Valget 2021 – Bruk stemmeretten din!

Fortsatt usikker? Se de andre videoene.

Fortsatt usikker? Ta en valgomat!

Fortsatt usikker? Finn ditt valglokale!

Fem dårlige grunner til å ikke stemme

Av UngInfo og UngOrg / Foto: Valgdirektoratet

Usikker på om du skal stemme ved stortingsvalget i år? Føler du at din stemme ikke har betydning, eller at ting aldri endrer seg uansett hvem som styrer landet? Du har større innflytelse enn du tror! Her gir vi deg fem dårlige grunner til å ikke stemme – og ikke minst hvorfor disse grunnen er så dårlige… Les mer.

Hvilke saker er viktig for deg?

Av UngInfo og UngOrg / Foto: Valgdirektoratet

I et hav av informasjon og med mange partier som prøver å få din oppmerksomhet, kan det være vanskelig å navigere seg frem til hvilket parti som passer for deg. Her har vi samlet en liten oversikt over partiene, og noen verktøy som kan hjelpe deg med å ta valget. Les mer her.

Spørsmål og svar om valget

Du kan stemme på valgdagene 12. og 13. september. Om du ikke har tid eller mulighet til å stemme på disse to dagene, kan du forhåndsstemme helt frem til 10. september. 

På valgdagene 12. og 13. september må du stemme i et valglokale i hjemkommunen din, altså der du har din folkeregistrerte kommune. Fikk ditt nærmeste valglokale her.

Obs! Noen kommuner er valglokalet kun åpent 13. september. I Oslo er det åpent begge dagene.

Om du ikke er i din hjemkommune på valgdagene, må du forhåndsstemme. Dette kan for eksempel gjelde deg som er student. Du kan forhåndsstemme fra 10. august til og med 10. september.

Det eneste du trenger å ha med for å kunne stemme er legitimasjon (ID) med navn, fødselsdato og bilde av deg på.

Godkjent ID er: 

  • Bankkort med bilde
  • Pass
  • Førerkort
  • Annet ID-kort med bilde

Les mer om godkjent legitimasjon (ID) her. 

Det er ikke nødvendig å ta med valgkort for å kunne stemme.

Du avlegger stemmen din ved hjelp av en stemmeseddel. Når du kommer inn i avlukket (det lille “rommet” hvor du stemmer), så vil du finne stemmesedler fra alle partiene, i tillegg til en som er blank. Ta stemmeseddelen til det partiet du vil stemme på, eller den blanke dersom du ikke vil stemme på noen. Så bretter du seddelen, med navnet på partiet inn og stempelfeltet ut. PÅ den måten kan ingen ser hva du har stemt. 

Du trenger ikke å ha med valgkortet ditt for å kunne stemme. 

I år har de fleste som kan stemme fått tilsendt valgkortet digitalt, og du finner det på Digipost, eBoks eller www.Altinn.no. Noen fikk også valgkortet på papir i posten. På valgkortet finner du informasjon om ditt nærmeste valglokale.

Hvis du vet at du ikke kommer til å være i kommunen hvor du har folkeregistrert adresse på valgdagene (12. eller 13. september), må du forhåndsstemme. På valgdagene får du nemlig kun lov til å stemme i hjemkommunen din. 

Er du for eksempel student, bor på hybel for å gå på vgs eller folkehøgskole. Har du meldt flytting til en ny kommune etter 30. juni, kan det være lurt å sjekke hvor du har folkeregistrert adresse. Hvilken kommune du er registrert i står på valgkortet ditt. 

Hvis du vil forhåndsstemme, kan du finne ditt nærmeste sted for forhåndsstemming her

Du kan forhåndsstemme fra 10. august til og med 10. september.

Hvis du har førerkort er det mulig å stemme fra bilen din på Valle Hovin i Oslo. 

Hvis du er i karantene eller isolasjon siste uken før valgdagene, er det også mulig å søke om å stemme hjemme. Dette kan du søke om frem til kl. 10. på valgdagen 13. september. For å gjøre det kan du enten ringe til 23461212, eller sende en e-post til valgioslo@oslobystyre.no. Da blir dere enige om et tidspunkt som to valgmedarbeidere kan komme hjem til deg på, slik at du får stemt. Du kan se mer om dette her.

Les mer om hvordan å stemme ved stortingsvalget her. Du kan også ringe eller komme innom UngInfo i Møllergata 3D. 

Bruk stemmeretten din! Godt valg!

Foto: Valgdirektoratet

Om kampanjen

Videoene er laget av UngOrg og UngInfo med støtte fra FriFond.

UngInfo er et informasjonssenter i Oslo for alle mellom 13 og 27 år. Spør UngInfo om alt! Du kan får gratis veiledning hos dem i Møllergata 3D.

UngOrg er paraplyorganisasjonen til over 50 barne- og ungdomsorganisasjoner i Oslo.

Har du spørsmål om kampanjen? Send e-post til organisasjon@ungorg.no.

Er du usikker på hvordan du stemmer? Kom innom UngInfo eller les mer på valg.no

På bildet: Styret i UngOrg 2021/22.