Jobb for deg under 18 år

Under 18 år? Slik får du jobb

Også du under 18 år kan få jobb, du må bare lete på de riktige stedene. 

På Jobbhalvtimen gir deg våre beste tips til hvordan du kan få jobb, direkte på Instagram hver torsdag kl. 15. Denne uken var tema jobb for deg under 18 år og vi fikk besøk av Bilal (18 år), som allerede før han fylte 18 år hadde masse spennende på CV-en sin. 

Bilal fikk seg jobb som 17-åring

Jobb for deg under 18 år

Bilal var ukens gjest i jobbhalvtimen

Bilal er 18 år og bor i bydel Vestre Aker. Han går nå på Industriteknologi på Etterstad videregående skole, avdeling Ullevål.

 

Hva var din første jobb?
Jeg fikk kultursommerjobb i bydel St.Hanshaugen i 2019. Her jobbet jeg for mediegruppen. Arbeidsoppgavene gikk ut på å filme, ta bilder og ta opp lyd av tre musikkgrupper som spilte rundt i Oslo.

 

Hvordan fikk du din første jobb?
Jeg hadde søkt på andre jobber før denne, uten å få svar. Det er viktig å ikke ta det personlig, sånn er det bare.

Grunnen til at jeg fikk denne jobben var fordi jeg hadde fått erfaring å sette på CV-en min. Jeg var veldig aktiv og hadde gjort en del frivillig arbeid. For eksempel tok jeg kurs i gatemegling hos Røde kors. Her lærte jeg hvordan å håndtere en konflikt og hvordan unngå konflikter. Dette tror jeg arbeidsgiver syntes var interessant. 

 

Hvor jobber du nå?
Nå jobber jeg som ung ambassadør i bydel St.Hanshaugen.

 

Hvordan finner du jobbene og tar initiativ til å få disse jobbene?
Frivillig arbeid er nøkkelen. Da viser du engasjement og det ser veldig bra ut på CV-en din.

Det viktigst er at du er engasjert og villig til å jobbe. Hvis du er 13 år er det vanskelig å få de jobbene som en 18 åring eller student også søker på, fordi det kreves erfaring. Så hvis du har lyst på jobb, må du også akseptere de jobbene du kan få.

 

Hva synes du er det beste med å jobbe? Eller å jobbe som frivillig?
Muligheten til å bli kjent med andre folk og få deg venner. Også gir det deg gode muligheter for å få andre jobber i fremtiden. Dette skjedde med meg når jeg var i kultursommerjobben. Jeg ville jobbe mer, så jeg spurte sjefen der om det fantes andre jobber jeg kunne søke på. Da tipset hun meg om jobben som ung ambassadør, hvor jeg nå jobber.

Fire tips til å få jobb, for deg under 18 år

jobbhalvtimen

Gaute og Ann Helen gir deg sine beste tips til å få jobb. Hver torsdag kl. 15 på Instagram.

1. Bruk hele nettverket ditt
Finn ut om noen du kjenner, en slektning, en venn eller noen andre, som kan gi deg job. Det er den beste muligheten din. Den nest beste er å gå innom steder personlig og spørre om de trenger hjelp eller ekstravakt. Si at du er fleksibel og kan jobbe med det som trengs.

 

2. Heng opp lapp i nabolaget
Heng opp en lapp i nabolaget hvor du skriver kort om deg, hva slags småjobber du kan gjøre og hvordan de kan kontakte deg. Det er viktig at du spør foreldrene dine om lov først. Skriv litt om hva du er flink til og hva du kunne tenke deg å hjelpe til med. For eksempel barnepass, gå tur med hunden, male, rydde eller klippe gress.

 

3. Jobb frivillig
Det er mulig å få drømmejobben, men da trenger du erfaring. En fin måte å få erfaring på er å jobbe frivillig. Du kan liste opp frivillig arbeid på CV-en din, på samme måte som betalt arbeid. Sjekk ut frivillig.no, der ligger det masse spennende oppdrag.

 

4. Ikke vær kresen
Når man er 13- 17 år er det ikke alle jobber man får lov til å gjøre, eller har erfaring nok til å gjennomføre. Det finnes likevel muligheter, men du kan ikke regne med å få drømmejobben med en gang. Ta en reality check, først må du skaffe deg erfaring.

Erfaring får du ved å være fleksibel og vise engasjement. Får du en mulighet, ta den! 

Det er en del ting du ikke får lov til: Du kan ikke stå i kasse hvor de selger røyk og snus, og du kan ikke servere alkohol. Så lenge man går på ungdomskolen eller videregående, har man heller ikke lov til å ta en jobb som kan gå ut over skolen (les mer om aldersgrenser for jobb nederst). 

Her er noen jobber du kan gjøre: Rydde carer i de største dagligvarebutikkene, gå med avis/reklame, være telefonselger, stå på stand og dele ut smaksprøver, være barnevakt, passe hunden til naboen, være leksehjelp, hjelpe vaktmester på skolen eller i borettslaget, være vaskehjelp i en bedrift eller hos privatpersoner, jobbe som kafèmedarbeider eller jobbe i kantine. … og mye mer! Her gjelder et å tenke annerledes og være kreativ. 

 

Jobber kan ha aldersgrenser

Her er en kort forklaring på hva slag arbeidsoppgaver du kan ha og ikke, avhengig av din alder.  

Hvis du er under 13 år
Hovedregelen er at du ikke har lov til å jobbe når du er under 13 år. Unntak: Hvis foreldrene dine har gård, kan du hjelpe til med enkle oppgaver. Du kan være med i en filminnspilling eller teater, men dette krever godkjenning av arbeidstilsynet. 

Hvis du er 13 – 15 år
Når du har fylt 13 år kan du utføre lett arbeid som f.eks avisbud, kontor- eller butikkarbeid. Det kreves skriftlig samtykke fra foreldre/foresatte før du kan begynne å jobbe.

Hvis du er 15 – 18
Har du fylt 15 år kan du jobbe, så lenge det ikke er til skade for din sikkerhet, helse eller utvikling. Det er arbeidsgiveren din som skal ta den vurderingen. Du kan ikke ta en jobb som går utover skolegangen din.

Hvis du er over 18 år
Som 18-åring kan du ta de fleste jobber. Noen få har høyere aldersgrense, f.eks om du skal selge brennevin (20 år). Så lenge du går på skole, skal ikke en jobb gå ut over skolegangen din. 

 

Hjelp til å søke jobb? Kom innom oss

Jobb

Kom innom for jobbveiledning hos UngInfo.

Hvis du skal ut og søke jobb, kan vi hjelpe deg! Vi på UngInfo veileder hundrevis av ungdom ut i jobb, kan alt om CV og søknad, og har snakket med mange arbeidsgivere i Oslo.

Vi vet at det kan være vanskelig å søke jobb. Men vi vet også at alt blir mye enklere når man sitter med god nok informasjon. På disse sidene kan du lese det du trenger å vite om å søke jobb. Husk også at du ikke trenger å gjøre dette alene. Senteret vårt er åpent seks dager i uken og vi hjelper deg gjerne.

Ta kontakt med oss:
Tlf.: 97 30 62 05
E-post: post@ung.info
Følg oss på Facebook og Instagram.

Velkommen til senteret i Møllergata 3 D hvis du vil ha hjelp – eller send oss ditt spørsmål.