Hvorfor bruke fritiden sin på frivillig arbeid?

– Ung og frivillig: slik finner du noe å engasjere deg i.

Blir du med i en frivillig organisasjon får du mulighet til å påvirke verden i den retning du ønsker, du får mulighet til å lære mye, og ikke minst få masse nye venner!

Skrevet av Philip Rynning Coker, tidligere leder av Norsk folkehjelps solidaritetsungdom (frivillig verv).

 

Ditt engasjement er viktig 

Det å være frivillig betyr at man gjør en innsats uten å få betalt for det. Det kan være å gjøre noe for andre, å gjøre noe for samfunnet, å gjøre noe for miljøet eller å gjøre noe rett og slett fordi det er gøy! I Norge er det over 100 000 lag og foreninger som driver med ulike former for frivillighet.

Kunne du tenke deg å jobbe og lære mer om kvinners rettigheter og hvorfor dette er viktig? Eller lurer du på hva som egentlig er greia med de vanskelige klima-ordene som nullutslipp, klimakvoter, flyskam og klimaflyktninger? Det finnes organisasjoner for nesten alle temaer, så det viktigste du kan gjøre for å finne en sak eller organisasjon å engasjere deg i er nettopp ved å finne ut av hva du er interessert i, hva brenner du for, eller hva kunne du tenke deg å lære mer om?

Som frivillig får du muligheten til å jobbe med saker som engasjerer deg, sammen med  andre unge. Da kan du både få gode venner, i tillegg til å lære veldig mye om temaene du jobber med. For eksempel så har unge frivillige i Norsk Folkehjelp eller Røde Kors muligheten til å lære masse om temaene deres organisasjoner jobber med, enten det handler om ting her hjemme eller i utlandet. I Norsk Folkehjelp kan du lære mye om internasjonalt solidaritetsarbeid, hvordan bønder i Latin Amerika organiserer seg, eller hvilke utfordringer innvandrerkvinner møter i arbeidslivet. Røde Kors jobber mye med skjønnhetsidealer og stiller ofte spørsmål ved de etablerte kjønnsrollene vi har i dagens samfunn.

 

Få livsvarige vennskap 

Det aller kuleste med å være frivillig er at det er en kjempefin arena for å knytte nye vennskap. De aller fleste som er med i frivillige lag eller organisasjoner ønsker å bli kjent med nye mennesker og er som regel veldig åpne når det kommer nye fjes på møter eller aktiviteter. Når man jobber mye sammen med andre om et tema man bryr seg om, skaper det fort et felles engasjement som gjerne ender i vennskap. Og det er ikke uvanlig å kombinere aktiviteter i organisasjonen eller laget, med sosiale ting. 

 

Så mye tid må du forvente å bruke

Mange som har lyst til å bli frivillig,  lurer ofte på hva man forplikter seg til. Er det møter hver uke, må jeg delta på alle møtene, og hva skjer om jeg ikke kan være med like mye som de andre? 

I de aller fleste organisasjoner du kan være frivillig så er det helt opp til hver enkelt hvor mye man vil delta. Organisasjoner som baserer seg på at unge er frivillige er fullt klar over at studier, jobb, familie og venner tar mye tid, og at det da ofte er begrenset hvor mye man kan være med. På den andre siden er også rom og mulighet til å få/ta ansvar og dermed bruke mer tid på det frivillige arbeidet. Mer ansvar og tid kommer gjerne av at man deltar på flere aktiviteter i uken, og at man tar på seg verv. Verv som lokallagsleder, sekretær eller medlemsansvarlig er typiske for de som ønsker mer ansvar og som føler de har mye tid å bruke på organisasjonen. De fleste frivillige organisasjoner og lag er glade for alle nye medlemmer, og vil være åpne for deg uansett hvor mye tid du kan bruke.

 

Frivillighet gir deg en verdifull fritid 

Å være ung kan være utfordrende på mange forskjellige måter. Mange er usikre på hva de skal gjøre på fritiden eller hva de skal gjøre i fremtiden. Det er heller ikke uvanlig å synes det både er skummelt og vanskelig å få seg venner, kanskje aller mest for de som er nye i byen. I denne teksten skal vi prøve å tegne et lite bilde av hvordan det er å være ung og frivillig, og hvordan du kan finne en sak eller organisasjon å engasjere deg i.

 

Hvem trenger unge frivillige? 

Frivillig.no finner du mange oppdrag hos frivillige organisasjoner, frivilligsentraler, menigheter og festivaler som søker etter nye frivillige. Man må ikke være 18 år for å engasjere seg i frivilligheten, og er du usikker kan det være lurt å ta kontakt med organisasjonen direkte. HER kan du lese mer om hvordan unge kan engasjere seg i frivillige organisasjoner. 

Du kan også komme innom UngInfo for en prat, om du er usikker på hva du kunne tenke deg å gjøre, og hvordan du kan komme i kontakt med en organisasjon. 

UngInfo deler kontor med UngOrg, som er paraplyorganisasjonen for alle barne-og ungdomsorganisasjonene i Oslo. Det betyr at vi har veldig god oversikt over hvor du kan engasjere deg som frivillig i Oslo. 

UngInfo holder åpent seks dager i uka (mandag – fredag kl. 12 – 17 / onsdag kl. 12 – 19). Vi har drop-in og du finner oss i Møllergata 3. Velkommen!