Jobbveiledere på UngInfo

Er du under 18 år og leter etter jobb?

På UngInfo har vi god erfaring med å veilede unge som søker sin første jobb. Vi ønsker å gi deg våre beste tips til å få deg jobb! Her deler vi mer om hvordan du som er under 18 bør gå frem. 

 

Av UngInfo

Bruk hele nettverket ditt 

La alle få vite at du leter etter jobb! Plutselig er det noen du kjenner, en slektning eller en venn av familien som trenger en ekstravakt eller sommervikar på jobben sin. Om du har fortalt dem at du leter etter jobb, så kommer de kanskje til å tipse deg om søke. 

 

Det nest beste er å gå innom kafeer, bakerier eller butikker personlig og spør etter daglig leder. Ta med CV-en og søknaden din og spør etter daglig leder om de  trenger hjelp eller ekstravakt. Si at du er fleksibel og kan jobbe med det som trengs. Ofte sier de at de ikke trenger noen akkurat nå, da kan du gi CV-en og søknaden og fortelle at du er tilgjengelig om det skulle åpne seg en mulighet hos dem.

UngInfo tilbyr gratis utskrift inntil 10 sider, om du vil skrive ut hos oss.

 

UngInfo har enda flere tips til hvordan du kan finne jobb her.

 

Start med en sommerjobb

En sommerjobb kan være en veldig god første jobb. De ser ofte etter folk under 18 år til sommerjobber og det passer bra hvis du  går på skolen til vanlig. 

 

Start med å sjekke om bydelen din har sommerjobber for ungdom. Disse jobbene legges vanligvis ut i februar-mars, så det er viktig å være tidlig ute. 

 

Sjekk UngInfos liste over sommerjobbene i bydelene her. 

 

Jobb frivillig

Det er mulig å få drømmejobben, men da trenger du erfaring. En fin måte å få erfaring på er å jobbe frivillig. Du kan liste opp frivillig arbeid på CV-en din, på samme måte som betalt arbeid. Sjekk ut frivillig.no, der ligger det masse spennende oppdrag. 

 

OD-dagen er en gullgruve for videre karriere

I begynnelsen av november er det mange skoler som arrangerer Operasjon Dagsverk. Dette er en dag hvor elever samler inn penger til et veldedig formål ved å f.eks. jobbe hos en bedrift. Det du tjener denne dagen går til dette veldedige formålet. Her har du en gylden mulighet til å få litt jobberfaring!

 

Her gjelder det å være smart. Mange velger å selge boller på T-banestasjonen, men det er enda lurere å bruke anledningen til å kontakte bedrifter du kunne tenke deg å en jobb hos. Dette kan være Normal, Espresso House, Statsministerens kontor, TV2 eller Holzweiler. Bruk denne unike muligheten til å skaffe deg kompetanse som skiller deg ut blant andre søkere i fremtiden.

Informasjonskonsulentene

Ane og Ann Helen veileder unge i Oslo i hvordan de kan få sin første jobb.

Ikke vær kresen 

Når man er 13 til 17 år er det ikke alle jobber man får lov til å gjøre, eller har erfaring nok til å gjennomføre. Det finnes likevel muligheter, men du kan ikke regne med å få drømmejobben med en gang. Ta en reality check, først må du skaffe deg erfaring. 

 

Erfaring får du ved å være fleksibel og vise engasjement. Får du en mulighet, ta den! 

 

Vær oppmerksom på at det er en del ting du ikke får lov til: Du kan ikke stå i en kasse hvor de selger røyk og snus, og du kan ikke servere alkohol. Så lenge man går på ungdomsskolen eller videregående, har man heller ikke lov til å ta en jobb som kan gå ut over skolen (les mer om aldersgrenser for jobb nederst). 

 

Får du ikke jobb? Her gir UngInfo deg enda flere tips.

 

Her er noen jobber du kan gjøre: 

  • rydde varer i de største dagligvarebutikkene.
  • gå med avis/reklame.
  • være telefonselger.
  • stå på stand og dele ut smaksprøver.
  • være barnevakt.
  • passe hunden til naboen.
  • være leksehjelp.
  • hjelpe vaktmester på skolen eller i borettslaget.
  • være vaskehjelp i en bedrift eller hos privatpersoner.
  • jobbe som kafèmedarbeider eller jobbe i kantine.

…og mye mer! Her gjelder det å tenke annerledes og være kreativ. 

 

Mange bydeler tilbyr også deltidsjobber og sesongjobber i vinterferien, sommerferien, høstferien og juleferien. Følg med på vår Facebook-side Jobb for unge i Oslo, for oppdateringer på de nyeste jobbene.

 

Jobber kan ha aldersgrenser

Her er en kort forklaring på hva slags arbeidsoppgaver du kan ha og ikke, avhengig av din alder.  

 

Hvis du er under 13 år
Hovedregelen er at du ikke har lov til å jobbe når du er under 13 år. Unntak: Hvis foreldrene dine har gård, kan du hjelpe til med enkle oppgaver. Du kan være med i en filminnspilling eller teater, men dette krever godkjenning av Arbeidstilsynet.

 

Hvis du er 13 til 15 år
Når du har fylt 13 år kan du utføre lett arbeid som f.eks avisbud, kontor- eller butikkarbeid. Det kreves skriftlig samtykke fra foreldre/foresatte før du kan begynne å jobbe.

 

Hvis du er 15 til 18 år
Har du fylt 15 år kan du jobbe, så lenge det ikke er til skade for din sikkerhet, helse eller utvikling. Det er arbeidsgiveren din som skal ta den vurderingen. Du kan ikke ta en jobb som går utover skolegangen din.

 

Hvis du er over 18 år
Som 18-åring kan du ta de fleste jobber. Noen få har høyere aldersgrense, for eksempel om du skal selge brennevin (20 år). Så lenge du går på skole, skal ikke en jobb gå ut over skolegangen din.

 

Få gratis jobbveiledning

​​Kom innom UngInfo for gratis jobbveiledning. Vi kan snakke om hvilke jobber det kan være lurt å søke på, gjennomgå ulike strategier for jobbsøking og gi tilbakemelding på din CV og søknad.

 

Vi har drop-in! Kom innom i våre åpningstider mandag – fredag kl. 12-17 (onsdager kl. 12-19).

 

Du finner oss i Møllergata 3d.

 

Lykke til med jobbsøkingen!