Vi har snakket med Peter som studerer i Rotterdam

Peter tar en mastergrad i helseøkonomi i Rotterdam. Vi har stilt ham noen spørsmål om hvordan det er å studere i utlandet.

Av UngInfo, publisert 29. september 2022, kl. 15:56

Hvorfor valgte du Rotterdam?

Jeg tar masteren min gjennom Erasmus Mundus samarbeidet i Den Europeiske Union (EU). Det betyr at jeg studerer på et nytt sted hvert semester. Tidligere har jeg vært i Bologna i Italia, og i vår var jeg i Innsbruck i Østerrike.

Jeg tok bachelorgraden min i Nederland, så jeg visste ganske godt hva jeg kom til. Så langt har Rotterdam vært veldig interessant, og Nederland er et lite land, så er lett  å ta dagsturer til andre fine byer.

Hvordan er studiehverdagen? Peter på utveksling

Studiehverdagen preges veldig av at jeg er på forskjellige steder med ulik studiekultur. På Erasmus University er det ganske høy intensitet på studiet, så det blir en del timer på biblioteket i løpet av en uke, men det varierer nok fra studie til studie. 

På generell basis er mitt inntrykk at foreleserne er flinke til å balansere ulike undervisningsmetoder, fra vanlig forelesning til arbeidsgrupper, innlevering og presentasjoner.

Hvordan er studiemiljøet?

Det er veldig bra! I klassen er det folk fra mange forskjellige land, noe som gir veldig mange nye og interessante perspektiver på ting, det er mye man kanskje ikke tenker på fra et norsk ståsted. 

I Rotterdam er det også mange studentforeninger som arrangerer mange ulike aktiviteter, så det er masse spennende som skjer.

Hvordan er det å bli kjent med nye folk når du studerer i utlandet?

Jeg tror mange overvurderer forskjellen mellom å studere i Norge og utlandet. Uansett om man reiser til en ny by i Norge eller til utlandet for å studere, så er man nødt til å gå ut av komfortsonen, og oppsøke andre. 

Det som er positivt med å studere i utlandet, er at det er mange som er i samme situasjon som deg, som kanskje ikke kjenner noen eller som har et veldig lite nettverk, og allerede der har dere noe til felles.

I tillegg har de aller fleste studiesteder en eller annen variant av fadderuken slik at det er mulig å bli kjent med andre utenfor studiesettingen.

Blir du kjent med andre nordmenn?

Dersom du har lyst til å henge med andre nordmenn så har du alltids ANSA. I Nederland har de lokallag i de fleste studiebyer som arrangerer flere  sosiale eventer i løpet av året. 

Les mer om ANSA på deres nettsider.

Hvordan fant du ut at du ville studere dette masterprogrammet?

Jeg hadde noen ideer om hva slags type studieretning jeg ville ta, men hadde ikke helt bestemt meg for hvilken. Når jeg sjekket Universitetet i Oslo (UiO) sine nettsider kom jeg tilfeldigvis over dette programmet, og jeg skjønte at dette var noe for meg. 

Også hadde jeg jo tidligere erfaring med studier fra utlandet, så jeg var ganske sikker på at jeg ville like meg som student i utlandet et par år til. 

Det kan være verdt å nevne at google er et fantastisk verktøy. Hvis man bruker det engelske navnet på studiet du ønsker deg + landet du vil studere i, så kommer du veldig langt.

Hvilke studiemuligheter har man i utlandet?

Når du åpner for studier i utlandet åpner det seg også veldig mange muligheter for hva slags type studier du kan ta.

Det er et veldig stort fokus på egnethet, som for eksempel ved at du skriver søknadsbrev eller motivasjonsbrev. Det betyr at du har mulighet for å komme inn på studier som kanskje har veldig høye karakterkrav i Norge. 

Får du støtte fra Lånekassen?

Ja, jeg får støtte fra lånekassen. Hvis NOKUT har godkjent utdanningsinstitusjonen har du krav på studiestøtte på lik linje med studier i Norge. Du får også et lite utdanningtillegg. 

I Nederland er utdanningssystemene ganske like som i Norge, og de fleste studier kvalifiserer til lån fra lånekassen.

Er det lett å få jobb ved siden av studier?

Fra hva jeg har opplevd og hørt fra andre nordmenn så er det mange som velger å jobbe når de er hjemme i ferien. Dette er delvis fordi mange arbeidsplasser har krav til at du må kunne snakke det lokale språket, eller fordi det ofte er bedre betalt å jobbe i Norge.

Dette varierer nok også ut fra hvor lenge du skal være i landet. Er du på utveksling i et semester så er det kanskje best å utnytte tiden man har til å gjøre spennende ting. 

For de som har tid og energi finnes det alltid nok muligheter til å få seg jobb om man lærer seg språket og oppsøker arbeidsgivere, men det krever nok litt mer arbeid enn å få seg en deltidsjobb i Norge.

Er det smartere å ta utdanning i utlandet hvis man ønsker en god jobb etter endt studie?

Det spørs nok hva du  studerer og lengden på oppholdet ditt. Jeg er fortsatt i mitt studieløp, så jeg er fortsatt spent på hva som venter i andre enden. 

På generell basis er studieopphold i utlandet en god ting som kan gi perspektiv og kunnskap man ikke kan få i Norge. På den andre siden kan det være det er noe kunnskap som du bare får i Norge.

Husk at i noen yrker må utdanningen kunne godkjennes før du kan jobbe i Norge. 

På NOKUT får du oversikt over hvilke yrker som krever autorisasjon.

Hva vil du jobbe med etter at utdanningen er ferdig?

Den ideelle jobben for meg vil nok være en jobb som gir meg mulighet til å utnytte erfaringene jeg har fått gjennom mine år i utlandet. Ettersom jeg studerer spesifikke europeiske anliggender, vil arbeid innenfor europeisk helse og velferd være topp. 

Samtidig er jeg litt nervøs fordi jeg har tatt nesten all min høyere utdanning utenfor Norge.

Vil du anbefale andre å studere i utlandet?

Ja!! Det er kanskje litt klisje å si, men muligheten for å reise utenlands er ofte bedre tidlig når man ikke har etablert seg med fulltidsjobb og alt det andre som voksenlivet innebærer. Om det er et semester eller hele utdanningsløpet så er jeg sikker på at alle har godt av å komme seg ut av boblen som heter Norge! 

Har du lyst til å reise ut i verden? Vi kan hjelpe deg! UngInfo sin ut i verden side har vi samlet masse informasjon om alle mulighetene som finnes dersom du har lyst til å dra ut.

Eller så kan du bare booke en veiledning med oss så kan vi gå igjennom det sammen!