Seksualitet

Det finnes flere steder du kan kontakte hvis du har spørsmål om seksualitet, identitet, relasjoner, parforhold eller annet. Under finner du en oversikt over ulike helsetilbud, info om seksualitet, info om smittesjekk, graviditet, abort og bytte av seksuelle tjenester.

Spør om oss om informasjonstilbud innen seksualitet. 

Helsestasjon, klinikk og samtaletilbud

De tilbyr smittesjekk, prevensjon, graviditetstest, gynekologisk undersøkelse, sexolog m.m. Du trenger ikke å bestille time, men beregn god tid ettersom det ofte er lang kø. Tilbyr også selvtest for klamydia, gonoré og mykoplasma. Da må du registreres i resepsjonen ved ankomst, men behøver ikke å vente i kø. Skal du sette inn spiral eller p-stav kan du bestille time ved å ringe. Tilbyr også hiv hurtigtest for menn som har sex med menn mandag til torsdag mellom kl. 12 og 14.30, i tillegg til senterets åpningstider, både for timebestilling og drop-in. Menn som har sex med menn kan få gratis hepatitt B-vaksine.

Adresse: Trondheimsveien 2, bygg B
Telefon:22 99 39 00
post@sexogsamfunn.no
Åpningstider: Man-ons 15-19 og torsdager 12.30-16.00
Opp til 25 år

Gratis

Les mer: sexogsamfunn.no

På sexogsamfunn.no kan du chatte anonymt med fagpersonell om seksualitet og seksuell helse. Chatten er åpen mandag til torsdag mellom kl. 10-18.

Sentrum (Grønland): 904 15 388
Sør (Hauketo): 916 91 891
Vest (Frogner): 909 87 842
Sjekk nettsider for åpningstider
Gratis, anonymt

Det finnes tre Ung Arena-sentre i Oslo. Du kan dra til hvilken du vil, uavhengig av hvilken bydel du bor i. Her kan du få støtte og hjelp med ting som plager deg: hva som helst innenfor psykisk, fysisk og seksuell helse og rus. Du trenger ikke henvisning – det er bare å stikke innom.

Les mer: ungarenaoslo.no

Helsestasjon for deg som har spørsmål om kjønn, seksualitet, kropp og kjønnsidentitet. Du kan møte lege, psykolog, helsesykepleier og sexologisk rådgiver. Du kan teste deg for seksuelt overførbare sykdommer, blant annet hurtigtest av HIV, og få veiledning i bruk av prevensjon. Helsestasjonen samarbeider med andre organisasjoner og hjelpetiltak og kan dermed hjelpe deg med å knytte nettverk. Du kan velge å være anonym og de har taushetsplikt. Ta kontakt for avtale. De kan også møte deg andre steder enn på klinikken.

Adresse: Mailundveien 23 (Sinsen)
Telefon:481 13 013
E-post: hks@bga.oslo.kommune.no
Timebestilling: Hverdager 9-16
Gratis, Anonymt

Les mer

Rådgivningskontoret for hørselshemmede har et eget helsesykepleiertilbud for døve på Økern. Ta kontakt for avtale. Tilbudet er gratis og du trenger ikke henvisning.

Adresse: Kabelgaten 2
Telefon: 23 47 85 00
E-post: radgivningskontoret@hel.oslo.kommune.no

Les mer: oslo.kommune.no/helseetaten

Gratis kondomer

gratiskondomer.no

Få tilsendt gratis kondomer og glidemiddel i anonym konvolutt i posten.

Legning og kjønnsidentitet

FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere LLH) – arbeider for likestilling, og mot alle former for diskriminering av homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (lhbt-personer) i Norge og i resten av verden. FRI arbeider for at homofile, og lesbiske skal få like rettigheter som heterofile. Arbeider med informasjonsformidling og nettverk. FRI-Oslo har 20 undergrupper med aktiviteter innen kultur, sport, familie, og en hel del andre områder.

Adresse: Mariboes gate 13
Telefon: 23 10 39 39
E-post: post@foreningenfri.no

Les mer: foreningenfri.no

Skeiv Ungdom jobber for at alle skal ha frihet og trygghet til å være seg selv uavhengig av hvilken kjønnsidentitet en har eller hvem en tiltrekkes og forelsker seg i. Skeiv Ungdom Oslo og Viken har sosiale tilbud to ganger i måneden til ungdommer i Oslo og omegn. Uansett om du er skeiv eller ikke-skeiv, lever åpent eller skjult med din legning, er du hjertelig velkommen til å være med. Går du på skole og ønsker at klassen din skal få mer informasjon om mangfoldet av kjønn og seksualitet? Skeiv Ungdoms skoleprosjekt Restart kommer gjerne på besøk, helt gratis.

