«Kvinnen Skjenker Kaffe» – UngInfos kunstpris 2024

For andre året på rad deler vi ut UngInfos kunstpris! Prisen tildeles ett av verkene fra Kunsthall Oslo sin sommerutstilling, der unge og uetablerte kunstnere kan stille ut sin kunst. Vinneren av UngInfos kunstpris får stille ut verket sitt i et år i UngInfo-senteret, og mottar også en pengepremie på 8000 kroner. I år sikret Sara F. Andersen seg seieren med verket «Kvinnen Skjenker Kaffe»!

 

Av: UngInfo

 

Hvert år arrangerer Kunsthall Oslo en open call hvor unge uetablerte kunstnere mellom 15 og 26 år kan delta i Sommerutstillingen. Det er ett av disse verkene som stilles ut som vi velger som vinner av UngInfos kunstpris.

 

I år valgte vår jury Sara F. Andersen sitt verk som årets vinner av UngInfos kunstpris! Under utdelingen av premien fikk vi snakket med Andersen om hvordan det er å være ung kunstner, hva som inspirerer henne og hvordan det var å vinne – du kan lese hele intervjuet under her!

 

Gratulerer med pris! Hvordan føles det?
– Det føles veldig bra! Jeg er litt sjokka, det føles så “jævla” bra å bli anerkjent for kunsten min. Et bilde jeg malte i en kjellerleilighet på en billig treplate, som jeg er så glad for at får oppmerksomheten det fortjener. Jeg synes det er utrolig fint at dere hjelper unge kunstnere med sånn her ting. At dere anerkjenner kunsten som et yrke. Som ung kunstner oppleves det vanskelig i starten, derfor er det så bra at dere forstår hvordan dere kan hjelpe unge kunstnere opp og fram.

 

Hva fikk deg til å begynne med kunst?

– Jeg har alltid drevet med det, siden jeg kunne bruke hendene mine. Som barn elsket jeg å tegne, og ønsket alltid å bli bedre på det. Jeg forstod veldig tidlig at dersom man vil bli god i noe, må man jobbe mye med det. Som tenåring bestemte jeg meg for å investere alt jeg hadde av tid til kunsten. Søkte meg derfor inn på Kunsthøgskolen i Oslo og startet grafisk design og illustrasjon. Utforsket denne kunstformen siden jeg hadde fått sjansen og begynte som freelance etter endt utdanning. Som freelance fikk jeg mye tid til å tenke over hva jeg virkelig ville og kjente at det var billedkunst jeg ønsket å fokusere mest på.

 

Hvordan vil du beskrive kunsten din?
– Jeg bruker kunsten min til å dele mine perspektiv på ting. Bruker min stemme som ung kvinne i dagens samfunn. Jeg er veldig opptatt av temaer som mental helse, feminisme og det å være ung i dag. “Kvinnen skjenker kaffe” formidler det å være en av mange unge kvinner som jobber i servicebransjen og som opplever å bli offer for “the male gaze”.

 

Hvor henter du inspirasjon fra?
– Streken og teknikken min henter mye inspirasjon fra blant annet Munch. Jeg er generelt veldig teknisk inspirert av renessansen. Da jeg malte “Kvinnen skjenker kaffe” ville jeg benytte renessanseutrykket for å male et bilde av hvordan samfunnet idealiserer kvinnen i en tjenerrolle.

 

– På dette tidspunktet jobbet jeg selv på en kafé og følte på det å være liten og umenneskeliggjort i kundekontakten, noe som gjorde meg veldig sliten og nærmest til en robot i rollen min. Antallet menn som flørtet med både meg og mine kolleger var helt “insane”. Disse erfaringene gjorde meg etter hvert bitter, som igjen inspirerte meg til å male dette verket. Det er likevel flere sider til “kvinnen skjenker kaffe”. Det illustrerer også overgangen fra jente til kvinne med de forventningene om fruktbarhet som oppstår. Jeg ønsket å tydeliggjøre det idealiserte blikket på en fruktbar kvinne.

 

Hva er dine tips til andre unge mennesker som ønsker å bli kunstnere?
– Finn ut hva du selv vil. Start helt åpent uten å legge begrensninger for deg selv. Oppsøk informasjon om hvordan du kan nå dine mål og stå på selv om du opplever å få nei på open calls, støtteordninger, stipend og utdanninger. Hvis man holder ut og fortsetter vil man til slutt få ja. Min viktigste livsfilosofi er å være tålmodig og snill mot seg selv.

 

Hva slags andre jobber har du hatt?
– Jeg fikk min første jobb etter at jeg var ferdig med utdanningen min ved Kunsthøgskolen i Oslo. Da fikk jeg jobb som barista. Jeg husker jeg søkte rundt fem tilsvarende jobber og brukte mye tid på hver enkelt søknad. Gjorde grundig research om hver bedrift og tilpasset hver enkelt søknad til jobben jeg søkte på. Jeg tror det var det som gjorde at jeg fikk jobb så fort.

 

– I tillegg til å være barista, opprettet jeg et enkeltpersonforetak som illustratør og grafisk designer. Solgte typisk logoer, bannere til nettsider, illustrasjoner til tidsskrift, men også ting som linoleumstrykk på markeder og via instagram. I fjor fikk jeg også oppdraget om å lage de ansattes julekort for Nasjonalmuseet. Den jobben fikk jeg faktisk etter å ha solgt noen trykk på et marked.

 

Støtteordning til unge kunstnere

Er du ung kunstner som trenger penger til utstyr eller utdannelse og ønsker å finne et fellesskap
sammen med andre som driver med det samme som deg? UngInfo sammen med Kunsthall Oslo har laget en guide til støtteordninger for unge kunstnere som du finner her.

 

Vil du se kunstverket «Kvinnen Skjenker Kaffe»? Kom innom UngInfo senteret i Møllergata 3D!