Dine rettigheter på sommerjobben

Har du fått sommerjobb, men er det noe som ikke stemmer helt? Her er noe av det viktigste du trenger å vite om dine arbeidsrettigheter.

Av UngInfo, publisert 17. juni 2021, kl. 12:11. 

Vi må UngInfo veileder hundrevis av ungdommer som har spørsmål om jobb og arbeidsrettigheter. Her er noen av de vanligste temaene unge i Oslo spør oss om. 

Du har krav på arbeidskontrakt

Alle som jobber i Norge har krav på arbeidskontrakt uansett om det er sommerjobb, deltidsstilling eller om du er ekstrahjelp.

Arbeidskontrakten er viktig fordi det er den formell avtalen mellom deg og arbeidsgiver. Her skal det stå hva stillingen din går ut på, når du skal jobbe og hva lønnen din er. Uten arbeidskontrakt har du ingen bevis på at du jobber på arbeidsplassen din og dermed kan det bli vanskelig å bevise at du faktisk har krav på riktig lønn eller at du får vaktene dine for eksempel.

Les mer om krav til arbeidskontrakt.

Ikke fått arbeidskontrakt? 

Du skal få arbeidskontrakt så snart som mulig når du starter i den nye jobben. Får du ikke arbeidskontrakt bør du ta kontakt med sjefen din, snakk med oss eller snakk med LOs sommerpatrulje.

Trøbbel på sommerjobben? Få gratis hjelp fra LOs sommerpatrulje.

Alle skal få lønn under opplæring 

Du har rett på god og lønnet opplæring. Får du et prøveskift som servitør for eksempel, skal du også få lønn for dette prøveskiftet.

Alle arbeidere har krav på feriepenger

Du får minst 10,2 % av det du tjener i feriepenger.

Du får utbetalt feriepengene enten året etter at du jobbet eller rett etter du har avsluttet et arbeidsforhold. 

Du kan ha rett på sykepenger

Har du blitt syk i løpet av de fire første ukene i den nye jobben har du ikke rett på sykepenger. Men etter de fire første ukene er ferdig har du rett på sykepenger. Det vil si at du får vanlig lønn selv om du er syk. 

For å få sykepenger må du gå til legen for å få legeerklæring. 

Disse reglene er spesifikke for de som er ansatte i sommerjobber. Er du fast ansatt, gjelder andre regler for sykemelding og egenmeldinger. Ta kontakt, om du er fast ansatt og har spørsmål om sykepenger.

Du kan miste jobben hvis du ikke møter opp til avtalt tid 

I arbeidskontrakten står det avtalt arbeidstid mellom deg og arbeidsgiver. Hvis du ikke møter opp til avtalt tid som står i arbeidskontrakten kan sjefen gi deg en skriftlig advarsel. Du skal få beskjed om hvor mange advarsler du får før du eventuelt mister jobben. Etter du har mottatt alle advarslene har de lov til å sparke deg, altså å si deg opp. Da skal du motta en skriftlig og godt begrunnet oppsigelse.

Trives du ikke på jobb?

Snakk med tillitsvalgt, verneombud eller snakk med en kollega du stoler på. Du kan også gå direkte til sjefen og snakke om hva som plager deg på jobb. 

Er du usikker på hvordan du skal gå frem? Kom innom UngInfo, så finner vi ut av det sammen. 

Masse lykke til i ny jobb! 

Kom innom UngInfo

Har du spørsmål om jobb og dine rettigheter kan du komme innom oss i Møllergata 3d. Vi holder åpent hele sommeren som vanlig, mandag-fredag kl. 12-17 (onsdag 12-19). Vi har drop-in og tilbudet er gratis. Les mer om UngInfo.