Hva skal du bli? Vi har snakket med Aden om å søke studier!
Det er mange som nå går rundt og spør seg selv hva de vil bli. Fristen for å søke på de aller fleste studier er 15. april. Om du enten søker for første gang eller skal søke på nytt så kan det virke både vanskelig og litt skummelt. Vi har snakket med utdanningsekspert Aden om hva man bør tenke på når man skal søke studier.
Av: UngInfo
I UngInfo er det Aden som er fagansvarlig på utdanning. Han har masse erfaring med å hjelpe unge som skal søke studier. Han opplever at noen vet veldig godt hva de vil bli, mens andre står helt fast.
-Vi utvikler interesser veldig forskjellig, så det er helt naturlig at det blir sånn.
Mange av veiledningene han har handler om å kunne tenke litt høyt sammen.
-De fleste kommer innom for å få luftet litt tanker og ideer sammen. Det viktigste er at man får snakket litt med noen, forteller Aden.
Over 6000 ulike studier i Norge
Han sier det er viktig å bruke tiden før du skal søke på studie til å gjøre skikkelig research.
-Søk informasjon fra flere studier. På utdanning.no er det informasjon om over 6000 studier så det er viktig å ha en åpen horisont og ikke låse seg til noe tidlig i prosessen.
Aden forteller at det var en åpenbaring for han å se hvor mange muligheter som fantes.
-Du trenger ikke å se på alle, men det kan være greit å vite hva som finnes. Prøv etterhvert å koke det ned til 3 studier som du synes virker veldig spennende, og gjør skikkelig research på de for å se hva de tilbyr.
Aden har et viktig tips til hvordan du kan gjøre god research på et studie:
-De fleste studier har en studieplan eller lignende liggende ute. Her kan du se hvilke fag de har, noe som gir et veldig godt innblikk i hva du kommer til å lære om på studiet.
Han legger også til at mange rundt deg helt sikkert vil ha en mening om hva som er det beste å gjøre.
-Det er lurt å lytte og prate med de rundt deg. Samtidig er det viktig å huske at det til slutt er deg, og ikke de, som skal studere. Det bare du som kan vite hva som føles riktig.
Det er ikke bortkastet å velge feil
En av de store bekymringene som ofte dukker opp i forbindelse med studier handler om hva som skjer om du velger feil.
-Da er det bedre å velge på nytt, eller gjøre noe annet imens. Det er viktigere å gjøre noe man liker enn for enhver pris fullføre noe du ikke trives med.
Det er likevel mye man kan gjøre for å unngå feil valg av studie. En ting som mange glemmer er at tiden er på din side.
-Ikke stress med å komme deg ut i studier så fort som mulig, det er lov å ta friår eller gjøre noe annet imens du fortsetter å tenke over hva det er du vil.
Selv tok han lærerutdanning, men valgte å ikke fortsette å ta PPU (praktisk-pedagogisk-utdanning, som du må ha for å kunne undervise), fordi han følte det ikke var helt det han ville.
Var 23 år da han fant ut hva han ville gjøre
Etter lærerutdanningen oppdaget Aden sosiologi, noe han syntes virket veldig spennende.
-Jeg måtte bli 23 år for å finne ut hva jeg virkelig ville. Jeg tror mange opplever å finne ut av mye når de blir eldre.
Og det er ingen grunn til å måtte være ung som student. Den gjennomsnittlige alderen på studier i Norge er 25 år.
-Derfor burde du ikke å tenke at du har dårlig tid. Det kan føre til at pusher du deg selv mer enn hva du faktisk behøver. Om du nå sitter å ikke har peiling på hva du vil, så kan det hende det også er lurt å sjekke ut hvilke andre muligheter som finnes.
Han husker at han følte litt på det at lærerutdanningen var bortkastet tid når han fant ut han ikke skulle undervise.
-Likevel har jeg masse nytte av lærerutdanninga i jobben min i dag, derfor er det ikke helt bortkastet om du velger feil, det lærer du av.
Husk å ta det med ro!
Det er veldig mye fokus studier blant unge i dag, og det kan virke som alle må ha høyere utdanning, men det stemmer ikke.
-Du må ikke studere for å få deg en jobb. Om du føler veldig på at studier egentlig ikke er riktig for deg nå, eller at du helst vil rett ut i jobb, så finnes det mange muligheter for det også.
Og til slutt vil Aden legge til en liten oppfordring rundt en bekymring han ser mange bærer på.
-Det er mange unge og studenter som er redd for å ikke få seg jobb når de blir eldre, men ta det helt med ro, du kommer til å få deg en jobb.
Adens spørsmål for å finne ut hva man interesserer seg for:
- Hva er du syntes er så spennende at du glemmer tiden?
- Om du er på instagram eller tiktok, er det noe info/kunnskaps videoer der som du synes er veldig spennende?
- Hva slags fag/programfag likte du på videregående skole?
- Har du en drømmejobb?
Skal du studere? Kom innom UngInfo-senteret vårt i Møllergata 3d for gratis veiledning.
Her kan du snakke med enten Aden eller en av våre andre hyggelige og dyktige veiledere. Det kan være om du lurer på noe helt spesifikt eller om du bare vil lufte tankene litt sammen med oss, så er du veldig velkommen!
Vi har åpent fra 12:00-17:00 i hverdager, med fast kveldsåpent til 19:00 på onsdager. Det er drop-in så du trenger ikke si ifra at du kommer på forhånd.
Du kan også lese mer om å søke studier og utdanningsmuligheter på våre nettside.