Er du usikker på hvordan man stemmer til valget? Ali viser deg hvordan!

Skal du stemme for første, andre eller tredje gang? Eller er du bare litt usikker på hvordan man stemmer? Vi ble med Ali da han skulle stemme for første gang, slik at han kunne vise hvordan det skal gjøres.

Av: UngInfo

I år er det kommunevalg! For mange betyr det at de enten skal stemme for første gang, eller stemme i en helt ny by, og det er ikke alltid like lett å vite hvor eller hvordan man skal gjøre det. Derfor ble vi med Ali da han skulle stemme for første gang. 

Under kan du bli med Ali på alle stegene du må gjennom for å stemme i et kommunevalg. 

Finn nærmeste valglokale og husk legitimasjon!

Valglokalene står plassert rundt omkring i bydelen og er tydelig markert. På valglokalene står det ofte “Her kan du forhåndsstemme”.

Du kan også stemme på rådhuset, slik Ali gjorde. 

Du blir tatt imot av valgmedarbeidere i valglokalet

Inne i valglokalet blir du tatt imot av en valgmedarbeider, som vil gi deg litt informasjon og spørre om hvilken bydel du hører til. Deretter viser de deg til valgavlukket slik at du kan få stemme i fred og ro. 

Inne i avlukket velger du hvem du stemmer på

Inne i valgavlukket vil du se flere ulike lapper med navnet til de partiene du kan stemme på i Oslo. Rosa lapper er til kommunevalget og grønne til bystyrevalg. 

Slik ser det ut inne i avlukket. Til venstre velger du rosa lapp til kommunevalg og til høyre velger du grønn lapp for bystyrevalg. Du velger lappen med navnet til det partiet du vil stemme på. Deretter er det viktig å brette lappen, slik at ingen kan se hva du stemmer. 

Det står informasjon på selve lappen om hvordan du bretter den. Om du ikke får det til, spør en valgmedarbeider om hjelp så viser deg deg hvordan du gjør det. 

Levere inn stemmen

Når stemmene skal leveres inn, går du ganske enkelt opp til valgmedarbeiderne som sitter bak de store postkassene. Disse postkassene kalles valgurne, og det er i de du leverer stemmen din. 

Før du gjør det, må du vise legitimasjon, slik at valgmedarbeiderne kan krysse av for at du har stemt, og gi stemmene dine et gyldig stempel.

Deretter må du selv legge den stempla stemmelappen oppe i postkassen.

Valgmedarbeiderne vil åpne postkassen for deg å fortelle deg hvilken lapp som skal i hvilken boks.

Og så enkelt er det å stemme for første gang. Vi håper alle gjør som Ali og bruker stemmeretten sin!

Godt valg!