Slik sjekker du skattemeldingen

Har du mottatt en melding om at skattemeldingen din er klar, men er usikker på hva du skal gjøre med den? Det kan vi hjelpe deg med! Er du heldig, får du igjen skattepenger. Frist for å levere skattemeldingen er 30. april. 

 

Av UngInfo

 

Alle som mottar lønn får en skattemelding i mars hvert eneste år. Skattemeldingen vil komme på forskjellige dager frem til 31. mars. Denne inneholder blant annet en oversikt over hva du har fått i lønn og hvor mye lån du hadde i fjor.

 

Det er viktig å sjekke at det som står i skattemeldingen er riktig, for å finne ut om du ikke betaler for mye i skatt. 

 

Vil du ha hjelp til å levere skattemeldinga? Kom innom UngInfo for gratis drop-in veiledning!

Finn frem lønns- og trekksoppgave og årsoppgaver

Før du logger deg inn for å se på skattemeldingen din, kan du forberede deg ved å finne frem de dokumentene du trenger for å sjekke om tallene i skattemeldingen stemmer. Disse dokumentene kan du trenge: 

 

Lønns- og trekkoppgave 

 

Har du jobb og mottar lønn? Arbeidsgiveren din har sendt deg en lønns-og trekkoppgave som inneholder oversikt over hvor mye lønn og skatt du betalte i 2023.

 

Dette dokumentet finner du i e-posten din, eller der arbeidsgiveren din vanligvis sender deg informasjon. 

 

Har du hatt to eller flere jobber i 2023? Du skal ha mottatt lønn-og trekksoppgave fra alle og informasjonen fra dem alle gjelder i skattemeldingen.

 

Årsoppgave fra banken 

 

Banken din har også sendt deg en oversikt over 2023. Denne inneholder blant annet hvor mye du hadde i formue (f.eks. om du hadde penger på sparekonto, BSU, hvor mye gjeld du har (som kredittkortgjeld) og hvor mye renter du har fått og betalt. Denne finner du i innboksen/postkassen i nettbanken. 

 

Årsoppgave fra Lånekassen

 

Har du studielån fra Lånekassen? De har også sendt deg en årsoppgave med oversikt over lån og renter for 2023. Denne finner du i innboksen din, når du logger inn på laanekassen.no.

 

Obs! Andre aktører kan også sende deg årsoppgaver, f.eks om du har medlemskap i Coop. Barnehager sender også ut årsoppgaver. Når du skal sjekke skattemeldingen er det lurt å ha dette tilgjengelig. 

Logg deg inn på skattetaten.no og åpne skattemeldinen 

Gå inn på skattetaten.no og trykk på Sjekk skatten

 

 

Du må logge inn med BankID, BankID på mobil eller MinID. Deretter trykker på på Se, endre og levere skattemeldingen.

 

 

Sjekk at opplysningene er riktig

 

Når du har åpnet skattemeldingen din kan du begynne å sjekke om lønn, betalt skatt og andre opplysninger stemmer. Dette gjør du ved å sammenligne tallene med de som står i lønn-og trekksoppgaven og årsoppgavene dine

 

De fleste har enkle skatteforhold, altså de mottar lønn og har kanskje litt penger i banken og studielån. 

 

I tillegg er det lurt å sjekke om tallene om din pensjon er riktig og fagforeningskontingen (om du er medlem av en fagforening). Opplysninger om dette ligger også under punktet om Arbeid, trygd og pensjon. 

 

Har du betalt for mye eller for lite skatt? 

 

I skattemeldingen står det også informasjon om du har betalt for mye eller for lite skatt i 2023.

 

  • Har du betalt for mye skatt, vil du få dette tilbakebetalt. Dette heter tilgodebeløp.
  • Har du betalt for lite skatt, må du betale det du skylder tilbake til skatteetaten. Dette heter restskatt: Les mer på skatteetatens sine sider om hvordan du skal betale restskatt

 

 

OBS! Om du gjør endringer på skattemeldingen din, f.eks fordi tallene ikke stemte med lønns- og trekkoppgaven, så kan tilgodebeløpet eller restskatten endre seg. Les mer om dette i punkt 3 og 4. 

Lever skattemeldingen

Om du ikke ønsker å gjøre endringer på skattemeldingen din, trenger du heller ikke å levere den. Da regnes den som forhåndsutfylt. 

 

Om du vil gjøre endringer i skattemeldingen, må du gjøre det før. 30. april. Frist for å levere skattemeldingen er 30. april.

 

Du kan endre og levere skattemeldingen flere ganger, om du har behov for det, frem til 30. april. 

 

Obs! Er du selvstendig næringsdrivende? Da plikter du å levere skattemeldingen. Ta kontakt med skatteetaten om du trenger hjelp med næringsoppgaven.

Få hjelp med skattemeldingen

Synes du det virker komplisert eller er bekymret for å gjøre noe feil med skattemeldingen? Da kan du komme innom UngInfo på drop-in veiledning, så hjelper vi deg med å levere skattemeldinga. Tilbudet er helt gratis. 

 

Våre åpningstider er mandag-fredag kl. 12-17 og onsdag kl. 12-19. Du finner oss i Møllergata 3d i Oslo. 

 

Vi hjelper hovedsakelig lønnsmottakere. Om du har eget firma, enkeltpersonforetak/selvstendig næringsdrivende, ta kontakt med skatteetaten.