Slik sjekker du skattemeldingen

Gjør skattemeldingen deg stressa? Vi har laget en enkel guide til hvordan du sjekker og endrer skattemeldingen. Denne guiden er til deg som har «enkle skatteforhold», det vil si at du mottar lønn og kanskje har studielån.

1. Finn frem lønns-og trekkoppgave og årsoppgaver

Før du logger deg inn for å se på skattemeldingen din, kan du forberede deg ved å finne frem de dokumentene du trenger for å sjekke om tallene i skattemeldingen stemmer. Disse dokumentene kan du trenge:

Lønns- og trekkoppgave
Har du jobb og mottar lønn? Arbeidsgiveren din har sendt deg en lønns-og trekkoppgave som inneholder oversikt over hvor mye lønn og skatt du betalte i 2019. Dette dokumentet finner du i e-posten din, eller der arbeidsgiveren din vanligvis sender deg informasjon.

Har du hatt to eller flere jobber i 2019? Du skal ha mottatt lønn-og trekksoppgave fra alle arbeidsgiverne dine. Alle jobbene er listet opp i skattemeldingen. 

Årsoppgave fra banken
Banken din har også sendt deg en oversikt over 2019. Denne inneholder blant hvor mye du hadde i formue (f.eks. om du hadde penger på sparekonto eller BSU), hvor mye gjeld du har (som kredittkortgjeld) og hvor mye renter du har fått og betalt. Denne finner du i innboksen/postkassen i nettbanken.

Årsoppgave fra Lånekassen
Har du studielån fra Lånekassen? De har også sendt deg en årsoppgave med oversikt over lån og renter for 2019. Denne finner du i innboksen din, når du logger inn på laanekassen.no.

Obs! Andre aktører kan også sende deg årsoppgaver, f.eks om du har medlemskap i Coop. Barnehager sender også ut årsoppgaver. Ha også disse tilgjengelig, når du skal sjekke skattemeldingen. 

2. Logg deg inn via skattetaten.no og åpne skattemeldingen

Gå inn på skattetaten.no og trykk på Åpne skattemeldingen. Du må logge inn med BankID, BankID på mobil eller MinID. Deretter trykker du på Se, endre og levere skattemeldingen.

skattemelding_levering

Ser skattemeldingen din annerledes ut enn ifjor?
Mange har i år fått skattemeldingen i et nytt format. Denne guiden er basert på det nye formatet. Har du mottatt den gamle versjonen og sliter med å forstå den? Ta kontakt med oss eller skatteetaten for hjelp. Vi hjelper hovedsakelig lønnsmottakere. Om du har eget firma, enkeltpersonforetak/selvstendig næringsdrivende, ta kontakt med skatteetaten.

Har du betalt for mye eller for lite skatt?
I skattemeldingen står det også informasjon om du har betalt for mye eller for lite skatt i 2019.

  • Har du betalt for mye skatt, vil du få dette tilbakebetalt. Dette heter tilgodebeløp.
  • Har du betalt for lite skatt, må du betale det du skylder tilbake til skatteetaten. Dette heter restskatt. Les mer på skatteetatens sine sider om hvordan du skal betale restskatt
skatteoppgjør

Under de svarte feltene vil det være tall i din skattemelding. Det nederste tallet her sier om du har tilgodebeløp eller restskatt.

OBS! Om du gjør endringer på skattemeldingen din, f.eks fordi tallene ikke stemte med lønns- og trekkoppgaven, så kan tilgodebeløpet eller restskatten endre seg. Les mer om dette i punkt 3.

3. Sjekk at opplysningene er riktig

Når du har åpnet skattemeldingen din kan du begynne å sjekke om lønn, betalt skatt og andre opplysninger stemmer. Dette gjør du ved å sammenligne tallene med de som står i lønn-og trekksoppgaven og årsoppgavene dine

Mange unge har enkle skatteforhold, altså de mottar lønn, har kanskje litt penger i banken og studielån. 

Arbeid trygd og pensjon
Sammenlign informasjon med lønns og trekkoppgaven og endre om nødvendig.

  • Ser alt riktig ut? Gå videre.
  • Må du endre noen opplysninger, fordi noen tall ikke stemmer med lønns-og trekksoppgaven? Trykk på endre
  • Må du legge til opplysninger, f.eks en ekstra arbeidsgiver. Trykk på legg til lønn og tilsvarende ytelser
skattemelding lønn

Under de svarte feltene, vil det i din skattemelding stå navn på arbeidsgiver og hvor mye du har fått i lønn fra denne arbeidsgiveren i 2019.

Obs! I tillegg er det lurt å sjekke om tallene om din pensjon er riktig og fagforeningskontingent (om du er medlem av en fagforening). Opplysninger om dette ligger også under punktet om Arbeid, trygd og pensjon. 

Bank, lån og forsikring
Sammenlign informasjonen med årsoppgaven fra banken og Lånekassen (om du har studielån).

  • Ser alt riktig ut? Gå videre.
  • Må du endre noen opplysninger, fordi noen tall ikke med årsoppgavene? Trykk på endre
  • Må du legge til opplysninger, f.eks. informasjon fra en annen bank? Trykk på Legg til ny bankopplysning. 
skattemelding_bank

Her finner du både informasjon om dine sparepenger, lån og renter.

Skattefradrag og hvem som kan få det
Skatteetaten har laget en fradragsveileder med oversikt over de vanligste utgiftene du kan trekke fra. Her kan du sjekke hvilke fradrag som gjelder for deg og som du da må fylle inn i skattemeldingen. 

4.Levere skattemeldingen

Om du ikke ønsker å gjøre endringer på skattemeldingen din, trenger du heller ikke å levere den. Da regnes den som forhåndsutfylt.

Om du vil gjøre endringer i skattemeldingen, må du gjøre det før. 30. april. Frist for å levere skattemeldingen er 30. april 

Send inn skattemelding

Du kan endre og levere skattemeldingen flere ganger, om du har behov for det, frem til 30. april. 

Obs! Er du selvstendig næringsdrivende? Da plikter du å levere skattemeldingen. Ta kontakt med skatteetaten om du trenger hjelp med næringsoppgaven.

Lykke til!