Ann Helen

Vurderer du å bli au pair? Dette bør du vite

UngInfo får rekordmange spørsmål om au pair-ordningen om dagen. Mange har lest om at ordningen skal legges ned i Norge, men du har fortsatt mulighet til å dra til andre land for å jobbe som au pair. Her forteller vi deg alt du trenger vi vite for å få en spennende og lærerik tid som au pair i utlandet. 

Av UngInfo

Det er Ann Helen, som er informasjonskonsulent for UngInfo som besvarer alle spørsmål og veileder unge om au pair-ordningen. 

– Vi tilbyr individuell veiledning til de som ønsker å vite mer om hvordan de kan bli au pair i utlandet. Nå har vi rekordmange veiledninger og det er så gøy at så mange har lyst til å benytte denne muligheten for kulturutveksling, sier Ann Helen. 

Under finner du svar på det meste du lurer på om au pair-ordningen i utlandet!

Ann Helen

Hva er au pair-ordningen?

Au pair-ordningen er ment for å være en kulturutveksling, hvor man som au pair bor hos en vertsfamilie og får god kjennskap til kulturen og språket til landet man reiser til. I bytte mot at man som au pair får en rik kulturopplevelse, passer man barna til familien man bor hos og gjør enkle husarbeidsoppgaver hjemme hos dem. 

Hvem kan bli au pair?

I Europa må som regel være mellom 18 og 30 år, og i USA er aldersgrensen 18 til 26 år. Mange ønsker at du har erfaring med å jobbe med barn fra før. Du bør også være interessert i å lære om kulturen og språket de snakker i landet du reiser til.

Hvordan blir jeg au pair?

Det finnes to måter å bli au pair på. Den mest vanlige måten er å opprette en profil hos en au pair-organisasjon, du finner eksempler på ulike au pair-organisasjoner her. Dessverre finnes det ingen norske organisasjoner å reise gjennom. Etter å ha opprettet en profil kan du nå komme i kontakt med en vertsfamilie, og ulike vertsfamilier kan ta kontakt med deg.

Den andre måten å bli au pair på er at du for eksempel kjenner en familie i Frankrike fra før som du kunne tenke deg å være au pair hos. Da kan man bli au pair uten en organisasjon. Dette gjelder ikke for USA, da må du være registrert hos en au pair-organisasjon.

Kan jeg være au pair i kun noen måneder?

Ja. Du skriver på profilen din hvor lenge du kan være au pair. Det er vanlig å være au pair opptil 12 måneder.

Hvordan velger jeg riktig vertsfamilie?

Vårt beste tips er at du foreslår avtaler å prate gjennom videosamtaler med de vertsfamiliene du synes virker interessante. Da kan du be dem vise deg huset de bor i, du kan hilse på barna og stille dem spørsmål for å finne ut om dere er på samme bølgelengde. En av dine viktigste oppgaver som au pair er å passe barnet eller barna. Derfor kan det være lurt å spørre dem spørsmål om verdier og barneoppdragelse. I tillegg kan det være lurt å snakke om hvilke forventninger de har til deg, og hvilke forventninger du har til dem. Det viktigste er å prøve å bli kjent før du reiser, slik at det blir en fin opplevelse for både deg og dem.

Det kan også være nyttig å spørre dem om de har hatt au pair hos dem tidligere og hvordan det gikk.

Hva må jeg forberede før jeg reiser?

Det er en del du må fikse, men du får hjelp fra vertsfamilien til mye av det. Dette trenger du:

 • Kontrakt med vertsfamilien
  Du finner eksempler på hva en au pair-kontrakt skal inneholde her. Dette trenger du uansett om du reiser gjennom en organisasjon eller uten organisasjon. Denne kontrakten er fin å lese før du starter prosessen med å prate med vertsfamilier da du får et greit innblikk i dine forpliktelser og rettigheter. Dette gjelder f.eks. at du skal ha et eget soverom, ha fritid og ferie, samt mulighet til å gå på språkkurs.
 • Reiseforsikring
  Reiseforsikring er nødvendig og dette betaler vertsfamilien for.
 • Europeisk helsetrygdekort
  Det er godt mulig at du har europeisk helsetrygdekort fra før, men hvis ikke kan du bestille det her. Skal du til USA er det ikke nødvendig med europeisk helsetrygdekort, men uansett greit å ha. 
 • Helseforsikring
  Helsesystemene rundt om i verden har sine egne systemer og kan være ganske forskjellige fra de norske. Du kan få hjelp gjennom at du har Europeisk helsetrygdekort, men når du er bosatt i landet må du ofte tegne en helseforsikring i landet du reiser til i tillegg. Det er ikke sikkert den heter helseforsikring, det finnes mange ulike navn på disse ordningene. Dette kan vertsfamilien hjelpe deg med.
 • J-1 visum (USA)
  For å bli au pair i USA trenger du å søke visum. Det heter J-1 visum, som du kan lese mer om her.

Denne listen er ikke utfyllende, da ulike land har ulike regler for hva du trenger. Men dette er en god start.

Hva skjer om jeg mistrives som au pair?
Mistrives du er det lurt å prate med vertsfamilien din om det du opplever og finne ut om det er noe som kan gjøres for at du får det bedre. Er det virkelig ille og du vil avbryte oppholdet er det lurt å kontakte au pair-organisasjonen i tillegg til å prate med vertsfamilien. Hvordan du kan avbryte oppholdet står i kontrakten din.

Noe mer du lurer på?
Kom innom UngInfo-senteret i Oslo så kan vi hjelpe deg med å svare på spørsmål om au pair. Au pair er ikke det vi er eksperter på hos UngInfo, men vi hjelper deg gjerne.

 

Masse lykke til!