Skal du søke høyere utdanning? 

Søknadsfristen for høyere utdanning nærmer seg. Enten du trenger hjelp til å søke, har spørsmål om opptakskrav og snitt, eller rett og slett vil rydde opp tankene om hva du skal studere, så er Unginfo her for å svare på dine spørsmål om høyere utdanning. 

Når er fristen for høyere utdanning?

Fristen for å søke høyere utdanning er 15.april. Du søker deg til all offentlig høyere utdanning via Samordna opptak sine nettsider.

Hvordan bør jeg prioritere ønskene mine?

Når du søker høyere utdanning setter du opp inntil ti studieønsker i prioritert rekkefølge. Husk at du ikke har rett på studieplass når du søker høyere utdanning. Det er snittet ditt og antall studieplasser som avgjør om du kommer inn.

 

 

Når du får tilbud om studieplass, vil de lavere studieønskene falle bort. Derfor er det viktig at du legger studieønskene dine i prioritert rekkefølge. 

 

Les mer om hva du bør tenke på når du skal velge studier. 

Hva slags dokumentasjon må jeg laste opp?

Når du har søkt, får du opp en liste over hva du må dokumentere i søknaden. Noen studier har spesifikke dokumentasjonskrav, og du er selv ansvarlig for å laste opp dokumentasjonen.

Videregående skole dokumenterer du med elektronisk vitnemål. Husk at hvis du har tatt opp fag eller forbedret fag, så oppdateres ikke disse i vitnemålet ditt automatisk. Du må be skolen om å føre fagene på vitnemålet ditt eller be om et kompetansebevis for de fagene du har tatt.

Hva er opptakskravene?

Som regel krever høyere utdanning generell studiekompetanse. Noen studier har også spesielle opptakskrav. Slike opptakskrav kan for eksempel være spesifikke fag, opptaksprøver, førerkort, eller spesifikke karakterer i visse fag.

 

Studieoversikten til Samordna opptak viser de spesifikke opptakskravene som gjaldt studiet ved forrige opptak. De ser du ved å trykke på kravkoden som gjelder studiet. Studier som bare har generell studiekompetanse har kravkoden GENS, mens studier med spesielle opptakskrav har en annen kravkode. 

Hvorfor har noen studier lavt snitt, mens andre har høyt?

Snittet på et studie avhenger av hvor mange som søker på et studie, og hvor gode karakterer disse søkerne har. Siden dette kan variere fra år til år, er ikke poengkravet bestemt på forhånd. Likevel gir poengkravene til spesifikke studier de siste årene en pekepinn på hva snittet er på det studiet du søker på.

 

Det er flere som søker på studier i de store byene, så det kan ofte være litt enklere å komme inn på høgskoler og universiteter på mindre steder i Norge. Om du ikke kommer inn på skolen du har som førsteprioritet, har du kanskje nok poeng til å komme inn på det samme studiet ved et annet studiested.

 

Se hvordan du regner ut snittet ditt her. 

Book veiledningstime hos oss!

Hvis du har andre spørsmål knyttet til utdanningsvalg og søknadsprosessen, kom innom senteret vårt i Møllergata 3D i våre åpningstider. 

 

Vi har åpent mandag til fredag fra kl.12:00 til 17:00 og på onsdager fra kl. 12:00 til 19:00.