Veiledning

Dette bør du vite før du starter på studiespesialisering

Denne artikkelen er for deg som skal starte på studiespesialisering til høsten. Vi går igjennom alt du trenger å vite før du starter, fra utveksling, til hvilke karakterer som kommer på vitnemålet og hvordan du søker stipend.

Av: Unginfo

Den første uka er viktig for godt klassemiljø

De første dagene kan være både nervepirrende og kaotiske med masse nye ansikter og mye informasjon å skulle sette seg inn. Sånn er det heldigvis for de aller fleste den første dagen.

Prøv å være åpen og inkluderende mot alle, spesielt de i klassen. På denne måten er du med på å skape et godt klassemiljø, som er essensielt for å trives resten av skolegangen på videregående.

De fleste i klassen din er i samme situasjon som deg, og vil være glad for at du prøver å bli kjent. De ønsker også noen å bli kjent med.   

Mange opplever at den første uka, kanskje til og med den første dagen, har stor innvirkning på hvem du er venner med gjennom hele videregående.

Samtidig kan det være greit å huske på at dere skal mest sannsynlig gå i samme klasse i tre år, så det er nok tid til å bli kjent. Det er ikke krise om du ikke får hilst ordentlig på alle den første uka.  

Flere spørsmål knyttet til videregående skole? Vi har en egen side med informasjon om VGS

Avgangsfag i i studiespesialisering vg1

Noe som kan være fort å glemme når man går første klasse på videregående, er hvilke fag som kommer på vitnemålet. Vi har funnet dem frem for deg her, slik at du har oversikt over hvilket fag som er avgangsfag.  Dette er fagene fra vg1 som kommer på vitnemålet i vg3:

  • Samfunnsfag
  • Naturfag
  • Geografi
  • Engelsk

Hvis du er opptatt av å ha gode karakterer på vitnemålet, er det altså disse fagene du bør fokusere på.

Hvilke programfag bør jeg velge?

Det kan være vanskelig å vite hvilke programfag du skal velge, spesielt med tanke på at de fleste som nettopp har startet på videregående ikke helt vet hva de skal bli. 

Et godt tips som alltid gjelder er å velge noe du interesserer deg for, og som du synes virker spennende.

Dette er nemlig en gyllen mulighet til å finne mer ut av hva du liker å jobbe med og gjøre, som vil være svært nyttig når du en dag vil søke studier. 

Men dersom du allerede nå vet at du vil studere medisin, ingeniør eller et annet studie som har spesifikke fagkrav, bør du velge programfagene som kreves for disse studiene.

For eksempel hvis du vil studere medisin trenger du R1-matte (eller S1+ S2), kjemi 1, kjemi 2 og fysikk 1 på videregående.

Velg minst to programfag innenfor ett utdanningsområde

Du kan velge mellom disse utdanningsområdene:

  • Realfag
  • Språk, samfunnsfag og økonomi 

Du må minst velge to programfag innenfor ett av disse utdanningsområdene.

For eksempel kan du velge psykologi og rettslære + biologi. Psykologi og rettslære er samfunnsfag, mens biologi er et realfag. Denne kombinasjonen er riktig for minst to av programfagene er fra samme utdanningsområde. 

Ved noen skoler kan du også velge programfag fra andre studieforberedende linjer. For eksempel kan du velge programfag fra musikk, dans og drama, idrettsfag eller kunst, design og arkitektur. 

Vil du reise på utveksling i vg2? Start planleggingen allerede i vg1

Dersom du ønsker å utveksle i 2.klasse er dette noe du burde tenke på allerede første året på videregående. Kontakt rådgiveren din på skolen, for å få informasjon og hjelp med hvordan du går frem for å kunne utveksle.

Alle som går studiespesialisering vg2 kan utveksle til utlandet. De mest populære landene er Frankrike, Spania og USA. Hvis du ikke helt vet hvordan du går frem for å utveksle, og ikke vet hvem rådgiveren din er på skolen, kommer du innom UngInfo. Vi hjelper deg med utveksling i vg2.

Utveksler du for eksempel til Frankrike, vil du gå på en fransk skole med franske skolekamerater. Dette er en unik mulighet om du ønsker å bli god i språk og er perfekt for deg som er nysgjerrig på andre kulturer. 

Trives du ikke på skolen eller i klassen? Det går an å fikse

Å ikke trives på skolen er skikkelig kjipt. Hvis du ikke trives på skolen eller i klassen, så finnes det muligheter for å få en bedre skolehverdag.

Snakk med rådgiveren på skolen og hør om hvilke muligheter du har. Kanskje det kan hjelpe å prate med læreren om trivsel og miljø.

Det er også mulig å bytte klasse, linje eller skole. Vil du bytte skole, søker du gjennom vigo.no, innen 1. mars. 

Ønsker du å bytte linje har du rett på å bytte linje én gang i løpet av videregående. Dette kalles omvalg. Få hjelp av rådgiveren på skolen din.

Kom innom UngInfo-senteret eller ring oss, om du synes denne situasjonen er vanskelig å håndtere, så hjelper vi deg helt gratis.

Søk stipend fra Lånekassen

Alle som går studiespesialisering vg1 får 1196 kroner av Lånekassen, som er penger du får for å studere.

Uansett om du går studiespesialisering eller går yrkesfag kan du søke stipend fra Lånekassen. Dette er penger du får gratis av Lånekassen som du ikke trenger å betale tilbake. Alle som søker får innvilget stipend.

Sjekk hvor mye du får i stipend på Lånekassen sine hjemmesider her. Du kan søke stipend fra Lånekassen etter at du har fått bekrefta skoleplassen din. Søk stipend her. UngInfo hjelper deg med å søke stipend fra Lånekassen, helt gratis.

Vi ønsker deg lykke til med videregående skole! Og husk at dersom du har flere spørsmål om studier eller videregående kan du komme innom oss, sende en mail eller ringe oss.