P-piller: spørsmål og svar

I samarbeid med helsesykepleier hos Ung.no har vi svart på de vanligste spørsmålene om p-piller!

  • Noe du ikke finner svar på? Søk det opp eller send inn spørsmål på ung.no
  • Usikker og lyst til å snakke med noen? Kom innom UngInfo
Jeg glemte å ta p-pillen i går. Kan jeg bli gravid?

Om du kan bli gravid kommer an på hvilken prevensjonspille du går på, hvor mange p-piller du har glemt å ta, om du har vært syk med for eksempel oppkast/diare og hvor du er i syklusen din.

Sjekk hva som gjelder for din p-pille ved å trykke på linkene:

Hvis du har glemt å ta en pille, kan det være lurt å ta nødprevensjon (angrepille).
Om nødprevensjon skriver Sex og samfunn:
“Det er viktig å vite hva du skal gjøre for å ikke bli gravid hvis du glemmer én eller flere piller. Noen ganger anbefales det å bruke nødprevensjon, andre ganger ikke, og dette kan du lese mer om i bruksanvisningen for din p-pille. … Hvis du skal starte eller fortsette med p-piller etter at du har brukt nødprevensjon, så er det egne regler for hvordan du gjør dette.”

Om du bruker andre typer hormonelle prevensjonsmidler, som f.eksempel p-stav, spiral, p-ring, p-plaster, finner du info om i artikkelen til ung.no: Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon?

Kan jeg ta en p-pille fra et annet brett?

Du kan ta en p-pille fra et annet brett hvis:

  • Det andre brettet er likt og at det er ditt. Dette brettet kan du ha som «reserve-brett». Se tips under.
  • Hvis du låner hos en venninne; at det er akkurat de samme p-pillene, at innholdet i pillene er helt likt.

Hvis man tar fra et annet brett blir det færre enn 21 virksomme p-piller igjen på dette brettet. Du skal alltid ta minst 21 virksomme p-piller før du tar pausedager eller placebotabletter/sukkerpiller.

Gestagen p-piller (Cerazette, Desogestrel Orifarm, Vinelle)
Du kan ta en pille fra et annet brett, og deretter fortsette på dette brettet når du er ferdig med det brettet du opprinnelig var på.

Tips: At du har et «Reserve-brett» som du kan dele/klippe opp med noen virksomme p-piller på hver del. Disse kan du ha liggende på forskjellige steder; sminkepung, skolesekk, veske, treningsbag, hos partneren. Da vil du raskt ha tilgang til p-piller hvis du trenger det. NB; Dette gjelder hvis alle pillene på brettet er helt like med tanke på styrke på hormonene.

Hvem bør ikke bruke p-piller?

Det er noen få som ikke kan bruke p-piller på grunn av medisinske årsaker. Dette er fordi p-piller inneholder hormonet østrogen. Helsepersonell vil spørre om du eller noen i nær familie har hatt blodpropp, hjerneslag eller hjerteinfarkt. Du vil også få spørsmål om du har migrene. Andre viktige spørsmål er om du har noen andre sykdommer. Det vil også bli spurt om du røyker og om du bruker noen faste medisiner.

Helsepersonellet vil også måle blodtrykket ditt. Dette gjøres enkelt med en tøy-mansjett rundt armen og et måleapparat som pumper luft inn i mansjetten.

Om det er sykdommer i din familie og hva slags helse du har, vil ha noe å si om du kan gå på p-piller, eller hvilket merke du skal få.

Hvordan skaffer jeg meg p-piller?

Hvis du er under 16 år:
Da må du snakke med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen. Det er lege som må skrive ut resept til deg.

Hvis du er 16 år eller eldre:
Du kan snakke med helsesykepleier på skolen, helsesykepleier, jordmor og lege på helsestasjon for ungdom, samt fastlegen. Alle disse yrkesgruppene kan skrive ut resept til deg.

Tips: Les om de forskjellige prevensjonsmetodene.

Må foreldrene mine vite at jeg bruker p-piller?

Hvis du er under 16 år er hovedregelen at foreldre/foresatte har innsynsrett i journalen. Når du er mellom 12 og 16 år skal foreldre ikke få innsyn i opplysninger når du har grunner som bør respekteres. Grunner som bør respekteres er blant annet opplysninger om seksuell helse og prevensjon. Hvis legen skal snakke med foreldrene dine, bør du få vite om det på forhånd.

Hvis du er 16 år eller eldre er du helserettslig myndig. Det betyr at det er du selv som bestemmer hvem som skal vite hva om helsen din, inkludert prevensjon. Du trenger ikke fortelle foreldrene/de foresatte at du snakker med helsepersonell, går til helsesykepleier, helsestasjon for ungdom eller fastlegen, og at du bruker prevensjon, hvis du ikke vil det selv.

Hvor sikkert er p-piller?

I følge verdens helseorganisasjon har man 0,3 % sjanse til å bli gravid med gestagen p-piller (se forklaring lenger ned) og p-piller med perfekt bruk. Ved vanlig bruk har man 9 % sjanse til å bli gravid. Det er en selv som har ansvaret for å ta alle p-piller og til rett tid.

Har du glemt en pille, er det en risiko for å bli gravid hvis det har gått mer enn 36 timer mellom to p-piller. Da bør kondom brukes i tillegg i sju dager før man er sikker på pillene alene igjen.

Du bør ta en pille HVER dag til omtrent samme tid. Har du startet med p-piller på første blødningsdag er du beskyttet helt fra starten. Da trenger dere ikke bruke kondom. Har du startet senere i syklusen, må kondom benyttes de sju første dagene.

Hvordan skal jeg klare å huske og ta pillen hver dag?
  • Du kan ha mobilen på alarm hver dag på et gitt tidspunkt. Ha siden med alarm åpen helt til du har tatt pillen
  • Partneren/venninne kan hjelpe deg å huske det, ved å spørre deg hver formiddag om du har tatt pillen
  • Ta pillen på morgenen eller i store friminuttet. Da har du god tid å huske det på, sammenlignet med å ta de på kvelden når du skal sove.
Hva er forskjell på gestagen p-pille og p-pille?
  • Gestagen p-piller inneholder kun gestagen
  • P-piller inneholder gestagen og østrogen
  • De som ikke kan bruke p-piller av medisinske årsaker, kan som oftest bruke gestagen p-piller
  • Det er 28 piller på brettet til alle gestagen p-pillene og alle skal tas!
  • Det er ikke pause/sukkerpiller/placebo-piller på gestagen p-pille-brettet og man skal dermed gå rett på nytt brett, uten pause, når man går på gestagen p-piller
  • Gestagen p-piller gir ofte endret blødningsmønster. Man kan få uregelmessige blødninger og mange mister blødningene helt
  • Hvis man går på p-piller, kommer bortfallsblødningen/mensen når man tar pause/sukkerpiller/placebo-piller
  • Man kan utsette bortfallsblødningen/mensen når man går på p-piller
Alternative prevensjonsmidler

Forskning viser at det er lett å glemme p-piller, noe som reduserer sikkerheten, sammenlignet med langtidsvirkende prevensjon.

Istedenfor p-piller kan man bruke langtidsvirkende prevensjon som p-stav, hormonspiral og kobberspiral. Med disse og med kobberspiral er det ingen bruker-feil, fordi det er helsepersonell som setter de inn. Det er dermed perfekt bruk uansett. Sjansen for å bli gravid er henholdsvis 0,05 % 0,2 % med p-stav og hormonspiral. Sjansen for å bli gravid med kobberspiral er 0,6 %.

Kilder
Ung.no
Sex og samfunn
Legemiddelverket
Felleskatalogen