Jobbsøknadens fire viktigste deler

Det er vanlig å sette opp en jobbsøknad som et formelt brev med navnet og adressen til både deg og arbeidsgiver, og dato i høyre hjørnet. Men dette er bare ytre rammer. Det viktigste er at du skriver en levende tekst som presenterer deg godt. Alt handler om at arbeidsgiver skal få lyst til å ansette deg. Se for deg en jobbsøknad du selv ville likt å lese – og prøv å skriv sånn.

De viktigste avsnittene i en jobbsøknad

Vi pleier å anbefale folk å tenke et oppsett på fire avsnitt, hvor du skal:

  1. Innlede
  2. Vise motivasjon og presentere kvalitetene dine
  3. Knytte det til jobben
  4. Avslutte

Du kan benytte deg av våre gratis søknadsmaler, som du kan laste ned fra våre nettsider.

1. Innledning

Gi et raskt og presist bilde av hvem du er – og hvorfor du passer til jobben. Se om du kan oppsummere grunner til at de bør ansette deg, tenk på hvorfor du passer. Få det med i innledningen:

Hei, jeg ble glad da jeg så stillingen som medarbeider hos dere var ledig, da jeg tror denne stillingen vil være perfekt for meg. Jeg har godt humør, mye energi og har erfaring fra kassearbeid. Nå ser jeg etter en jobb ved siden av studiene.

Godt humør, energi og relevant kasseerfaring er alle ting arbeidsgiver er interessert i – så ikke vent med å fortelle det til langt nede i teksten. Målet med innledningen er at de tenker: «hm, det er dette vi er ute etter» – og får lyst til å lese videre. Et par setninger er topp.

2. Motivasjon og kvaliteter

Gå så rett på motivasjonen din. Hvorfor har du LYST til å jobbe? Er du klar for forandring i hverdagen? Klar for å tjene egne penger? Har en kompis jobbet i butikk og fortalt deg at det er bra? «Jeg har alltid likt å jobbe med hendene, og jeg liker å være sosial og ha kontakt med mennesker, så jeg tror en butikkjobb som denne passer bra for meg.»

Motivasjonen trenger ikke være lenger. Bare vis arbeidsgiver hvorfor du vil jobbe i butikken, og gjør det så hen tror på deg. Utdyp mer om deg selv etter motivasjonen. Hvor har du gått på skole? Har du jobbet før – i så fall hva gjorde du? Hva er erfaringene dine? Hva har du LÆRT av dem?

Jeg har fullført videregående på Nissen VGS og har lyst til å jobbe en stund i Oslo. Jeg har jobbet i butikk før, en liten kiosk på Carl Berner, hvor jeg lærte både kundebehandling, varepåfylling og kassearbeid. Jeg har også erfaring fra revyen på skolen, og er generelt god på å komme i kontakt med mennesker.

Hvis du har lite arbeidserfaring – fokuser på personligheten din, på fritidsinteressene dine, og hva du tenker om fremtiden. Dette er stedet du presenterer det jobben trenger å vite om deg.

3. Knytt det til jobben

Du har fortalt om DEG – på tide å vise at du vet noe om DEM. Kjenner du til butikken? Vet du noe om dem som jobber der, hva de driver med? Fortell at du har lest litt om dem. Vis at du skjønner at hva som skal GJØRES på jobben. Se om du finner grunner til at du tror du vil klare oppgavene

Jeg vet at det kan være hektisk i butikk, (og hos dere har jeg skjønt at det særlig er mye å gjøre på lørdager), men jeg trives godt under stress og holder humøret oppe hvis det er mye å gjøre. I revytiden var det særlig noen intense perioder – men jeg merket at jeg er god på å jobbe fort, og det er en egenskap jeg kan ta med til dere.

Skriv det med dine ord, gjerne kortere eller lenger enn dette. Bare vit at hvis du viser at du TENKER på jobben du skal gjøre, ligger du godt foran ganske mange søkere allerede.

4. Avslutte

På tide å avslutte. Oppsummer motivasjonen din raskt, gi dem kontaktinformasjonen din, fortell gjerne at du håper på intervju.

Så igjen – jeg tror en butikkjobb er midt i blinken for meg nå, og håper det blir hos dere. Ring meg på tlf: 123 45 678, eller send epost til lars@ nissenvgs.no hvis dere lurer på noe. Håper å se dere på intervju! Vennlig hilsen, Lars Siljesen

Bra jobbet. Du burde la teksten ligge litt, kanskje la noen du kjenner se på den, og i hvert fall ta en runde med stavekontroll. Du kan lese enda flere tips til hvordan skrive godt på UngInfos sider om jobbsøknad.

Er jobbsøknaden ferdig?

Og husk – en jobbsøknad kan se ut på 1000 måter. Men den må svare på 1) Hvorfor du VIL ha jobben, 2) Hvilke bra ting du har gjort tidligere, og 3) Hvorfor du PASSER til jobben du søker. Har du svart godt på det har du en god søknad uansett.

Trenger du også en CV? Benytt våre gratis CV-maler.

Sjekk også ut vår Facebookgruppe Jobb for unge i Oslo. Der legger vi ut ledige stillinger som passer for unge i Oslo.,

Vanskelig å komme i gang med søknadsskrivingen? Vi på UngInfo veileder deg gjerne! Det er gratis. Vi holder til i Møllergata 3D, midt i Oslo sentrum og har åpent mandag – fredag kl. 12 – 17 og onsdag kl. 12 -19.