Eira går kulturstudier i Buenos Aires

Eira er i Buenos Aires der hun går kulturstudier. Hun studerte først et semester i Costa Rica før turen gikk videre til Argentinas hovedstad. Vi i UngInfo har pratet med henne for å få et innblikk i hvordan hverdagen er som student i utlandet. 

Av: UngInfo

Hvordan er livet i Argentina?

-Det er bra, jeg er i Buenos Aires som er en veldig stor by og kontrast til steder jeg har bodd før, så det er veldig gøy. Det er mye som skjer her. Jeg har blant annet spilt litt fotball med et lag jeg fant her nede, vært på fotballkamp, tangoshow, biffrestauranter og testet ut nattelivet.

Hvordan fant du kulturstudier?

-Jeg var usikker på hva jeg ville studere. Samtidig hadde jeg lyst til å reise eller gjøre noe utenlands. Det fortalte jeg til venner og familie, noe som var lurt, for det var der tipset om kulturstudier kom. Jeg hadde aldri hørt om det før. 

-Etter å ha sett litt på det, endte jeg opp med å søke kulturstudier i Costa Rica. Først søkte jeg bare om et semester, som varer i fire måneder fra september til desember.

Hva fikk deg til å søke på det?

-Det var flere grunner til at jeg valgte å søke kulturstudier. En av dem var muligheten til å reise utenlands gjennom en trygg organisasjon, og få nye opplevelser og inntrykk.  

-Samtidig går man på skole og får studiepoeng, og har fritid og egentid som andre studenter har. Det synes jeg er deilig, at det ikke er noe opplegg hele tiden, men at man står ganske fritt. 

-Men de har selvsagt noen arrangementer og utflukter som man kan bli med på om man ønsker det. Og folk er jo generelt ganske gira på å reise rundt å oppleve landet, så det er mange muligheter! 

Får du støtte fra Lånekassen?

-Ja, vi får støtte av lånekassen til å betale skolepenger og penger til mat og opphold. Studiegebyret pr. semester er i Costa Rica og Argentina 73000, også får man ca 100 000 av Lånekassen. Men det varierer også litt fra hvor man skal, og du finner mye info om det på hjemmesidene til Kulturstudier. 

Hvordan var forberedelsene?

-Det er en del ting å fikse. Vi fikk heldigvis en god pakkeliste tilsendt fra Kulturstudier på forhånd, og det var veldig enkelt å følge den.

-Man må jo blant annet ta vaksiner, ordne flybillett, skaffe forsikring, søke om penger fra Lånekassen, bestille bøker, så det var jo en del greier, men det var faktisk overraskende enkelt.

-I tillegg øvde jeg litt på spansk på forhånd, siden jeg ikke kunne det. Men det var heldigvis ikke et krav å kunne spansk. 

Hvordan var studiene i Costa Rica?

-I Costa Rica studerte jeg spansk level 0. Vi hadde også et fag som het bærekraft, som handlet om hvordan bruke naturressursene i Costa Rica. 

-I faget bærekraft var vi på en utflukt til Longo Mai i fem dager. Da bodde vi hos en vertsfamilie mens vi lærte om naturvern og ressurser og hvordan Longo Mai prosjektet brukere naturen til å gi selvforsyning til flyktninger og bønder på en bærekraftig måte. Det var spennende, spesielt fordi vi kom så tett på livet til familien vi bodde hos.  

-Lærerne snakket spansk nesten hele tiden, så det er jo en litt brutal overgang. Det tok litt tid å bli vant til, spesielt for meg som ikke kunne spansk. Men det var på et nivå som gjør at det er mulig å forstå, så man lærer jo av det.  

Blir du kjent med de andre i klassen?

-Det var veldig enkelt å bli kjent med de andre i klassen. De fleste reiser alene og kjenner ingen fra før, derfor er alle veldig åpne for å bli kjent med hverandre. Derfor blir det et veldig inkluderende miljø. I tillegg bor man på rom sammen, så da blir man jo enda bedre kjent.

Hvordan er det med sted å bo? 

-I Costa Rica ble alle fordelt rundt i ulike hus vi skulle bo i. I det huset jeg bodde i var vi 9 stykker. Et firemannsrom, et tomannsrom og en som hadde betalt ekstra for eget rom. Jeg var på firemannsrommet. 

-Her i Argentina bor vi alle på samme hostel, også er vi tre stykker som deler rom sammen. 

-Dersom du reiser med noen du kjenner så kan dere søke om å være på rom sammen. Du får tilsendt et skjema fra Kulturstudier på forhånd.

