Aden_utdanningsveileder

Fire tips til å velge utdanning

Utdanningsansvarlig på UngInfo, Aden, gir deg sine fire beste tips for å velge utdanning! 

Interesser og utdanning1. Finn ut hva som interesserer deg  

Sett deg selv i sentrum og tenk over hva du interesserer deg for. Motivasjon er viktig når man skal studere og hvis du interesserer deg for faget blir du mer motivert. Da blir det gøy å studere og du kommer til å gjøre det bra!

Jeg var veldig glad i historie, men vurderte sterkt å studere for å bli ingeniør, fordi mange av vennene mine rådet meg til det på grunn av status. Dette til tross for at jeg ikke interesserte meg for realfag i det hele tatt. Jeg endte opp med å studere historie og nå vet jeg at jeg kanskje ikke hadde klart å fullføre utdanningen som ingeniør. 

Å finne ut av hva en interesserer seg for er ikke alltid lett. Forsøk å svare på disse spørsmålene, så kommer du kanskje nærmere et svar på hvilke studier som passer for deg: 

  • Prøv å tenk på hva vil du lære mer om? 
  • Hva får deg til glemme tiden? 
  • Er det et tema som opptar deg som du kan diskutere lenge med venner eller kolleger? 
  • Hvilke dokumentarer på Netflix interesserer deg mer enn andre?
  • En politisk sak, klimaspørsmål eller noe helt annet, hva treffer deg mest? 
  • Hva kunne du tenke deg å jobbe med? 
  • Hva vil du bruke tiden på og lære mer om?

Les enda flere tips på UngInfo sine nettsider: Sliter du med å velge?

Les om utdanning2. Utforsk og være nysgjerrig

Vi har ofte hørt om de samme fagene, lærer og medisin også videre. Jeg som jobber med utdanningsveiledning blir selv overrasket over hvor mange spennende studier som finnes. Bruk utdanning.no til å finne ut av mulighetene du har der ute eller kom innom UngInfo for en prat. 

 

Du finner også mye informasjon om videregående og høyere utdanning på UngInfo sine sider.

 

Bruk tid på å velge utdanning3. Tiden er din venn

Å velge utdanning er et stort valg. Bruk tid på å skaffe deg informasjon. Gå inn på utdanning.no, samordnaopptak.no og sjekk nettsidene til  universiteter og høyskoler som virker interessante. Her finner du informasjon om de ulike fagene og hva som skal til for å komme inn. 

Kom inn UngInfo for gratis veiledning. Vi hjelper deg med å sortere tankene sine slik at du kanskje bli mer sikker på valget ditt. Ikke vær redd for å velge feil. Skulle du angre så er det ikke krise, du får uansett nytte av hva du har lært på veien.

Ta kontakt med UngInfo om du har lyst på utdanningsveiledning.

Jeg har en venn som valgte jusstudiet på grunn av prestisje, familien og fordi han interesserte seg for politikk. Han tenkte at han kunne bruke arbeidstittelen i politikken. Han er god på å diskutere, men var egentlig ikke glad i jusstudiet.

Han begynte å droppe ut av timene, men så fikk han et godt råd av en studievenn om han kanskje skulle gå midtøsten-studier med arabisk i stedet? Han begynte å lese om studiet og bestemte seg å bytte fordi han synes det høres så spennende ut. Det var et vanskelig valg for han. Men han tok det valget og byttet. Nå skriver han master i midtøstenstudiet. For han var det viktig å først velge juss slik at han fikk møtt den studiekompisen som snakket varmt om midtøsten studier, dette fikk han dit han er i dag.

Gjør et selvstendig utdanningsvalg4. Vær egoistisk

Hva motiverer deg? Se på jobbmulighetene dine. Igjen, tenk på hva som interesserer deg. 

Som jeg pleier å si til de jeg veileder på UngInfo: Det er du som skal gå dette løpet, ingen andre. Ikke hør på alle andre, du skal velge selv. Hvis du føler deg usikker eller vil kartlegge mulighetene dine, bestill veiledningstime hos oss.

Til slutt vil jeg si en viktig ting.  Jeg tror man gjør et riktig valg når man ikke er stresset, har nok informasjon og bruker tid på. Stress helt ned. Søknadsfristen for videregående er 1. mars og høyere utdanning er  15. april Men husk, det kommer nye frister neste år også! 

Lykke til med utdanningsvalget!

Beste hilsen,
Aden, utdanningsveileder hos UngInfo