Informasjon og veiledning

For deg mellom 13 og 27 år

Kom innom Møllergata 3

Sliter du med å velge?

Fire raske tips

Bruk tid

Skaff deg informasjon

Snakk med folk som har tatt valg tidligere

Bli kjent med deg selv

Hva er mulighetene?

Det er vanskelig å ta et godt valg hvis du ikke har kunnskap om hva du har å velge mellom. Bruk derfor litt tid på å sette deg inn i hvilke muligheter du har. Her på nettsidene kan du lese mer om muligheter både innenfor videregående og høyere utdanning.

Bruk også andre gode nettsider for å skaffe deg informasjon. Vær kritisk til informasjonen du finner på nettsider som også er full av reklame.

  • utdanning.no finner du god og kvalitetssikret informasjon om utdanning og yrker. Nettsiden har en god søkefunksjon øverst i høyre hjørne. Søk gjerne på et ord som handler om det du ønsker å studere eller jobbe med, f.eks. “barn” eller “data”. Her kan du lese intervjuer med studenter og med folk som jobber i ulike yrker. Du kan også lese om utdanningssystemet generelt. Dette er rett og slett en veldig god side for deg som ikke vet hva du vil bli.

Har du funnet en skole eller en studieretning som du syns virker spennende?

  • Skaff deg mer informasjon ved å lese på nettsiden til skolen, og ta gjerne kontakt over telefon. Kanskje har skolen “åpen dag” hvor du kan stikke innom og f.eks. snakke med tidligere studenter?

Hva er du interessert i?

Hva trives jeg med?

Hva er jeg flink til?

Hvordan lærer jeg best? Av å lese (teori) eller å gjøre (praksis)?

Hva er viktig for meg i en jobb? Er det viktigst å få en høy lønn? Jobbe med mennesker? Ha mye eller lite ansvar? Være aktiv? Kreativ?

Hvordan ser jeg for meg at jeg har det om 5 år?

En interessetest kan hjelpe deg å finne ut mer om dine evner og interesser.

Ofte er det sånn at det du liker å gjøre er du også flink til. Og jo flinkere du blir, jo mer liker du å gjøre det. Og dermed bruker du mer tid på å gjøre det, og du blir flinkere. Det blir en positiv sirkel. Sånn er det ikke bare med dataspill, idrett eller musikk, men også med utdanning.

Snakk med folk

Du kjenner helt sikkert noen som har tatt lignende valg tidligere, enten det er en fetter, nabo, lærer eller venninne. Spør de hvordan de tenkte når de skulle velge? Var de helt sikre? Er de fornøyd med valget de tok?

Snakk også med rådgiver på skolen din. Rådgiver kan ikke fortelle deg hva du skal velge, men du kan få tips om muligheter og måter å tenke på.

Og snakk gjerne med oss på UngInfo. Vi er unge og tok nesten nettopp lignende valg, og vi har god oversikt over mulighetene dine. Heller ikke vi kan fortelle deg hva du burde velge, men vi kan stille gode spørsmål og har tid til å “tenke høyt sammen”.

Hvem og hva påvirker valget ditt?

Har du tenkt over at andre folk og ting rundt deg påvirker deg når du tar valg? Når du velger klær, blir du påvirket av utvalget i klesskapet, av været, av moten, av vennene dine, av noe du leste i et magasin eller så på tv.

Men hva påvirker deg når du skal velge videregående? Vi har spurt mange ungdommer, og de sier blant annet: venner, søsken, foreldre, lønn, jobbmuligheter, media og andre informasjonskilder. Påvirkning trenger ikke være negativt. Det kan være lurt å oppsøke f.eks. rådgiver for å få informasjon som kan påvirke valget ditt. Å lytte til tips fra venner og foreldre som kjenner deg godt kan også være lurt. Men – ikke la venner eller foreldrene dine ta valget ditt for deg. Mange opplever at foreldrene har andre drømmer for fremtiden til barna, enn det de selv ønsker. Andre igjen velger utdanning etter hvor bestevenninna/kompisen skal gå, og ender kanskje opp med å bruke tiden på noe som man egentlig ikke er interessert i.

«Forvirra»- kurs til din skole

Kjenner du flere som er forvirra? UngInfo tilbyr et kurs som heter «Forvirra?» og som handler om nettopp å velge veien videre. Kunne du tenke deg å få besøk f.eks. på skolen din? Tips læreren/rådgiveren om at vi gjerne kommer til skolen din og holder kurs. Og som alt annet vi gjør -det er selvfølgelig gratis.

Spør meg om utdanningsvalg

philip ungdomsveileder hos unginfo

Drop-in eller timeavtale

Philip Rynning Coker
philip@ung.info
Tlf.: 24 14 98 23

Sliter du med å velge

Er du forvirra? Du kan få utdanningsveiledning på UngInfo og her kan du lese tips til å velge utdanning.

Videregående

Yrkefag eller studieforberedende? Her kan du lese om hva som er forskjellen på de ulike utdanningsprogrammene.

Folkehøgskole

Ta et år på folkehøgskole? Et annerledes skoleår uten karakterer og eksamen.

Ta opp fag

Hva betyr privatist? Du kan forbedre karakterene dine eller ta opp fag fra videregående.

Høyere utdanning

Vil du begynne på universitet eller høgskole? Informasjon til deg som skal søke for første gang.

Lån og stipend

Studiestøtte? De fleste elever og studenter kan få stipend og lån fra Lånekassen.

Ofte stilte spørsmål

Her er de vanligste spørsmålene vi får om utdanning. Husk at du kan spørre oss om hva som helst.

Kontakt oss

Vi holder til i Møllergata 3 og tar imot alle henvendelser, enten det er ønske om veiledning, kurs, spørsmål på våre områder (jobb, bolig osv.) eller du bare vil plukke med deg noen brosjyrer.

Kom innom, spør oss om alt!

Åpningstider

Mandag – fredag: 11:00 – 17:00

Lørdag: 12:00 – 17:00

Send en e-post