Seksualitet

Det finnes flere steder du kan kontakte hvis du har spørsmål om seksualitet, identitet, relasjoner, parforhold eller annet. Under finner du en oversikt over ulike helsetilbud, info om seksualitet, info om smittesjekk, graviditet, abort og bytte av seksuelle tjenester.

Spør om oss om informasjonstilbud innen seksualitet. 

Helsestasjon, klinikk og samtaletilbud

De tilbyr smittesjekk, prevensjon, graviditetstest, gynekologisk undersøkelse, sexolog m.m. Du trenger ikke å bestille time, men beregn god tid ettersom det ofte er lang kø. Tilbyr også selvtest for klamydia, gonoré og mykoplasma. Da må du registreres i resepsjonen ved ankomst, men behøver ikke å vente i kø. Skal du sette inn spiral eller p-stav kan du bestille time ved å ringe. Tilbyr også hiv hurtigtest både for timebestilling og drop-in. Enkelte grupper kan få gratis hepatitt B vaksine, se hvilken grupper det gjelder her. Du kan chatte anonymt med fagpersonell om seksualitet og seksuell helse. Chatten er åpen mandag til torsdag mellom kl. 11.30-19.00.

Adresse: Trondheimsveien 2, bygg B
Telefon:22 99 39 00
post@sexogsamfunn.no
Åpningstider: Man-ons 15-19 og torsdager 12.30-16.00
Opp til 25 år

Gratis

Les mer om tilbudet til Sex og samfunn, senter for ung seksualitet via deres nettsider: sexogsamfunn.no

Sentrum (Grønland): 904 15 388
Sør (Holmlia): 916 91 891
Vest (Majorstua): 909 87 842
Sjekk nettsider for åpningstider
Gratis, anonymt

Det finnes tre Ung Arena-sentre i Oslo. Du kan dra til hvilken du vil, uavhengig av hvilken bydel du bor i. Her kan du få støtte og hjelp med ting som plager deg: hva som helst innenfor psykisk, fysisk og seksuell helse og rus. Du trenger ikke henvisning – det er bare å stikke innom.

Les mer om tilbudet til Ung Arena via deres nettside: ungarenaoslo.no

Helsestasjon for deg som har spørsmål om kjønn, seksualitet, kropp og kjønnsidentitet. Du kan møte lege, psykolog, helsesykepleier og sexologisk rådgiver. Du kan teste deg for seksuelt overførbare sykdommer, blant annet hurtigtest av HIV, og få veiledning i bruk av prevensjon. Helsestasjonen samarbeider med andre organisasjoner og hjelpetiltak og kan dermed hjelpe deg med å knytte nettverk. Du kan velge å være anonym og de har taushetsplikt. Ta kontakt for avtale. De kan også møte deg andre steder enn på klinikken.

Adresse: Mailundveien 23 (Sinsen)
Telefon:481 13 013
E-post: hks@bga.oslo.kommune.no
Gratis, Anonymt

Les mer om tilbudet til Helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) via deres nettsider. 

Rådgivningskontoret for hørselshemmede har et eget helsesykepleiertilbud for døve på Økern. Ta kontakt for avtale. Tilbudet er gratis og du trenger ikke henvisning.

Adresse: Kabelgaten 2
Telefon: 23 47 85 00
E-post: radgivningskontoret@hel.oslo.kommune.no

Les mer om tilbudet til Helsesykepleier for døve via nettsidene til Oslo kommune.

Gratis kondomer

gratiskondomer.no

Få tilsendt gratis kondomer og glidemiddel i anonym konvolutt i posten.

Legning og kjønnsidentitet

FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere LLH) – arbeider for likestilling, og mot alle former for diskriminering av homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (lhbt-personer) i Norge og i resten av verden. FRI arbeider for at homofile, og lesbiske skal få like rettigheter som heterofile. Arbeider med informasjonsformidling og nettverk. FRI-Oslo har 20 undergrupper med aktiviteter innen kultur, sport, familie, og en hel del andre områder.

Adresse: Mariboes gate 13
Telefon: 23 10 39 39 (åpningstider mandag-fredag kl. 09-15)
E-post: post@foreningenfri.no

Les mer om tilbudet til FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold via deres nettsider.

Skeiv Ungdom jobber for at alle skal ha frihet og trygghet til å være seg selv uavhengig av hvilken kjønnsidentitet en har eller hvem en tiltrekkes og forelsker seg i. Skeiv Ungdom Oslo og Viken har sosiale tilbud to ganger i måneden til ungdommer i Oslo og omegn. Uansett om du er skeiv eller ikke-skeiv, lever åpent eller skjult med din legning, er du hjertelig velkommen til å være med. Går du på skole og ønsker at klassen din skal få mer informasjon om mangfoldet av kjønn og seksualitet? Skeiv Ungdoms skoleprosjekt Restart kommer gjerne på besøk, helt gratis.

