bolig

Våre tips til deg som ser etter sted å bo

Har du lyst til å flytte? Vi på UngInfo gir våre personlige tips til deg som er på boligjakt. 


Vil du bo sentralt?

Ann Helen, Informasjonskonsulent

Leier leilighet

Når du leter etter et sted å bo og du ikke kjenner byen fra før, kan du sjekke postnummeret for å se hvor sentral boligen er. I Oslo er postnumre fra 0010-0150 midt i sentrum. Så hvis du finner et kollektiv med postnummer 0152 er dette veldig nært sentrum, mens 0552 er mye lengre ute fra sentrum.

 


Hvor mye koster det egentlig å leie?

Philip, Ungdomsveileder

Leier hybel, men er på utkikk etter leilighet

Tenk over:  Hvor mye har du råd til å betale tilsammen i løpet av en måned?

Det er fort gjort å kun tenke på husleien når du skal vurdere om du har råd til å leie bolig et sted, men det er minst like viktig å huske på at det kommer andre utgifter i tillegg til husleien. Regn ut hvor mye du vil sitte igjen med når husleien og andre faste regninger er betalt. Eksempler på andre utgifter er mat, internett, telefon, strøm, fyring og varmtvann, busskort/månedskort, etc. Noe kan være inkludert i leien, men det er uansett lurt å regne ut på forhånd slik at du ikke får en kjedelig overraskelse når du har flyttet inn.

Les mer om husleie.

Snakk med banken om dine muligheter

Arne, daglig leder

Leier leilighet, men vurderer nå å kjøpe egen bolig

Vil du kjøpe bolig og skal til banken for å spørre hvor mye du kan få i lån? Bankene har lov til å gi enkeltpersoner unntak på kravene for å få lån. For at du lettere skal kunne få unntak er det viktig at du viser banken at du har gjort en jobb selv. Mitt tips er å sette opp et budsjett som viser hvor mye du tjener og har i utgifter hver måneden. Du bør inkludere kostnader som låneutgifter (sjekk DNB sin lånekalkulator), felleskostnader, forbruk (sjekk SIFO sitt referansebudsjett), og forsikring.

Det kan også være lurt at du selv setter opp hvor mye egenkapital du har (hvor mye penger du har på sparekonto, BSU osv.). Banken vil selvsagt gjøre sine egne beregninger, men ved å gjøre dette vil du trolig ha større sjanse for å få lån selv om du ikke oppfyller alle kravene!

Les mer om boligkjøp på UngInfos nettsider. 

Slik finner du de beste leilighetene i Oslo

Elene, avdelingsleder

Leier rom i kollektiv

Mitt beste boligtips er at det er lurt å spre seg ut på flere plattformer når man leter etter bolig. Det er vel og bra å se på finn og hybel.no, men prøv gjerne også å lage en sprek facebook-post, spre at du er på utkikk i Instagram-storyen din eller meld deg inn i grupper på facebook dedikert til nettopp de som er på jakt etter leieboere eller leietakere. Da er sjansen større for å få napp fortere, siden det slettes ikke er alle steder som legges ut på nettsider.

Jeg har bodd flere steder i Oslo både i kollektiv og egen leilighet. Første sted fikk jeg via hybel.no, andre via en facebook-gruppe og tredje via bekjente. En bekjent av meg fikk egen leilighet på løkka til under 7000 i mnd pga. bekjente av bestemoren sin! Ellers anbefaler jeg å gå på visning, å være opplagt når man gjør det, ha på seg noe som gjør at man skiller seg positivt ut og ha noen gode spørsmål og vitser på lur. Alltid en god ide å være tidlig ute også – så får man muligheten til å gi førsteinntrykket først blant andre potensielle leietakere.

 

Beste måten å spare til egen bolig

Mona, informasjonskonsulent

Eier leilighet

Boligprisene i Oslo er veldig høye, men om du er flink til å spare penger kan leilighetsdrømmen bli virkelig. Det er normalt å måtte bruke tid på å spare opp egenkapital før man kan kjøpe sin første bolig. Et fint sted å starte er å opprette en BSU-konto (boligsparing for ungdom). Å ha penger på en BSU-konto gir gode renter og skattefordeler. Man kan spare opp til 25 000kr på BSU-konto hver år til man når maksgrensen på 300 000 kr.

 

Lag en oversikt over dine utgifter

Johanna, Ungdomsveileder

Leier rom i kollektiv

Skaff deg oversikt over alle utgiftene dine og betal de gjerne så fort du har mulighet. Jeg betaler leie, månedskort og andre regninger så fort jeg får lønn, og setter av penger til mat og andre faste utgifter. Slik vet jeg hvor mye jeg kan bruke på sosiale aktiviteter utover måneden uten å bruke opp alle pengene mine.

 

 

Har du spørsmål eller ønsker veiledning om bolig i Oslo – ta kontakt med oss! På UngInfo får alle mellom 13 – og 27 år gratis veiledning. Vi har drop-in, men du kan også avtale tid om det er bedre for seg. Du kan også sjekke ut ofte stilte boligspørsmål på våre nettsider.