Vær en smart leietaker – kjenn dine rettigheter
Leieboerforeningen opplever at leietakere ofte er av den oppfatning at de ikke har noen rettigheter. «Boligen er utleieren sin, så han har alle rettighetene» – tenker de. Det er ikke riktig. Husleieloven har flere ufravikelige regler til vern for leietakere, og disse må følges av utleier. Nedenfor nevnes 12 rettigheter delt inn tre ulike faser: ved tidspunkt for avtaleinngåelse, underveis i leieforholdet og ved leieforholdets avslutning.
Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Leieboerforeningen, oppdatert 27. april 2022 kl. 08:01.
Ved inngåelsen av leieforholdet
- Be om skriftlig leiekontrakt, dette har leietaker rett på.
- Depositum skal settes på en særskilt konto i leietakers navn (unntak for student-samskipnader). Utleier skal betale kostnader for opprettelsen av depositumskontoen.
- Utenom husleie er det kun tillatt å kreve betaling for strøm, oppvarming og vann. Andre gebyrer og avgifter (som kontraktsgebyr, nøkkelgebyr, kabel-TV-gebyr) er ulovlig og kan avvises.
- Hovedregelen er at en leieperiode skal være på minimum 3 år. Leies en del av tomannsbolig, kjeller- eller loftsleilighet, og hvor utleieren bor i samme bolig, er minste leietid 1 år. Leies rom i en annens bolig eller en bolig hvor eieren er midlertidig bortreist, er det ikke noen nedre begrensninger i leietid.
Under leieforholdet
- Utleier kan ikke fritt endre husleien. Husleieloven har egne regler for hvordan dette skal gjøres.
- Dersom boligen lider av en mangel kan leietaker ha krav på at utleieren både retter mangelen og gir en reduksjon i husleien.
- Leietaker er ikke pliktig til å gi utleier adgang til boligen. En slik plikt gjelder kun ved utleiers gjennomføring av pliktig vedlikehold, lovlige forandringer eller annet arbeid som må utføres for å hindre skade på boligen.
- Leietaker kan kreve å få utlevert alle nøklene til boligen. Utleier kan kun beholde nøkkel dersom er avtalt i kontrakten.
Ved leieforholdets opphør
- Utleier kan ikke fritt si opp leietaker. Husleieloven setter visse krav til utleiers oppsigelse.
- Leietaker er ikke forpliktet til å godta utleiers oppsigelse. Leietaker kan protestere. Utleier må da reise sak for å opprettholde oppsigelsen.
- Leiligheten skal tilbakeleveres i samme stand som da leietaker flyttet inn, med fradrag for normal slitasje. Jo lenger leietaker har bodd i boligen – jo mer slitasje må utleier akseptere.
- Dersom utleier retter krav overfor leietaker etter leieforholdets opphør, må kravene bevises. Leietaker er ikke pliktig til å etterkomme krav utleier ikke kan bevise.
Bli medlem av leieboerforeningen
Leieboerforeningen hjelper med å ivareta deres rettigheter som leietakere. Dersom du trenger bistand, kan du melde deg inn i Leieboerforeningen. Medlemskapspris for studenter 250 kr i året, mens et standard medlemskap koster 400 kr i året. Du kan også komme innom UngInfo om du har spørsmål om bolig og rettigheter.