Telefon: 473 95 011
E-post: oslo@skeivungdom.no

Les mer om tilbudet til Skeiv Ungdom Oslo og Viken via deres nettsider.

​Er du flerkulturell og tiltrukket av samme kjønn, eller kjenner noen som er det? Skeiv verden er en interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans- og queerpersoner (LHBTQ) med minoritetsbakgrunn.  Hovedaktiviteten til Skeiv Verden er å være en møteplass der målgruppa kan være seg selv og åpen, komme i kontakt med andre som har lignende erfaringer, og få støtte, informasjon og kunnskap som gjør det lettere å være skeiv med minoritetsbakgrunn. Hoveddelen av de aktive er skeive med minoritetsbakgrunn, men det er folk med og uten skeiv identitet og/eller minoritetsbakgrunn blant de aktive.

Adresse: Torggata 1
Telefon: 950 93 293
E-post: post@skeivverden.no

Les mer om tilbudet til Skeiv verden via deres nettsider.

Helseutvalget driver helsefremmende og forebyggende arbeid for lesbiske, homofile og bifile, samt andre kvinner og menn som har sex med personer av samme kjønn. De har en rekke tilbud, blant annet samtale eller chatting med andre i samme situasjon, eller samtale/chat hvis du tror du kan være hiv-smittet og ønsker å snakke med noen om det. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Drop-in hurtigtest for hiv, syfilis, klamydia og gonore for menn som har sex med menn: man-tirs 10-16, ons-tors 10-20 og lør 11-14.

Adresse: Arbeidersamfunnets plass 1 (inngang fra Torggata 1)
Telefon: 23 35 72 00
E-post: post@helseutvalget.no
Gratis, anonymt

Les mer om tilbudet til Helseutvalget for bedre seksuell helse via deres nettsider. 

Forening for barn og unge som opplever å være født i en kropp som ikke stemmer med kjønnsidentiteten. Her kan du treffe andre unge som har mange av de samme opplevelsene og erfaringene som deg. Arrangerer sosiale treff og har et eget medlemsforum. En underavdeling av Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS).

Telefon: 22 11 40 40
Adresse: Christian Krohgs gate 34, 5.etg

Les mer om tilbudet til Harry Benjamin Ressurssenter Ungdom (HBRSU) via deres nettsider.

​Sex og samfunn arrangerer samtalegrupper for unge med utfordringer knyttet til trans/kjønnsidentitet. For mer informasjon og påmelding ta kontakt på telefon eller e-post.

Adresse: Trondheimsveien 2, bygg B (Sex og samfunn)
Telefon: 22 99 39 00
E-post: post@sexogsamfunn.no

Les mer om tilbudet via Samtalegruppe kjønnsidentitet via nettsidene til Sex og samfunn

seksualitet
seksualitet

Smittesjekk

Har du hatt ubeskyttet sex eller byttet partner?  Da bør du sjekke deg for seksuelt overførbare infeksjoner. Du kan teste deg flere steder. Sjekk og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som omfattes av smittevernloven (klamydia, gonoré, syfilis og hiv) er gratis i Norge.

De tilbyr smittesjekk, prevensjon, graviditetstest, gynekologisk undersøkelse, sexolog m.m. Du trenger ikke å bestille time, men beregn god tid ettersom det ofte er lang kø. Tilbyr også selvtest for klamydia, gonoré og mykoplasma. Da må du registreres i resepsjonen ved ankomst, men behøver ikke å vente i kø. Skal du sette inn spiral eller p-stav kan du bestille time ved å ringe. Tilbyr også hiv hurtigtest både for timebestilling og drop-in. Enkelte grupper kan få gratis hepatitt B vaksine, se hvilken grupper det gjelder her. Du kan chatte anonymt med fagpersonell om seksualitet og seksuell helse. Chatten er åpen mandag til torsdag mellom kl. 11.30-19.00.

Adresse: Trondheimsveien 2, bygg B
Telefon: E-post: post@sexogsamfunn.no
Åpningstider: Man-ons 15-19 og torsdager 12.30-16.00
Opp til 25 år
Gratis

Les mer om tilbudet til Sex og samfunn, senter for ung seksualitet via deres nettsider.

På Olafiaklinikken kan du teste deg gratis for seksuelt overførbare infeksjoner. Møt opp og trekk en kølapp. Det er ingen aldersgrense og du trenger ikke å være folkeregistrert i Oslo. Man kan bestille time over telefon, ellers er det drop-in. Det er ofte lang kø, så det er lurt å møte opp tidlig.

