Slik får du deg et sted å bo som student
Skal du begynne å studere til høsten? Kanskje du skal flytte hjemmefra for første gang. Det er ikke alltid like lett å vite hvordan man kan gå frem for å få seg et sted å bo. Her finner du våre tips og triks.
Er studentbolig noe for deg? Vi har snakket med Eirik og Ken som bor i SiO studentbolig!
Studentbolig
I Oslo er det hovedsakelig to aktører som leier ut studentboliger: Studentsamskipnaden i Oslo (SiO)og Anker studentbolig.
En studentbolig har ofte billige. aste leiepris og depositum, som er tilpasset studentøkonomien.
Noen studentboliger har eget kjøkken og bad, men det vanligste er å dele dette med andre. Dette er billigere, men har også andre fordeler, som at det blir lettere å komme i kontakt med andre studenter. Samtidig er det viktig med tålmodighet og respekt når man bor i kollektiv. Det kan være lurt å bestemme rutiner som innkjøp av fellesvarer, vaskeuker og husregler i fellesskap.
Slik øker du sannsynligheten for å få bolig
- Søk tidlig. Etterspørselen er økende gjennom sommeren.
- Vær fleksibel med sted. Sentrumsnære boliger er mest populære.
- Vær fleksibel med boligtype. Det kan være større sannsynlighet for at du får plass i et kollektiv.
Studentsamskipnaden i Oslo prioriterer søknader til eksisterende leietakere foran nye boligsøkere. Derfor kan det være lurt å takke ja til en bolig, selv om den ikke stod øverst på ønskelisten. Du kan søke om intern flytting senere med høyere prioritet på ventelisten.
Du sender inn søknad via nettsiden til enten SiO eller Anker studentbolig.
Det private leiemarkedet
Boligmarkedet i Oslo går opp og ned. I perioder kan du få deg en bolig på dagen, mens andre ganger må du lete en stund før du finner deg noe. Pris og beliggenhet, og hvor kresen du er, vil selvfølgelig være avgjørende for hvor lenge du må lete.
Det kan ofte være lettere å få tak i rimeligere boliger utenfor de mest sentrale områdene i Oslo. Også er det selvfølgelig billigere når du leier med andre. Er dere flere som bor der, er dere også flere som deler på utgiftene.
Kollektiv: Økonomisk og sosialt
Noen finner en leilighet sammen med vennene sine og lager sitt eget kollektiv, mens andre flytter inn med folk de ikke kjenner fra før. Begge deler er normalt. Det er mange som legger ut annonser hvor de leter etter en person til sitt kollektiv.
Noen kollektiv gjør det sånn at en av de som bor der er ansvarlig for å kreve inn husleien fra de andre. Da setter alle inn penger på en konto hver måned, også betaler den ansvarlige inn til huseier. Det er viktig å opprette en egen konto for dette, det kan bli mye rot hvis man benytter en brukskonto. Et annet alternativ er at alle i kollektivet inngår en egen kontrakt med huseier og betaler hver for seg.
Slik finner du bolig til leie
Det vanligste er å finne bolig på Internett. Det er viktig at du ikke tar hybelen/leiligheten usett. Når du har funnet en bolig du liker er det viktig at du tar kontakt så fort som mulig, gjerne på telefon.
Enten du sender en melding via finn eller snakker direkte med utleier så er det viktig du gir et godt førsteinntrykk. Tar du skriftlig kontakt kan du fint skrive at du er til å stole på og at du er betalingsdyktig. Du kan også lage en bolig CV som du kan sende inn til utleier eller ta med på visning. Bor du et annet sted i landet, bør du derfor alliere deg med noen du kjenner i Oslo så de kan dra på visning for deg.
Disse sidene legger ut annonser for boliger jevnlig:
Kontrakt
Du bør alltid ha kontrakt når du leier en bolig. Da har du og utleier en skriftlig avtale om rettigheter og plikter.
Det finnes flere standard leiekontrakter, men vær klar over at utleier kan komme med egne kontrakter. Du må lese nøye igjennom den og vurdere om du vil skrive under på det som står der. Hvis det er noe du er uenig i, kan du på en høflig måte ta opp dette med utleier. Er du usikker på kontrakten kan du komme innom Unginfo og få hjelp.
Flytte for første gang?
Vi har samlet enda flere tips i vår boligbrosjyre. Last den ned her. Har du flere spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss på chat, e-post: post@ung.info eller telefon: 97 30 62 05