Slik nådde Gaute boligdrømmen

Jeg har nettopp kjøpt min første bolig og tenkte jeg skulle fortelle dere litt om hvordan jeg gikk frem for å få det til. Så kan kanskje dere også få noen gode tips til hvordan dere kan nå boligdrømmen deres.

Av: Gaute Lein (ungdomsveileder hos UngInfo), publisert 8. februar 2021, kl. 14:14 (oppdatert 28. august 2023).

1. Spar i BSU

Jeg fikk meg deltidsjobb ganske så tidlig, men var aldri noe flink til å spare. Da jeg ble litt eldre og fikk meg fast jobb satt jeg av litt penger hver måned som jeg til slutt satt inn på noe pappa fortalte meg het BSU. Jeg fortsatte å sette inn penger på BSU hvert år, i sikkert 10 år. Noen år satt jeg inn ganske lite penger og andre år satt jeg inn mer. Det kom litt an på hvor flink jeg hadde vært til å spare og hvor mye jeg tjente.

Dette er BSU – boligsparing for ungdom
BSU er en spesiell sparekonto hvor du sparer penger som skal gå til boligkjøp. Du kan maksimalt spare 27 500 kr i løpet ett år, og klarer du å spare dette maksbeløpet får du 2750 kr tilbake på skatten året etter. En annen fordel med BSU er at denne type sparekonto gir deg veldig gode renter.

Du kan maks spare 300 000 kr på BSU-kontoen totalt. Du kan spare i BSU frem til du er 33 år.

 

2. Gå i banken og skaff deg et finansieringsbevis

I fjor så begynte jeg og kjæresten min å prate om at vi ville kjøpe oss leilighet fordi vi hadde leid i såpass mange år. Da kom det store spørsmålet. Har vi egentlig mulighet og råd til å kjøpe leilighet? 

Det svaret klarte vi ikke å finne ut av selv. Det vi gjorde var var at vi kontakta en bank og spurte om et møte. Der møtte vi en hyggelig dame som het Kjersti. Hun så på hvor mye penger vi hadde spart opp, hvor mye vi tjente i jobbene våres og hvor mye gjeld vi hadde. Etter dette fikk vi et finansieringsbevis

Dette er finansieringsbevis
Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan kjøpe bolig for. Med et finansieringsbevis er du klar til å delta i budrunder på bolig. Det er lurt å spørre flere ulike banker om hvor mye du kan få i finansieringsbevis for å få best mulig lån.

Krav til inntekt og egenkapital
Du kan ikke låne mer enn fem ganger årsinntekten din. Tjener du 300 000 kr i året kan du dermed låne maksimalt 1, 5 millioner.

Egenkapital er penger du har spart opp som du kan bruke til å kjøpe bolig, for eksempel gjennom BSU-kontoen din eller i vanlig sparekonto. 

I Norge koster det fort flere millioner å kjøpe en bolig, derfor må de fleste låne penger fra banken for å få råd til å kjøpe bolig. For å låne penger fra banken må du ha minst 15 % i egenkapital av boligens verdi.

Koster boligen to millioner trenger du minst 300 000 kr i egenkapital.

Har du ikke egenkapital? Da kan kanskje kausjonistordningen være noe for deg.
Les mer om det på
våre sider om boligkjøp.

 

3. Gå på visning og bli med i budrunder

Nå var vi klare for å finne den perfekte leiligheten. Den skulle være i sentrum av Oslo og skulle helst ha peis. Vi gikk på mange visninger og ble med på flere budrunder som vi dessverre tapte.

Til slutt vant vi endelig en budrunde og kjøpte en veldig fin leilighet i sentrum. Kjersti i banken var skikkelig kul og hjalp oss med alle spørsmål vi hadde gjennom hele prosessen slik at det var mye mindre skummelt enn jeg hadde trodd før vi begynte. 

Slik foregår budrunden
Den starter som regel fra kl. 12 dagen etter visning. Da kan du legge inn et bud om hvor mye du vil betale for boligen. Den som betaler mest vinner budrunden og får kjøpt boligen.  Du må ha et finansieringsbevis fra banken, for å kunne delta i en budrunde.

Eiendomsmegleren til kjøpet og din bank vil ordne med overføringen av pengene, etter at du har signert kontrakt for kjøpet.. Du vil samtidig avtale med banken om hvilken konto de skal trekke egenkapitalen fra. Boliglånet vil altså aldri være på din konto.

 

Fordelen med å eie leilighet 

Jeg har alltid trodd at det kom til å være så dyrt å ha egen leilighet, men faktisk så betaler vi ikke noe mer på lånet og fellesgjelda vi har nå enn det vi gjorde da vi leide leilighet. Vi betaler faktisk litt mindre hver måned nå. Og det beste av alt er at nå betaler vi ikke til noen andre, men vi betaler på en måte til oss selv.

 

Vil du kjøpe egen leilighet? 

Men er usikker på hvordan du skal gå frem? Da kan du komme innom oss i Møllergata 3d for veiledning. Vi holder åpent mandag-fredag kl. 11-17 og lørdager kl. 12-17. Du trenger ingen timeavtale. 

Vi har også samlet den viktigste informasjonen i vår boligbrosjyre. Den er gratis, og du kan plukke den med deg hos oss.

Les mer om boligkjøp på UngInfos nettsider: Kjøpe bolig