Fem dårlige grunner til å ikke stemme

Usikker på om du skal stemme ved stortingsvalget i år? Føler du at din stemme ikke har betydning, eller at ting aldri endrer seg uansett hvem som styrer landet? Du har større innflytelse enn du tror! Her gir vi deg fem dårlige grunner til å ikke stemme – og ikke minst hvorfor disse grunnen er så dårlige…

Av: UngInfo og UngOrg / Foto: Valgdirektoratet

1. ”Min stemme har ingenting å si”

Dette er ikke riktig. I mange tilfeller er det faktisk bare noen få stemmer som avgjør hvilke partier som får størst innflytelse, og dermed hvem det er som kommer til å bestemme de neste fire årene. 

2. “Jeg kan ingenting om politikk”

De aller færreste er eksperter på politikk, og det trenger du heldigvis heller ikke å være for å kunne stemme. Det eneste du trenger er å ha en liten tanke om hva som er viktig for deg at politikerne jobber med fremover.

3. “Alle partiene er dårlige, og jeg er ikke enige med noen av dem”

Det er sjeldent du finner et parti som du er 100% enig med. Til og med politikere kan være uenig med sitt eget parti i noen saker. Å finne partiet du vil stemme på, handler gjerne om å finne det du er mest enig med (eller minst uenig med). Klarer du fortsatt ikke finner det partiet du vil stemme på, er det også mulig å stemme blankt og det er er bedre enn å ikke stemme i det hele tatt. 

4. “Jeg bryr meg ikke om skatt og sånt”

Det kan være mange av sakene som politikerne bestemmer som ikke er like spennende eller relevante for deg, og det er helt greit! Allikevel er det overraskende mye som blir bestemt som på en eller annen måte er med på å prege livet ditt, enten nå, eller i fremtiden. 

5. “Ingenting forandrer seg uansett”

Flere hundre år med kamp er det som har ført oss dit vi er i dag, med de rettighetene vi har nå. I flere land i verden er det fortsatt folk som kjemper den kampen, og det gjør det ekstra viktig at vi ikke tar de rettighetene vi har for gitt. Og hvem vet, det du stemmer nå, kommer til å prege en større endring i årene som kommer. 

Bruk stemmeretten din! 

Fortsatt ikke overbevist? Her får du noen gode grunner til å bruke stemmeretten din: 

  • Fordi de voksne ikke skal ta avgjørelser for deg
  • Fordi det er viktig at din mening kommer frem 
  • Fordi din stemme betyr noe 
  • Fordi ikke alle kan stemme 

Det er flere grunner til at du burde bruke stemmeretten din. Når du stemmer, gjør du noe som er utrolig viktig. Du forteller hva det er du synes er viktig, og hvem du tror best kan gjennomføre det. Du er med på å bestemme hvem det er som skal ta avgjørelser for deg de neste fire årene, og myndighetene må faktisk lytte til det som blir resultatet av alle enkeltstemmene. 

Så selv om det kanskje ikke føles så stort, er det å bruke stemmeretten noe av det største du kan gjøre. 

Bruk stemmeretten din! Godt valg!