Boligveiledning

Ta vare på deg selv i studietiden

Som student får du ofte mange råd til hvordan å oppnå gode karakterer, hvordan få nye venner og om hvordan du kan få studentbudsjettet til å strekke over hele måneden. Men visste du at du enkelt kan få både fastlege, tannlege og psykisk helsehjelp der du studerer?

Skrevet av Emilie, helseansvarlig på UngInfo, sist oppdatert 06. september 2023

De fleste studenter er tilknyttet en studentskipnad, i Oslo heter denne SiO. Studentskipnaden har en rekke helsetilbud for studenter som skal gjøre det enklere å motta helsehjelp i byen du studerer. Gjennom SiO kan du blant annet få både fastlege, psykisk helsehjelp og tannlege.


Få fastlege der du studerer

Er du student og har betalt semesteravgift kan du også enkelt bytte fastlege til en av SiO Helse sine fastleger. Med fastlege i SiO kan du søke om å få refundert helserelaterte utgifter utover 450 kr i året (tall fra 2023). Det betyr i praksis at du kan få dekket alt mellom 450 kr og opp til frikortgrensen for helsetjenester på 3040 kr (tall fra 2023). Etter frikortgrensen er nådd vil det være gratis å gå til fastlegen resten av året. 

SiO Helse tilbyr også time hos helsesykepleier for alle studenter som er medlem av SiO, avhengig av om du har fastlege der eller ikke. Helsesykepler kan bistå med prevensjon, testing for kjønnssykdommer, graviditet, abort, spørsmål om seksuell helse og mye mer.

Behov for akutt hjelp? Se her.

Slik bytter du fastlege
Ved behov for lege, sykemelding eller legeerklæring må du som oftest til fastlegen. Derfor er det lurt om fastlegen holder til i nærheten av der du bor og studerer. Du kan enkelt bytte fastlege selv på Helsenorge.no. Dersom du bytter fastlege til Oslo og du flytter tilbake til hjemkommunen din innen tre år, har du krav på å få tilbake den forrige fastlegen din uavhengig av ventelisten. Du må ha meldt flytting til Oslo for å kunne benytte deg av denne retten.

 

Psykisk helse- og rådgivningstjeneste for studenter

Samtaletilbud

Det er ingen mennesker som går gjennom livet uten en eller flere vanskelige perioder, dette gjelder også for studenter. Heldigvis kan alle studenter som er medlem av SiO benytte seg av deres lavterskel samtaletilbud. SiO tilbyr samtaler med psykologer, rådgivere, gruppesamtaler og samtaler for par. I tillegg har de en spørretjeneste hvor du kan sende inn spørsmål anonymt. Les mer om SiO sine psykiske helsetilbud og spørretjeneste her.

Har du behov for å lufte tanker, bekymringer eller bare noen å snakke med kan du også ringe Studenttelefonen, den er åpen hele kvelden og natten alle dagene i uken. Du er helt anonym og velger selv hva du vil med samtalen.

Sjekk UngInfos oversikt over samtaletilbud i Oslo. 


Billigere tannlege for studenter

Ingen liker å gå til tannlegen, det er både ubehagelig og dyrt. Men det er veldig viktig! Derfor kan alle studenter som er medlem av SiO og som er under 40 år gå til tannlegen til en mer studentvennlig pris. De har et eget tannlegekontor sentralt på Blindern. Du kan også velge å gjøre det enda rimeligere ved å velge behandling hos en tannlegestudent dersom du ønsker det.  

Har du tannlegeskrekk? SiO tilbyr også et tilbud i samarbeid med psykologer for å hjelpe deg som har tannlegeskrekk.

Les mer om tannlegetilbud og timebestilling her. 


Få veiledning hos UngInfo

Ta helsen din på alvor, selv som student! Skulle du oppleve andre ting i studietiden som du behøver hjelp til kan du spørre oss på Unginfo. Kanskje har du behov for hjelp med en utleier som er kjip eller kanskje du har en i kollektivet som alltid betaler for sent? Uansett om du har problemer med utleier, med jobbsøking eller økonomien kan vi hjelpe, eller sette deg i kontakt med noen som kan. 

Ta vare på deg selv i studietiden og husk at vi i Unginfo er her om du trenger oss!