Intervju med vinneren av UngInfos kunstpris 2023: Lidiya Solomon

I år deler vi for første gang ut UngInfos kunstpris! Prisen tildeles ett av verkene fra Kunsthall Oslo sin sommerutstilling, der unge og uetablerte kunstnere kan stille ut sin kunst. Vinneren av UngInfos kunstpris får stille ut verket sitt i et år i UngInfo-senteret, og mottar også en pengepremie på 8000 kroner. Og vinneren i år ble Lidiya Solomon! 

 

Av UngInfo

 

Vi på UngInfo veileder unge mennesker daglig, og vi får mange spørsmål knyttet til jobb og utdanning. Under pandemien begynte vi å legge merke til at flere unge vil jobbe med noe kreativt innen kunst og kultur. Derfor ønsker vi å være med på å skape muligheter for unge mennesker som vil følger sin drøm, og i samarbeid med Kunsthall Oslo deler vi ut UngInfos kunstpris. 

 

Kunsthall Oslo arrangerer årlig en open call hvor unge uetablerte kunstnere mellom 15 og 26 år kan delta i Sommerutstillingen. Det er ett av disse verkene som stilles ut her som vi velger som vinner av UngInfos kunstpris.

 

I år valgte vår jury Lidiya Solomon sitt verk som den første vinneren noensinne av UngInfos kunstpris! Vi møtte Lidiya på Kunsthøgskolen i Oslo, der hun studerer, for å snakke om hvordan det er å være ung kunstner, hva som inspirerer henne og hvordan det var å vinne!

 

Få med deg utdeling av UngInfos kunstpris 

Se hennes prisvinnende kunstverk på utdelingen av UngInfos kunstpris 2023, torsdag 2. november kl. 18.00 i UngInfo-senteret.

 

Gratulerer med pris! Hvordan føles det? 

-Det er fortsatt litt sjokk for meg å ha vunnet pris, men det er veldig gøy!

 

Hva fikk deg til å begynne med kunst?

-Jeg bodde med fosterforeldre i to år som holdt på med musikk. Siden jeg ikke var så god på det, fikk jeg heller utstyr til å kunne tegne og male. Det var noe jeg likte veldig godt selv om jeg ikke var spesielt flink til det.

-Derfor valgte jeg studiespesialisering med formgivningsfag på videregående og lærte mer og jeg ble veldig inspirert til å fortsette.

 

Hvordan vil du beskrive kunsten din?

-Nå liker jeg å jobbe med en begrenset fargepalett slik at det ikke blir altfor overveldende. Det gjør at jeg kan fokusere mer på det tekniske fordi jeg føler jeg ikke er så flink på det enda. Det jeg ønsker aller mest er å være maler og derfor prøver jeg å lære mer maleteknikk.

 

Vi er alle kunstnere

Alt er kunst, forteller Lidiya Solomon

 

Hvor henter du inspirasjon fra?

-Øyeblikk, moments, i film er veldig inspirerende for meg og jeg vil at bildene mine skal føles som en filmscene.

-Jeg henter også masse inspirasjon fra vennene mine. Jeg tar bilder av dem mens de gjør vanlige ting og tar med det bildet til atelieret for å male det.

 

Hva er dine tips til andre unge mennesker som ønsker å bli kunstnere?

-Det viktigste er at du må føle at du liker det du gjør. Også må du like å være i et blankt space. Det er skummelt å føle å være i et empty space. Det er derfor jeg maler på treplater som jeg finner på gata som folk har kasta. Da er det lettere å begynne å male på det siden det ikke er like stor kontrast på det første strøket, som det ofte er på et hvitt lerret. Det er mye lettere for meg å sette i gang arbeidet sånn.

 

Hvem kan bli kunstner?

-Vi er alle kunstnere, for eksempel slik vi poster på instagram, eller hvordan noen klarer å holde en samtale, jeg ser på det som en kunst. Everything is kind of art, det er kunst i alt vi gjør. Jeg tenker sånn kanskje fordi jeg opplever at kunst noen ganger kan være veldig ekskluderende. 

 

Hva slags andre jobber har du hatt?

-Jeg har jobba mye deltid på kafé og restaurant. Og på sommeren har jeg jobba med andre kunstnere på ulike prosjekter. Man må nesten ha en sidejobb for å ha råd til utstyret man trenger for å kunne male, fordi det er så dyrt. Men som student får jeg også stipend fra Lånekassen.