Det vil gjør det enklere å fullføre videregående skole!

Nå har du rett til å fullføre videregående skole hvis du ikke har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse. Det vil gjøre det enklere å fullføre videregående skole!

Av: UngOrg

Hva er fullføringsrett?

Fullføringsretten er en ny lov, som tar for seg retten til videregående opplæring. I den forrige opplæringsloven hadde man kun rett til tre år med videregående opplæring. Enkelt forklart betyr det at med den nye loven har du rett til å fullføre videregående skole til du har enten studie- eller yrkeskompetanse. 

 

Denne loven har også noe som heter tilbakevirkende kraft. Det vil si at fullføringsretten gjelder også for de som har brukt opp ungdomsretten uten å få studie- eller yrkeskompetanse, til å fullføre videregående opplæring. 

Hvordan funker det?

En elev som rekker opp hånden.

En elev som rekker opp hånden

Det er flere måter å gjennomføre fullføringsretten på:

 

  • mellom 16-19 år kan du gå på ordinær videregående skole
  • mellom 19-24 kan du velge om du vil følge undervisning på videregående eller fullføre gjennom voksenopplæring
  • er du 24 og eldre, må du fullføre gjennom voksenopplæring.

 

“Er du over 24 år og ikke har noe kompetanse innen studie eller yrke, har du rett på voksenopplæring», uttrykker ungdomsveileder Aden. 

 

Med den nye fullføringsloven er det nå flere måter å få studie- eller yrkeskompetanse på!

Utvidet rett til omvalg 

Frem til du er 19 år har du rett til å bytte linje så mange ganger du vil. Er du over 19 år og har aldri byttet linje, så har du rett til ett omvalg. 

 

“Dette vil gjøre det enklere å fullføre videregående skole», legger Aden vekt på.

 

Usikker på hva forskjellen mellom studieforberedende og yrkesfag er? I denne linken kan du lese hva forskjellen mellom de retningene er.

Yrkesfaglig rekvalifisering

I den nye opplæringsloven kan alle som går studieforberedende ha rett på det som heter yrkesfaglig rekvalifisering. Etter oppnådd studiekompetanse, har dere nå mulighet til å kvalifisere deg til yrkesfaglig utdanning.

Det vil si, blir du ferdig med studieforberedende linje, som studiespesialiserende eller medier og kommunikasjon har du rett til å velge elektro eller andre yrkesfaglige linjer senere hvis du skulle få interesse for det. 

 

Vår ungdomsveileder sier at det ikke finnes øvrig aldersgrense for denne rettigheten, med andre ord kan du i hvilken som helst alder bli rekvalifisert til yrkesfag. 

Ungdomsveileder Aden som er ekspert på utdanning!

Ungdomsveileder Aden som er ekspert på utdanning!

Utvidelse av oppfølgingstjenesten 

I den nye loven så har du nå rett til å få veiledning og oppfølgning av skolen frem til du er 24 år gammel. 

 

“Tidligere så har man hatt rett til oppfølging mellom 16-21 år. I den nye loven har det blitt endret til 16-24 år. Dette er kjempe bra!”, sier Aden.

Kontakt oss!

Virket noe uklart, eller har du spørsmål rundt utdanning? Ta kontakt med aden@ung.info eller kom innom infosenteret vårt.