utdanningsveiledning

Tilbud om studieplass? Venteliste? Hva gjør man?

Du er kanskje en av dem som biter negler og venter spent på svar fra samordna opptak. Den 20. juli får du vite hvilket studie du får tilbud om. Her  går vi gjennom de ulike stegene i å svare på søknaden. 

Av: UngInfo

Den 20. juli er den store dagen for alle som har søkt høyere utdanning. Dette er dagen der du får svar på søknaden din. 

For å se hva du har fått tilbud om, logger du inn på samordna opptak. Der står det om du har fått tilbud om studieplass og hvilket studiet du har kommet inn på.  

Om du får tilbud om det studiet du har lyst til å gå på, så er det bare å takke ja og begynne å glede seg til studier! Mer informasjon om oppstart får du fra studieplassen din. 

Har du fått tilbud om venteliste?

Mange får tilbud om venteliste på det studiet de aller helst vil inn på. 

Dersom du får tilbud om venteliste på studiet du hadde som førstevalg, og tilbud om plass på andre, eller tredje (eller 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. valget for den saks skyld) så kan du si ja til både tilbud om studieplass og tilbud om venteliste. 

Likevel er det lurt å tenke seg godt om før du takker ja til venteliste da dette tilbudet vil være gjeldende dersom du kommer inn på det. 

Den 29. juli er det suppleringsopptak. Da får man vite om man kommer inn på det man sto på venteliste for. 

Om du har takket ja til venteliste og kommer inn, så faller det første tilbudet om studieplass bort og du kommer automatisk inn på det du står på ventelisten til. 

Om du ikke kommer inn på ventelisteopptaket (suppleringsopptak) den 29.juli, så kommer du inn på det du da takket ja til, enten det var 2., 3., 4., valget osv. 

Siste mulighet: Etterfylling av studier

Det er fortsatt en siste mulighet til å komme inn på det studiet du står på venteliste for. Fra 4. august starter etterfyllingen hos noen av  studieplassene. 

Etterfyllingen pågår gjennom august. Om du i løpet av august får tilbud om venteliste kan du velge om du takker ja eller nei. 

Datoer som det er verdt å merke seg i sommer: 

1. juli er omprioriterings fristen 

1.  juli er siste frist for å laste opp dokumentasjon

19. juli kommer oversikten over ledige studieplasser

20. juli kan du søke på ledige studieplasser

20. juli får du svar på hovedopptaket

24. juli er fristen for å svare på hovedopptaket, og takke ja til eventuell venteliste.

29. juli får du tilbud om venteliste (suppleringsopptak) 

4. august og utover starter etterfyllingen hos noen studiesteder

Har du spørsmål til noen av datoene eller ønsker å lese mer, kan du sjekke ut denne oversikten over viktige datoer hos samordna opptak. 

Få utdanningsveiledning hos UngInfo

Fortsatt usikker på hvordan du svarer på opptaket til høyere utdanning? Eller har du andre spørsmål om utdanning? Kom innom oss i Møllergata 3D. Vi holder åpent hele sommeren. 

 

Våre åpningstider: 

Mandag-fredag kl. 12-17.

Onsdag kl. 12-19.

 

Vi ønsker alle lykke til med opptaket til høyere utdanning!