De beste tipsene til studiestart!

Som fersk student sitter man gjerne med flere ubesvarte spørsmål rundt studiestart. Hva er emner? Hvor finner man pensumlister? Hva er den beste studieteknikken? Vår ungdomsveileder Aden, har samlet de beste tipsene til studiestart!

Av: UngInfo

PC for å illustrere studietips til studiestart

Tips 1: hva er emner og hvilke emner må jeg ha?

Fag er det man kaller for emner på universitetet. Emner må man melde seg opp individuelt gjennom Studentweb. Det er der du registrerer deg for semesteret og melder opp til emner. Fristen for å melde seg opp til emner og bestille faktura er 1. september. 

 

Første året kan det være at det er noen obligatoriske emner du må ha, det betyr emner du må gjennomføre for å få graden din. Du kan finne hva som er obligatorisk av emnene ved å gå til “oppbygging og gjennomføring” på nettsiden til studiet ditt. 

 

-Det lureste du kan gjøre er å spørre faddere, eller familie og venner som har studert tidligere hvis du lurer på noe, sier Aden. 

 

Tips 2: få oversikt over pensum

Som student må man kjøpe egen pensum. Det kan være dyrt, særlig hvis man skal kjøpe til flere emner. Ofte krever et emne flere bøker eller kompendier. Vår ungdomsveileder anbefaler å kjøpe brukt!

 

En student som leser i en bok for å illustrere de beste studietipsene til studiestart

– Se om studiet ditt har en Facebook gruppe for kjøp og salg av brukte bøker, hvis ikke kan du sjekke ut iBok også, forklarer Aden.

 

Faktisk kan man få tilgang på pensumlister lenge før emnene har oppstart. Ifølge Aden ligger pensum ute på emnesidene til hvert emne. På pensumlisten kan man også få en oversikt over hvilken litteratur man kan få tilgang på online (som ofte er gratis)! 

Tips 3: finn din studieteknikk

Som student er det mye selvstudie, derfor er det lurt å finne sin måte å lese på. Det finnes ikke fasit på hva som er den beste studieteknikken, men under kommer Aden med tips til ulike teknikker:

 

  • Kollokvie 
    • Med denne teknikken har man samtaler i mindre grupper, gjerne med personer du studerer med om studierelevante temaer
  • 25/5
    • Denne teknikken er mer individuell enn kollokvie, hvor man leser/studerer i 25 minutters intervaller med pauser på 5 minutter
  • Forklar til en venn
    • Forklar lesestoffet til en venn, da kan både du og vennen din få utbytte av det

 

– Man må selv finne sin stil, hvor man blir inspirert av ulike teknikker og tilpasser det til egne behov, forklarer Aden.

 

Tips 4: meld deg inn i foreninger eller søk relevant jobb!

Et annet tips for at du skal få en god studiestart er foreninger! Studiestart er tiden hvor foreninger åpner opp for påmelding. Foreninger og verv er som oftest i regi av andre studenter, og derfor frivillig. 

– Har du en hobby, så kan du sjekke ut SiO sin oversiktsliste. Der kan du finne alt mulig. Hvis ikke kan du la deg inspirere av de ulike foreningene, sier Aden.

Aden foreslår også å prøve å finne relevant deltidsjobb eller sommerjobb, for det kan være med å styrke kunnskapene og erfaringene dine. Likevel legger Aden trykk på det å være tidlig ute å søke jobb: 

– Husk å være tidlig ute med å søke på relevante jobber, og søk gjerne under høstsemesteret eller på nyåret for å få en jobb neste sommer. 

 

Tips 5: ingen skam å snu!

Kanskje et av de beste tipsene til studiestart er hvis du føler at du har valgt feil studie, så er det lov å velge feil! Sjekk ut artikkelen vår om å droppe ut her.

 

Lykke til med studiestart!