Telefon: 973 00 209
E-post: oslo@skeivungdom.no

Les mer: skeivungdom.no

​Er du flerkulturell og tiltrukket av samme kjønn, eller kjenner noen som er det? Skeiv verden er en interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans- og queerpersoner (LHBTQ) med minoritetsbakgrunn.  Hovedaktiviteten til Skeiv Verden er å være en møteplass der målgruppa kan være seg selv og åpen, komme i kontakt med andre som har lignende erfaringer, og få støtte, informasjon og kunnskap som gjør det lettere å være skeiv med minoritetsbakgrunn. Hoveddelen av de aktive er skeive med minoritetsbakgrunn, men det er folk med og uten skeiv identitet og/eller minoritetsbakgrunn blant de aktive.

Adresse: Torggata 1
Telefon: 950 93 293
E-post: post@skeivverden.no

Les mer: skeivverden.no

Helseutvalget driver helsefremmende og forebyggende arbeid for lesbiske, homofile og bifile, samt andre kvinner og menn som har sex med personer av samme kjønn. De har en rekke tilbud, blant annet samtale eller chatting med andre i samme situasjon, eller samtale/chat hvis du tror du kan være hiv-smittet og ønsker å snakke med noen om det. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Drop-in hurtigtest for hiv, syfilis, klamydia og gonore for menn som har sex med menn: man-tirs 10-16, ons-tors 10-20 og lør 11-14.

Adresse: Arbeidersamfunnets plass 1 (inngang fra Torggata 1)
Telefon: 23 35 72 00
E-post: post@helseutvalget.no
Gratis, anonymt

Les mer: helseutvalget.no

Forening for barn og unge som opplever å være født i en kropp som ikke stemmer med kjønnsidentiteten. Her kan du treffe andre unge som har mange av de samme opplevelsene og erfaringene som deg. Arrangerer sosiale treff og har et eget medlemsforum. En underavdeling av Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS).

Telefon: 22 11 40 40
E-post: info@hbrsu.no

Les mer: hbrs.no

​Sex og samfunn arrangerer samtalegrupper for unge med utfordringer knyttet til trans/kjønnsidentitet. For mer informasjon og påmelding ta kontakt på telefon eller e-post.

Adresse: Trondheimsveien 2, bygg B (Sex og samfunn)
Telefon: 22 99 39 00
anders@sexogsamfunn.no / trude@sexogsamfunn.no

Les mer: sexogsamfunn.no

seksualitet
seksualitet

Smittesjekk

Har du hatt ubeskyttet sex eller byttet partner?  Da bør du sjekke deg for seksuelt overførbare infeksjoner. Du kan teste deg flere steder. Sjekk og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som omfattes av smittevernloven (klamydia, gonoré, syfilis og hiv) er gratis i Norge.

Sex og samfunn tilbyr blant annet gratis smittesjekk for unge opp til 25 år. Klinikken har åpent for drop-in mandag til torsdag mellom 15.00 og 19.00. Du får da snakke med lege eller sykepleier. Det kan være litt ventetid. Du trenger ikke å være folkeregistrert i Oslo for å benytte deg av tilbudet.

Du kan også ta selvtest for klamydia, gonoré og mykoplasma. Da trenger du ikke å stå i kø eller å snakke med helsepersonell først, med mindre du er i en risikogruppe. Du får svar innen ti dager.

Menn som har sex med menn og personer som kjøper sex kan ta hurtigtest for hiv. Denne testen er like sikker som en vanlig hivtest og du får svaret i løpet av få minutter. Du kan være anonym. Du kan ringe Sex og samfunn for å bestille time eller møte opp på drop-in. Personer son kjøper sex kan bestille time ved å fylle ut et skjema på nettsiden.

Adresse: Trondheimsveien 2, bygg B
Telefon: E-post: post@sexogsamfunn.no
Åpningstider: Man-ons 15-19 og torsdager 12.30-16.00
Opp til 25 år
Gratis

Les mer: sexogsamfunn.no

På Olafiaklinikken kan du teste deg gratis for seksuelt overførbare infeksjoner. Møt opp og trekk en kølapp. Det er ingen aldersgrense og du trenger ikke å være folkeregistrert i Oslo. Kvinner som har sex med kvinner og menn som har sex med menn kan bestille time, alle andre må møte opp på drop-in. Det er lang kø, så det er lurt å møte opp tidlig. Menn som har sex med menn kan ta hurtigtest for hiv tirsdager mellom 15:30 og 19:30. Personer som kommer til Olafiaklinikken for rådgivning og en eventuell hiv-test kan være anonyme.