Adresse: Trondheimsveien 2, bygg N
Telefon: 23 07 58 40
Drop-in: Man 11-17, tirs.-fre. 7.45-10.30
Gratis

Les mer om tilbudet til Olafiaklinikken via deres nettsider.

Leger har plikt til å teste for sykdommer, og man trenger ikke forklare hvorfor. Er du i tvil om hvilke tester det er nødvendig å ta må du likevel si litt om hvilke typer sex du har hatt den siste tiden. Det er viktig å oppgi riktig informasjon for at riktige prøver skal bli tatt. Sjekk og behandling for klamydia, gonoré, syfilis og hiv er gratis. Du skal altså ikke betale egenandel når du tester deg for disse sykdommene hos fastlegen din hvis du har vært i en situasjon hvor du kan ha blitt smittet eller har symptomer. Du må derfor oppgi at du ønsker å teste deg for en eller flere av disse infeksjonene og at du har vært i en risikosituasjon, slik at du ikke må betale egenandel. (Kilde: Smittevernboka for helsepersonell)

Du kan teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner ved en Helsestasjon for ungdom (HFU). HFU er for unge mellom 12 og 24 år. Tilbudet er gratis.

Det finnes minst én helsestasjon for ungdom i hver bydel. I tillegg finnes det én for kjønn og seksualitet (0–30 år) og én for kun gutter. Her jobber det leger, helsesykepleiere og noen steder psykologer, som har taushetsplikt. Du kan ta kontakt over telefon eller stikke innom for en prat – du trenger ikke bestille time.

Obs! Helsestasjonene er ikke åpne alle dager i uken. Her finner du kontaktinfo og åpningstider til de ulike bydelene. Du kan besøke helsestasjonene uavhengig av hvilken bydel du bor i.

organisasjon

Salg, kjøp og bytte av seksuelle tjenester

Flere ulike tilbud til deg som har erfaring med bytte eller salg av seksuelle tjenester. Gir råd og hjelp med alle former for sosiale problemer. Gratis helsehjelp, smittesjekk, juridisk hjelp, samtaler og veiledning. Alle anastte har taushetsplikt. Åpen varmestue med PC, telefon, vaskemaskin, mat og sosiale aktiviter. Chat på prosentret.no.

Adresse: Storgata 11, 3 etg
Telefon: 23 10 02 00
E-post: prosentret@vel.oslo.kommune.no
Gratis, anonymt

For mer informasjon om tilbudet til Pro Senteret og åpningstider for de ulike tjenestene se hjemmesiden her.

Senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring som drives av Kirkens Bymisjon. Gir råd, veiledning og hjelp. Arrangerer også ulike kurs og sosiale aktiviteter. Alle ansatte har taushetsplikt, også overfor politi og myndigheter.

Adresse: Norbygata 45 (rett ved Grønland Basar)
Telefon: 47 45 38 27
E-post:  amy.medin@bymisjon.no
Åpningstider: Mandag – fredag kl. 9-15
Gratis, anonymt​

Les mer om tilbudet til Nadhem her.

Anonym og gratis samtale- og rådgivningstjeneste for deg som kjøper eller har kjøpt sex. Samtale over telefon eller ved oppmøte. Bestill time på nett, e-post eller ring rådgivningstelefonen.

Telefon: 22 34 09 50
E-post: samtale@reform.no
Adresse: Øvre Slottsgate 18-20
Gratis, anonymt

Les mer om KAST sitt tilbud her.

Helsetilbud til personer som kjøper eller har kjøpt sex og deres partnere. Smittesjekk og samtaletilbud. Ingen aldersgrense og for alle kjønn. Bestill time på telefon eller på nett. De ansatte har taushetsplikt.

Adresse: Trondheimsveien 2B
Telefin: 22 99 39 00
Gratis, anonymt

Les mer om tilbudet til Helsetilbud til personer som kjøper sex her.

Spørretjenester på nett og mobil

Spørretjeneste og informasjonsside for ungdom. Her får du svar på det du lurer på, og kan lese andres spørsmål og svar.

Aldersgrense: 13-20 år
Gratis, anonymt

Benytt ung.no sitt tilbud her

Skeiv Ungdoms chat- og telefontjeneste, hvor unge svarer unge. For deg som ønsker å snakke med noen eller stille spørsmål om seksualitet, kjønn, identitet, følelser, forelskelse, aktivitetstilbud eller sikrere sex.

Telefon: 400 00 77
Åpningstider: Telefon tirs – tors 18-22, chat man-tors og søn 18-22
Anonymt

Les mer om tilbudet til Ungdomstelefonen her.

Helseutvalgets chattetjeneste for unge som er usikker på egen seksualitet, har problemer eller som trenger noen å snakke med. På YouChat kan du chatte anonymt med andre unge skeive om hva du vil.

