Hva bør du gjøre om du vurderer å droppe ut av studiene?

Nå som det nye semesteret er godt i gang er det også flere som opplever å måtte stille seg selv spørsmålet: Har jeg valgt riktig studier? Det er mange som kjenner at de kanskje ikke har valgt helt riktig, og begynner derfor å lure på hva som skjer dersom man dropper ut av studiene. Vi har snakket med vår utdanningsansvarlig Aden om nettopp dette. 

Av: UngInfo

Det kan være vanskelig å ta en avgjørelse om hvorvidt man bør droppe ut eller ikke. Mange er bekymret for hva konsekvensen av å droppe ut av studiene er. 

Bestå eksamener for semesteret

-Om du er midt i, eller mot slutten av semesteret og vurderer å droppe ut, så er mitt tips å ta eksamenene først, og deretter droppe ut. Dette er fordi på høyere utdanning så går alt semestervis, så om du består semesteret vil du også få omgjort lånet til stipend for det semesteret, forteller Aden.

-Det viktigste å huske på om du dropper ut er å stoppe utbetalingen fra lånekassen. Om du ikke gjør det, og får utbetalt uten å bestå eksamen, så risikerer du å få problemer med å søke støtte til studier senere, samtidig som det du allerede har fått ikke blir omgjort til stipend.

-Dette er fordi du får en forsinkelse i utdanningen. Det får du når du har søkt om lån til å ta et visst antall studiepoeng, men så ser lånekassen at du ikke har tatt dem. Er du forsinket mer enn 60 studiepoeng (ca ett studieår), så kan du ikke søke nytt lån fra lånekassen. 

Hva om man ikke består?

Aden forteller at selv om det er et godt tips å prøve å bestå eksamener for semesteret og deretter droppe ut, så er det ikke alle som har motivasjonen til å klare det. 

-Om du kjenner at du er såpass skolelei og lite motivert, så er det en sjanse for at du heller ikke klarer å bestå eksamen. Isåfall er det faktisk bedre å droppe ut (stoppe utbetaling fra lånekassen) så tidlig som mulig. Det er fordi uten bestått eksamen blir heller ikke utbetalingen gjort om til stipend, og du blir sittende med alt i lån. 

Det er lov å velge feil!

Aden sier at han ikke råder noen til å bite tennene sammen og kjempe seg gjennom et helt studie man ikke liker.

-Det er ingenting galt i å droppe ut, det viser heller en evne til å kunne reflektere over hva man faktisk gjør og hvorvidt det passer deg. Ingen er fritatt fra å velge feil. 

-Om du kjenner at studiet ikke er riktig, så er sjansen tilstede for at du heller ikke vil like å jobbe med det i fremtiden, så derfor er det en veldig viktig vurdering å ta for fremtiden din.  

Aden avslutter med å si at det er mye man kan gjøre mens man vurderer hva man vil studere. Om du dropper ut, kan du reise, jobbe eller gå folkehøgskole et år for å finne ut hva man liker. Det er lov å bruke tid på å finne ut hva man vil med livet. 

Skal du droppe ut? Les hva de ulike skolene skriver om prosessen her: 

https://www.uio.no/studier/registrering/slutte-pa-studiet/

https://www.bi.no/studier-og-kurs/soknad-og-opptak/utmelding/

https://www.uio.no/studier/registrering/slutte-pa-studiet/

Har du spørsmål angående å droppe ut? 

Kom innom oss i Møllergata, mandag til fredag mellom 12:00-17:00 (til 19:00 på onsdager!)

Du kan også ringe oss på 24 14 98 20 i samme tidsrom!