Informasjonssenter i Oslo

for deg mellom 13 og 27 år

Visning

Visning betyr at du inviteres til å se på boligen og at utleier samtidig får møte deg. Det kan være mange interesserte leietakere på visning samtidig.

Tidspunktet for visningen står som regel i annonsen og det er bare å møte opp. (Passer ikke det fastsatte tidspunktet for fellesvisningen, kan du ringe og spørre om du kan få en egen avtale.)

  • Kom presis!
  • Hils med fast håndtrykk.
  • Ha blikkontakt og presenter deg selv.
  • Vis glede over å ha blitt invitert på visning, still spørsmål om leiligheten og nabolaget og vis interesse.

Hva ser utleier etter på visningen?

Mange utleiere ser først og fremst på din evne til å betale husleie. Så om du har en jobb og/eller studielån – si det! Utleier vil nok også legge vekt på personlig kjemi og om du virker som en ordentlig person.

Fremhev fordeler ved å ha akkurat DEG som leietaker; for eksempel om du er rolig, ikke-røyker eller ikke har husdyr. Du kan også lage en bolig-CV (litt på samme måte som en jobb-CV) der du forklarer hvem du er, hvorfor du vil bo der, kontaktinformasjon, betalingsevne, tidligere steder du har leid bolig og referanser (tidligere utleiere, lærere eller arbeidsgivere).

Det kan fort være mange oppmøtte på en visning og det kan være vanskelig for utleier/megler å huske alle som har vært på visning. Derfor er det lurt med en bolig-CV som gjør det lettere for utleier å huske hvem du er.

Bolig-CV

En bolig-CV er litt som en jobbsøknad og CV sammensatt og kan inneholde:

  • Kontaktinformasjon
  • Hvorfor vil du bo der?
  • Om deg selv
  • Betalingsevne
  • Tidligere steder du har leid bolig
  • Referanser

Husk at en bolig-CV ikke er noe du MÅ ha. Mange drar på visning uten en CV. CV’en kan imidlertid være praktisk fordi du lettere skiller deg ut fra mengden og utleier kan huske deg bedre.

Visning

Visning betyr at du inviteres til å se på boligen og at utleier samtidig får møte deg. Det kan være mange interesserte leietakere på visning samtidig.

Husleie

Det finnes ingen satser på hva man kan ta i husleie. Men ifølge husleieloven kan det ikke avtales en leie som er urimelig i forhold til det som er vanlig leie for tilsvarende bolig.

Rettigheter

Visste du at det er ditt ansvar å vedlikeholde dørlåsene i leiligheten? Her kan du lese hvilke rettigheter og plikter du har som leietaker.

Oppsigelse

Enten du har funnet deg ny leilighet eller har problemer med utleier så burde du vite dine rettigheter ved en eventuell oppsigelse.

Kjøpe bolig

Selv om det er dyrt å kjøpe, lønner det seg ofte i det lange løp. Før du begynner å lete må du selvfølgelig finne ut om du faktisk har råd til å kjøpe.

Ordforklaring

Når du skal flytte hjemmefra eller kjøpe bolig vil du møte på mange nye ord og uttrykk. Her finner du forklaringen på noen av dem.

Bostedsløs

Dette er informasjon for deg som har blitt kastet ut av hjemmet ditt eller er i en situasjon hvor du ikke har noe sted å sove og har akutt behov for hjelp.

Kontakt oss

Vi holder til i Møllergata 3 og tar imot alle henvendelser, enten det er ønske om veiledning, kurs, spørsmål på våre områder (jobb, bolig osv.) eller du bare vil plukke med deg noen brosjyrer.

Kom innom, spør oss om alt!

Åpningstider

Mandag – fredag: 11:00 – 17:00

Lørdag: 12:00 – 17:00

Send en e-post