-Noen velger også å bo på airbnb, eller å betale litt ekstra for å ha eget rom. Det er også mulig å bo hos en vertsfamilie. 

Hvorfor søkte du om å studere videre i Argentina?

-Jeg visste at det var en mulighet å ta et semester til i Argentina, men i første omgang søkte jeg bare til Costa Rica for å se hvordan det var. Jeg likte det veldig godt, og fant ut at en stor del av klassen skulle videre til Argentina, så da søkte jeg om et til semester jeg også. Men du må ikke ha bestemt deg for det på forhånd. 

-Man får rabatt på det andre semesteret, så jeg følte det var en god mulighet til å prøve ut Argentina og utvikle spansken videre. Også var det jo vinter i Norge når semesteret i Costa Rica var over, så det fristet ikke helt å dra hjem da. 

Hva gjorde du mellom semestrene?

-Fra semesteret i Costa Rica var ferdig, var det to måneder før vi startet opp nytt semester i Argentina. I de to månedene sto vi helt fritt til å gjøre hva vi ville. Noen dro hjem til jul, andre backpacket nedover Sør-Amerika. 

-Jeg jobbet frivillig på et hostel i et paradis i Costa Rica som heter Uvita. Et helt nydelig sted som ligger langs kysten. Hverdagen der besto av å surfe, lære yoga og å stå i resepsjonen for å ta imot nye mennesker fra hele verden!

-Det var en fantastisk opplevelse, og det var gøy at jeg i løpet av de to månedene fikk veldig god progresjon på surfingen. 

Hvordan fant du et hostel å jobbe frivillig på? 

-Jeg og noen venner fra klassen hadde besøkt Uvita tidligere og da snakket vi med noen som var frivillig der, og jeg syntes det hørtes gøy ut.

-Jeg sendte derfor bare en e-post til det hostellet, og de tipset meg om et annet hostell de visste hadde en ledig plass. 

-Så da sendte jeg bare en ny melding til dem på Instagram, og så ordnet det seg ganske greit. 

Hvordan er skolen i Buenos Aires? 

-Nå studerer jeg spansk level 1, også latinamerikansk historie. Veldig spennende, og studiene er fortsatt på spansk. Også er det jo fint å bo og studere i en storby som har noe for alle.   

Hva er det beste med kulturstudier?

-Det er muligheten til å bo i samme land over tid, for man blir kjent med landet og folket på en annen måte. Da får man mer tid til å utforske landet, men også landene ved siden av, ved å reise litt rundt, men hele tiden ha en fast base der du bor.

-I Costa Rica var vi en tur innom Panama og Nicaragua, og det var også noen som dro til Mexico. 

-I Argentina dro jeg og noen andre en tur til Peru, for å gå Salkantay Trek, en femdagers tur der vi endte opp i Machu Picchu. Sånne opplevelser er jo grunn nok i seg selv til å dra, men så får man jo prøvd seg på studielivet, får studiepoeng og støtte fra lånekassen i tillegg.

Og hva er det verste? 

-Det kan jo være litt den mixen av å være et nytt sted samtidig som man er student. Man har jo lyst til å reise, å gjøre nye ting hele tiden, men man er jo faktisk student. Det kan være fort å glemme at man ikke er på ferie.

Vil du anbefale Kulturstudier videre?

-Ja! For du blir kjent med så mange nye folk både fra Norge men også fra andre steder i verden. Også er det spennende for du kan ikke forutse hvordan alt skal bli, mye av turen skjer bare underveis. 

-For eksempel visste ikke jeg når jeg satt på flyet til Costa Rica at jeg skulle jobbe frivillig på et hostel, eller at jeg skulle studere videre i Argentina, og hvert fall ikke at jeg skulle gå Machu Picchu i Peru. 

-Så om man drar dit og er åpen for å bli med og prøve nye ting, så kommer du til å sitte igjen med noen helt unike opplevelser du ikke trodde du kom til å få!

Vil du ut i verden?

Interessert i kulturstudier? Du kan lese mer om kulturstudier på deres nettsisder her.

På våre nettsider kan du også lese mer om hvilke muligheter som finnes om du ønsker deg utenlands for å studere, eller jobbe frivillig. 

Du kan også besøke senteret vårt i Møllergata 3d for veiledning og informasjon om studier eller arbeid i utlandet. Vi er åpent mellom 12.00-17.00 mandag til fredag, og klokken 19.00 på onsdager.