Informasjonssenter i Oslo

for deg mellom 13 og 27 år

Vanlige spørsmål

Det oppstår mange nye ord og begreper når man først stuper uti boligmarkedet. Her er noen av de spørsmålene vi har fått mest av på UngInfo. Trykk på spørsmålene for å se svar.

Hva er depositum?

Et depositum er en sum du betaler før du flytter inn. Dette skal være en garanti for utleier i tilfelle du ødelegger noe i leiligheten eller lar være å betale husleia. Depositumet skal ikke betales til utleier, men det skal stå på en sperret konto i ditt navn mens du leier boligen og du skal ha rentene. Depositumet er vanligvis 1-3 måneders leie. Det kan ikke tas ut av banken uten ditt og utleiers samtykke.

Jeg vil leie bolig. Har lett på www.finn.no men finner ingenting. Hvilke andre steder kan jeg lete?

Det kan være vanskelig å finne en bolig som ikke er alt for dyr i Oslo. Du kan sjekke ut andre nettsider som særlig legger ut hybler og rom i kollektiv:www.uninite.no og www.hybel.no er to gode sider for å lete etter hybeler og kollektiv. Si i fra til alle du kjenner om at du er på jakt etter å leie bolig. Si i fra til voksne også, de kjenner kanskje noen som skal leie ut boligen sin. Legg ut en status på Facebook om at du er på jakt etter å leie bolig i Oslo. Der kan du lett spre informasjon.

Hva er forskjellen på leilighet og hybel?

Å bo på en hybel vil si at man leier en leilighet i en annens leilighet eller hus. Vanligvis deler du bad og kjøkken med utleier og størrelsen er omtrent 10-20 kvadratmeter. Det finnes også hybelhus hvor du har din egen hybel og deler kjøkken og bad med andre hybelboere.

En leilighet er ofte større og du kan ha eget kjøkken og bad. Hvis du skal flytte ut for første gang kan det være en idé å leie en hybel eller dele en leilighet med andre. I avisene står det ofte 2-roms, 3-roms eller liknende. Det viser hvor mange rom det er i tillegg til kjøkken og bad. En 2-roms har en stue og ett soverom.

Jeg er 17 år og har lyst til å flytte hjemmefra. Jeg bor i Oslo og går på skole. Har jeg lov?

Du kan flytte hjemmefra, men når du er under 18 år har du ikke rett til å skrive under på en husleiekontrakt. (Det er en kontrakt mellom deg og den personen du leier bolig fra, som skal sikre dine og utleiers rettigheter.) Siden du er under 18 år og ikke kan signere en kontrakt selv er det dine foreldre/foresatte som må gjøre det for deg.

Jeg har lyst til å flytte men det står at jeg har en tidsbestemt kontrakt. Hva betyr det? Må jeg betale husleie hele perioden selv om jeg flytter?

For å kunne si opp et tidsbestemt leieforhold (en avtale som løper fra én dato til en annen dato), må det fremgå i leiekontrakten at du kan si opp i kontraktsperioden. Det kan for eksempel stå ”Leieforhold kan ikke sies opp i kontraktperioden”. Hvis dette står i kontrakten din, er du pliktet til å betale ut perioden med mindre utleier kan finne en ny leieboer. Men hvis det fremgår i leiekontrakten at du kan si opp i løpet av leieperioden, gjelder vanlig oppsigelsestid (hvis ikke det står noe mer om det i kontrakten.)

Kan utleier gå inn og ut av leielighetene når han vil?

Nei. Utleier kan ikke gå inn og ut av leiligheten når han/hun vil, men du er pliktig til å gi utleier adgang hvis han/hun må inn for tilsyn, gjennomføre pliktig vedlikehold, lovlige forandringer eller annet arbeid som må utføres for å hindre skade på leiligheten. Du skal imidlertid få en melding om det i rimelig tid før eventuelle tilsyn.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg ikke har råd til å betale depositum?

Du kan søke om depositumslån eller et vanlig forbrukslån i banken. Hvis du ikke kan få lån i banken kan du kontakte NAV og sjekke hvilke muligheter du har der.

Eventuelt kan du også gå bort i fra å lete etter hybler/leiligheter og heller se etter kollektiver når du leter etter leilighet. Da er sannsynligheten større for at depositumsbeløpet er lavere eller at det ikke er noe krav om depositumspenger i det hele tatt.

Visning

Visning betyr at du inviteres til å se på boligen og at utleier samtidig får møte deg. Det kan være mange interesserte leietakere på visning samtidig.s

Husleie

Det finnes ingen satser på hva man kan ta i husleie. Men ifølge husleieloven kan det ikke avtales en leie som er urimelig i forhold til det som er vanlig leie for tilsvarende bolig.

Rettigheter

Visste du at det er ditt ansvar å vedlikeholde dørlåsene i leiligheten? Her kan du lese hvilke rettigheter og plikter du har som leietaker.

Oppsigelse

Enten du har funnet deg ny leilighet eller har problemer med utleier så burde du vite dine rettigheter ved en eventuell oppsigelse.

Kjøpe bolig

Selv om det er dyrt å kjøpe, lønner det seg ofte i det lange løp. Før du begynner å lete må du selvfølgelig finne ut om du faktisk har råd til å kjøpe.

Ordforklaring

Når du skal flytte hjemmefra eller kjøpe bolig vil du møte på mange nye ord og uttrykk. Her finner du forklaringen på noen av dem.

Bostedsløs

Dette er informasjon for deg som har blitt kastet ut av hjemmet ditt eller er i en situasjon hvor du ikke har noe sted å sove og har akutt behov for hjelp.

Kontakt oss

Vi holder til i Møllergata 3 og tar imot alle henvendelser, enten det er ønske om veiledning, kurs, spørsmål på våre områder (jobb, bolig osv.) eller du bare vil plukke med deg noen brosjyrer.

Kom innom, spør oss om alt!

Åpningstider

Mandag – fredag: 11:00 – 17:00

Lørdag: 12:00 – 17:00

Send en e-post