger å lufte tankene litt.
  • Du kan spare mye på å kjøpe brukte pensumbøker, følg med på sosiale medier og på oppslagstavlene der du studerer for å se hva som er til salgs. Hør også med studenter som går året over deg.
  • Å gå i butikken på tom mage er sjelden lurt, da er det vanskelig å begrense innkjøpene og man ender fort opp med å kjøpe mer enn man trenger. Spis ihvertfall et mellommåltid før du handler slik at den verste sultfølelsen blir borte. Det er også lurt å skrive handleliste og handle for hele uken samtidig.

 

9  enkle tips

  • Too good to go er en matsvinn-app som kobler forbrukere opp mot spisesteder og butikker som har overskuddsmat som ellers ville blitt kastet. Her gjelder det å være tidlig ute for å finne de beste godbitene.
  • SiO er studentsamskipnaden i Oslo og er her for å tilrettelegge studiehverdagen for studenter i Oslo. SiO Helse har helsetilbud for studenter både innenfor fysisk og psykisk helse. SiO trening tilbyr medlemsskap i treningskjeden Atletica hvor du blant får gruppetimer, yoga og personlige trener for en billig månedspris. Besøk SiO sine nettsider for mer informasjon.
  • For dyrt med kollektivtransport? Hva med å kjøpe en brukt sykkel på finn eller loppemarked. På loppemarkeder.no har du oversikt over kommende loppemarkeder i Oslo. Med Use it- kartet over Oslo kan du sette deg på sykkelen og komme enkelt frem i byen. Husk sykkellås, sykler stjeles i Oslo!
  • En manns søppel er en annen manns skatt! Se gjennom garderobeskapet om du har klær, sko eller vesker du ikke bruker. Disse kan du selge på blant annet Finn.no, Tise eller Letgo .Dette kan være en fin måte å tjene litt ekstra. Hvis du er på flyttefot kan dette kan være en fin anledning til å få ryddet opp og tjent litt ekstra.
  • Med applikasjonen Mattilbud får du en enkel oversikt over alle tilbud fra alle matbutikker og hvor du finner de billigste matvarene. Sjekk butikkenes tilbudsaviser og gjør gode kjøp.
  • Prisjaktsappen sammenligner priser og gir oversikt over billigste pris. Last ned appen for å finne de billigste varene innenfor hjem, teknologi og mye mer.
  • Husk at det går nattbuss, ikke ta taxi hjem fra byen! Gå inn på ruter.no eller ruterappen for oversikt over rutetidene. Merk at 31 og 37- bussen går døgnet rundt hele uken.
  • Sjekk ut OsloKultur, her kan du få tips til gratis arrangementer i Oslo ved å bruke søkefunksjon gratis. Husk også at whatsup tavla på UngInfo- senteret oppdateres ukentlig med ulike events som skjer.
  • Nabohjelp er en app utviklet av Obos som lar deg låne, og be om tjenester fra naboen. Kanskje du trenger å låne slagbor, gardintrapp, eller hjelp til å bære en sofa? Du kan også tilby naboene dine enkel hjelp som å vanne planter eller passe katten enten gratis eller for penger.