Jobbveiledning

Tips til jobbintervjuet!

Sammendrag

Gratulerer, du har blitt kalt inn til jobbintervju! Vi har samlet noen tips til jobbintervju for å hjelpe deg med dine forberedelser.

Gratulerer, du har blitt kalt inn til jobbintervju! Det betyr at du er kvalifisert for stillingen. Nå skal du vise at du er den rette å ansette, og vi har samlet noen tips for å hjelpe deg med det. 

Av UngInfo, oppdatert 28. august kl. 08:00. 

Selv om det er veldig gøy å bli kalt inn til intervju, er det også helt vanlig å kjenne på en del nerver. Du vet jo aldri helt hva du kommer til. 

Nøkkelen til å gjøre et godt intervju er å stille forberedt. Derfor har vi samlet noen nyttige tips for å hjelpe deg med dine forberedelser. 

Og husk at vi på UngInfo-senteret gjerne hjelper deg å øve eller forberede til intervju. Bare kom innom oss i Møllergata 3d!

Før intervjuet

Det første du bør gjøre er å lese stillingsannonsen nøye. Det er her du finner de ferdighetene, egenskapene og verdiene arbeidsgiveren er ute etter.

Her kan du også tenke over hva det var i utlysningen som fikk deg til å søke på stillingen.   

Du burde lese litt om selve bedriften for å få et bedre innblikk i hva de bryr seg mest om. De fleste har en “om oss” side på nettsiden sin som du kan se på. Her står det ofte både om hva de gjør og hvilke verdier de har i selskapet. 

Om det står at de er opptatt av å være bærekraftig, kan du nevne at du synes dette er bra eller at du er imponert over de grønne valgene de har tatt.

Før intervjuet er det også lurt å lese gjennom søknaden du har sendt. Arbeidsgiveren vil stille deg spørsmål ut i fra både stillingsannonsen og det du skrev i søknaden din. 

Intervjusettingen kan oppleves som litt unaturlig og skummel, derfor er det lurt å trene på spørsmålene som kan komme. Bruk venner, speilet eller øv med oss på UngInfo. 

Praktiske ting å tenke på før intervjuet

  • Kom 10 minutter før jobbintervjuet starter, men ikke kom alt for tidlig heller. Det kan oppleves som plagsomt for arbeidsgiver. 
  • Hvis du er veldig usikker på lokasjonen kan det være lurt å dra dit dagen før.  

Under intervjuet 

Når du svarer på spørsmålene underveis i intervjuet, bør alt du nevner være relevant til stillingen. For eksempel bør dine sterke sider være relevante til arbeidsoppgavene du skal utføre.

Husk å vise de sosiale og personlige sidene ved deg selv. Fortell om dine interesser og hva du liker å gjøre på fritiden. Kanskje har du og arbeidsgiveren felles interesser! 

Når du prater om hva du har gjort tidligere og hvem du er som person, forsøk å fokusere på de positive sidene og det du faktisk har gjort, fremfor å si hva du ikke er og hva du ikke har gjort. Det gir et bedre inntrykk av deg.

Men det er heller ikke farlig å snakke om noe du ikke har gjort, eller ikke fikk til, men prøv isåfall å vinkle det til noe positivt. Du kan for eksempel si at det er noe du er interessert i å prøve eller lære mer om noe.

Praktiske ting å tenke på under intervjuet

  • Gi et godt håndtrykk og si navnet ditt tydelig. 
  • Ta noe å drikke, det må ikke være kaffe, du kan også spørre om vann.
  • Lytt til arbeidsgiveren/arbeidsgiverne sitt/sine navn og bruk navnene under intervjuet.
  • forbered ett eller to spørsmål du kan stille til arbeidsgiver på slutten av intervjuet

Lykke til på intervju! Husk at vi på UngInfo hjelper deg om du har spørsmål angående intervjuet eller har lyst til å øve deg på intervju sammen med en av våre veiledere. Les mer om UngInfos jobbveiledning her

Vi har åpent 12:00-17:00 i mandag til fredag (onsdag kl. 12:00-19:00), og er et gratis tilbud for unge i Oslo.