Åpningstider: Man og tors 17.30-20.30
Anonymt

Les mer om tilbudet til Youchat her.

Du kan sende inn spørsmål om sex, kropp og følelser til e-post juntafil@nrk.no eller gjennom spørreskjemaet på nettsiden. Hver mandag svarer en sexolog og lege på spørsmål de har fått inn på podcasten Juntafil som er p3 sexopplysningsprogram. Det er gratis og du kan være anonym. Dersom du ikke får svar under sending vil du få svar etter sending. 

Les mer om Juntafil her.

Akutt hjelp

Graviditet

Graviditetstest
Det er mange tanker som kan dukke opp dersom du tror du er gravid. Første skritt på veien er å ta en graviditetstest. Graviditetstester kan du kjøpe på alle apotek og i matvarebutikker. Det er en enkel urinprøve som du kan gjøre selv. De fleste graviditetstestene kan tidligst gi svar én dag etter forventet menstruasjon. Men det finnes også graviditetstester på apoteket som gir svar allerede en uke før forventet menstruasjon. Dagens tester er svært sikre. Testen kan du også ta hos fastlegen, du kan gjøre det gratis på helsestasjonen for ungdom i din bydel, Sex og samfunn eller Amathea. Alle disse stedene kan også gi hjelp, råd og veiledning dersom du har behov for det.

Selvbestemt abort
Alle har rett til å bestemme selv om de vil ta abort før 12. svangerskapsuke (10 uker etter befruktning). Du kan ta direkte kontakt med sykehuset for å bestille time. Du trenger ingen henvisning eller å oppgi noen grunn. Er du under 16 år har foresatte rett til å si sin mening, men lege kan bestemme at de ikke skal få vite noe eller uttale seg. I Oslo kan du få utført abort ved Ullevål sykehus. Du kan også kontakte et annet sykehus i Norge. Les mer om abort på sexogsamfunn.no/abort

Oppfølging av svangerskapet
Dersom du har tatt testen selv og funnet ut at du er gravid, er det lurt å kontakte helsestasjonen i bydelen. Da vil du få den informasjonen du trenger om kosthold, rettigheter, oppfølging av svangerskapet og lignende. Du kan selv velge om du går til lege eller til jordmor på svangerskapskontroll, og alle kontrollene er gratis. I tillegg er det flere helsestasjoner som arrangerer kurs for gravide, som for eksempel fødselsforberedende kurs.

Økonomiske rettigheter
Hvis du er student eller skoleelev, er hovedregelen at du har rett til fødselsstipend dersom du har hatt rett til lån eller stipend fra Lånekassen de siste seks månedene før fødsel. Har du vært i jobb før fødselen, må du kontakte arbeidsgiver og NAV. Det er mange regler å sette seg inn i, ta kontakt tidligst mulig i svangerskapet. Dersom du ikke har økonomiske rettigheter som student eller gjennom jobb, vil du få utbetalt et engangsbeløp gjennom NAV.

Adresse: Kirkeveien 166, Kvinneklinikken Bygg 8
Telefon: 22 11 98 31 / 22 11 98 00
Ring for å avtale forundersøkelse. Du trenger ikke henvisning fra lege.

Rådgivning til jenter og par som har blitt uønsket gravide. Tilbyr samtaler før og etter abort, og før, under og etter graviditet. Du kan også få gratis graviditetstest og informasjon om dine rettigheter. Kan skaffe tolk ved behov. Tilbyr også fødselsforberedende kurs og samtaler etter gjennomført abort. Samtaletilbudet er også for menn.

Adresse: Pilestredet Park 7 (inngang Stensberggata)
Telefon:90 65 90 60
E-post: oslo@amathea.no
Telefonen er betjent: Man-fre 8-20
Drop-in: Man-fre 9-15
Gratis

Les mer om tilbudet til Amathea her.

Har du flere spørsmål om helse og rettigheter?

Akutt

Her finner du oversikt over hvem du kan kontakte hvis du har behov for akutt hjelp.

Noen å snakke med

Uansett hva du har på hjertet finnes det noen du kan snakke med.

Tøft hjemme?

Noen opplever å ha det vanskelig eller utrygt hjemme. Ikke nøl med å be om hjelp!

Helsetilbud

Det finnes mange gratis og/eller billige helsetilbud i Oslo.

Seksualitet

Steder å kontakte hvis du har spørsmål om seksualitet, identitet, relasjoner, parforhold eller annet.

Avhengighet

Her er en liste over hvem du kan snakke med om du sliter eller noen du kjenner sliter med avhengighet.

Pårørende

Her finner du oversikt over pårørendeorganisasjoner.

Rettigheter

Her får du en oversikt over hvilke steder som kan gi deg veiledning innen sosiale områder som bolig, økonomi, arbeid etc.