Bolig

Boligmarkedet i Oslo endrer seg raskt. I perioder kan du få deg en bolig på dagen, mens andre ganger må du lete en stund før du finner deg noe. Pris og beliggenhet, og hvor kresen du er, vil selvfølgelig være avgjørende for hvor lenge du må lete.

Det kan ofte være lettere å få tak i rimeligere boliger utenfor de mest sentrale områdene i Oslo. Også er det selvfølgelig billigere når du leier med andre. Er dere flere som bor der, er dere også flere som deler på utgiftene.

Den beste måten å få seg bolig er gjennom venner og kjente. Da får man ofte de billigste leilighetene. Om du nettopp har flyttet til Oslo har du kanskje ikke rukket å skaffe deg så mange bekjente. Da gjelder det å spørre over alt: Facebook, heng opp lapp i matbutikken, kiosken, på jobben eller skolen. Du har ingenting å tape.

Velkommen til senteret i Møllergata 3d hvis du vil ha hjelp – eller send oss ditt spørsmål.

Spør meg!

Drop-in og timeavtale

Emilie
emilie@ung.info
Tlf.: 24 14 98 20

Få boligveiledning hos UngInfo

  • Hvordan boligsituasjonen er i Oslo
  • Hvor man skal lete etter bolig
  • Hvordan skrive bolig-CV
  • Hva skjer på visning og hvordan ta en telefon til utleier
  • Hjelp til å søke studentbolig
  • Rettigheter og plikter som leieboer
  • Hvor får man hjelp hvis man får problemer med utleier
  • Informasjon over hvor man kan få bostøtte
  • Informasjon til deg om har blitt kastet ut av hjemmet ditt eller en i en situasjon hvor du ikke har et sted å sove og har akutt behov for hjelp.
bolig

Her finner du bolig

Det vanligste er å finne bolig på internett. Det er viktig at du ikke tar hybelen/leiligheten usett. Når du har funnet en bolig du liker er det viktig at du tar kontakt så fort som mulig, gjerne på telefon. Enten du sender en melding via finn eller snakker direkte med utleier så er det viktig du gir et godt førsteinntrykk. Tar du skriftlig kontakt kan du fint skrive at du er til å stole på og at du er betalingsdyktig. Bor du et annet sted i landet, bør du derfor alliere deg med noen du kjenner i Oslo så de kan dra på visning for deg. Disse sidene legger ut annonser for boliger jevnlig:

Hvis du finner en du liker kan du gjerne ringe utleier hvis du lurer på noe. Husk at dette er den første kontakten mellom deg og utleier så snakk klart og tydelig, og vær høflig. Si hvem du er, forklar hvorfor du ringer og spør om vedkommende har tid til å snakke

Annonser selv

Du kan også sette inn annonse selv. Du bør angi type bolig, hva du gjør (student, fast arbeid o.l.) og hvor i byen du vil bo hvis beliggenhet er viktig for deg. Mange angir også hvor mye de kan betale, det kan være både positivt og negativt. Du kan annonsere i avisen og på nettet.  Selv om avis er på vei ut, så hender det at du kan ha flaks ved å legge ut annonse der – men fokuser først å fremst med å lete på nett og via venner.

På nettet kan du annonsere på:

Ofte stilte spørsmål om bolig

Et depositum er en sum du betaler før du flytter inn. Dette skal være en garanti for utleier i tilfelle du ødelegger noe i leiligheten eller lar være å betale husleia. Depositumet skal ikke betales til utleier, men det skal stå på en sperret konto i ditt navn mens du leier boligen og du skal ha rentene. Depositumet er vanligvis 1-3 måneders leie. Det kan ikke tas ut av banken uten ditt og utleiers samtykke.

Det kan være vanskelig å finne en bolig som ikke er alt for dyr i Oslo. Du kan sjekke ut andre nettsider som særlig legger ut hybler og rom i kollektiv: www.uniteliving.com og www.hybel.no er to gode sider for å lete etter hybeler og kollektiv. Si i fra til alle du kjenner om at du er på jakt etter å leie bolig. Si i fra til voksne også, de kjenner kanskje noen som skal leie ut boligen sin. Legg ut en status på Facebook om at du er på jakt etter å leie bolig i Oslo. Der kan du lett spre informasjon.

Å bo på en hybel vil si at man leier en leilighet i en annens leilighet eller hus. Vanligvis deler du bad og kjøkken med utleier og størrelsen er omtrent 10-20 kvadratmeter. Det finnes også hybelhus hvor du har din egen hybel og deler kjøkken og bad med andre hybelboere.

En leilighet er ofte større og du kan ha eget kjøkken og bad. Hvis du skal flytte ut for første gang kan det være en idé å leie en hybel eller dele en leilighet med andre. I avisene står det ofte 2-roms, 3-roms eller liknende. Det viser hvor mange rom det er i tillegg til kjøkken og bad. En 2-roms har en stue og ett soverom.

Du kan flytte hjemmefra, men når du er under 18 år har du ikke rett til å skrive under på en husleiekontrakt. (Det er en kontrakt mellom deg og den personen du leier bolig fra, som skal sikre dine og utleiers rettigheter.) Siden du er under 18 år og ikke kan signere en kontrakt selv er det dine foreldre/foresatte som må gjøre det for deg.

For å kunne si opp et tidsbestemt leieforhold (en avtale som løper fra én dato til en annen dato), må det fremgå i leiekontrakten at du kan si opp i kontraktsperioden. Det kan for eksempel stå ”Leieforhold kan ikke sies opp i kontraktperioden”. Hvis dette står i kontrakten din, er du pliktet til å betale ut perioden med mindre utleier kan finne en ny leieboer. Men hvis det fremgår i leiekontrakten at du kan si opp i løpet av leieperioden, gjelder vanlig oppsigelsestid (hvis ikke det står noe mer om det i kontrakten.)

Nei. Utleier kan ikke gå inn og ut av leiligheten når han/hun vil, men du er pliktig til å gi utleier adgang hvis han/hun må inn for tilsyn, gjennomføre pliktig vedlikehold, lovlige forandringer eller annet arbeid som må utføres for å hindre skade på leiligheten. Du skal imidlertid få en melding om det i rimelig tid før eventuelle tilsyn.

Du kan søke om depositumslån eller et vanlig forbrukslån i banken. Hvis du ikke kan få lån i banken kan du kontakte NAV og sjekke hvilke muligheter du har der.

Eventuelt kan du også gå bort i fra å lete etter hybler/leiligheter og heller se etter kollektiver når du leter etter leilighet. Da er sannsynligheten større for at depositumsbeløpet er lavere eller at det ikke er noe krav om depositumspenger i det hele tatt.

Har du flere spørsmål om bolig?

VISNING

Hva er viktig å tenke på når man skal på visning? Her finner du noen gode tips.

HUSLEIE OG KONTRAKT

Hvor mye er det vanlig å betale i husleie? Det finnes ikke faste satser, men husleieloven sier noe om hva som er vanlig.

RETTIGHETER

Usikker på hva som er ditt eller huseiers ansvar og plikter? Heldigvis finnes det er lovverk man kan forholde seg til.

OPPSIGELSE

Husk at du har mange rettigheter enten du har funnet deg ny leilighet eller har problemer med utleier.

KJØPE BOLIG

Hva skal til for å kjøpe egen bolig? Hvis du sparer penger kan du etterhvert få råd til å kjøpe egen bolig.

BOSTEDSLØS

Til deg som har blitt kastet ut av hjemmet ditt eller er i en situasjon hvor du ikke har noe sted å sove og har akutt behov for hjelp.