Adresse: Trondheimsveien 2, bygg N
Telefon: 23 07 58 40
Drop-in: Man 11-17, tirs.-fre. 7.45-10.30
Gratis

Les mer: Olafia.no

Leger har plikt til å teste for sykdommer, og man trenger ikke forklare hvorfor. Er du i tvil om hvilke tester det er nødvendig å ta må du likevel si litt om hvilke typer sex du har hatt den siste tiden. Det er viktig å oppgi riktig informasjon for at riktige prøver skal bli tatt. Sjekk og behandling for klamydia, gonoré, syfilis og hiv er gratis. Du skal altså ikke betale egenandel når du tester deg for disse sykdommene hos fastlegen din hvis du har vært i en situasjon hvor du kan ha blitt smittet eller har symptomer. Du må derfor oppgi at du ønsker å teste deg for en eller flere av disse infeksjonene og at du har vært i en risikosituasjon, slik at du ikke må betale egenandel. (Kilde: Smittevernboka for helsepersonell)

Du kan teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner ved en Helsestasjon for ungdom (HFU). Det finnes minst én helsestasjon for ungdom i hver bydel. I tillegg finnes det én for kjønn og seksualitet (0–30 år) og én for kun gutter. Du kan besøke helsestasjonene uavhengig av hvilken bydel du bor i, men aldersgrensene varierer. Her jobber det leger, helsesykepleiere og noen steder psykologer, som har taushetsplikt. Du kan ta kontakt over telefon eller stikke innom for en prat – du trenger ikke bestille time.

Obs! Helsestasjonene er ikke åpne alle dager i uken. Her finner du kontaktinfo til de ulike bydelene. Du kan besøke helsestasjonene uavhengig av hvilken bydel du bor i.

Sjekk linken ounder eller bruk Facebook for åpningstider og aldersgrenser.

Les mer
De fleste HFU er for unge mellom 12 og 24 år
Gratis

organisasjon

Salg, kjøp og bytte av seksuelle tjenester

Flere ulike tilbud til deg som har erfaring med bytte eller salg av seksuelle tjenester. Gir råd og hjelp med alle former for sosiale problemer. Gratis helsehjelp, smittesjekk, juridisk hjelp, samtaler og veiledning. Alle anastte har taushetsplikt. Åpen varmestue med PC, telefon, vaskemaskin, mat og sosiale aktiviter. Chat på prosentret.no.

Adresse: Storgata 11
Telefon: 23 10 02 00
E-post: prosentret@vel.oslo.kommune.no
Besøk: Tirs og tors 12-20.
Chat: Man, ons og fre 12-15. tirs og tors 09-12.
Gratis, anonymt

Les mer: prosenteret.no

Senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring som drives av Kirkens Bymisjon. Gir råd, veiledning og hjelp. Arrangerer også ulike kurs og sosiale aktiviteter. Alle ansatte har taushetsplikt, også overfor politi og myndigheter.

Adresse: Norbygata 45 (rett ved Grønland Basar)
Telefon: 22 05 28 80
E-post: nadheim@bymisjon.no
Åpningstider: Man-tor 9-16, fre 9-21
Gratis, anonymt​

Les mer: bymisjonen.no/nadheim

Anonym og gratis samtale- og rådgivningstjeneste for deg som kjøper eller har kjøpt sex. Samtale over telefon eller ved oppmøte. Bestill time på nett, e-post eller ring rådgivningstelefonen.

Telefon: 22 34 09 50
E-post: samtale@reform.no
Adresse: Øvre Slottsgate 18-20
Gratis, anonymt

Les mer: reform.no

Helsetilbud til personer som kjøper eller har kjøpt sex og deres partnere. Smittesjekk og samtaletilbud. Ingen aldersgrense og for alle kjønn. Bestill time på telefon eller på nett. De ansatte har taushetsplikt.

Adresse: Trondheimsveien 2B
Telefin: 22 99 39 00
Gratis, anonymt

Les mer: sexogsamfunn.no

Spørretjenester på nett og mobil

Spørretjeneste og informasjonsside for ungdom. Her får du svar på det du lurer på, og kan lese andres spørsmål og svar.

Aldersgrense: 13-20 år
Gratis, anonymt

Les mer: ung.no

Skeiv Ungdoms chat- og telefontjeneste, hvor unge svarer unge. For deg som ønsker å snakke med noen eller stille spørsmål om seksualitet, kjønn, identitet, følelser, forelskelse, aktivitetstilbud eller sikrere sex.

Telefin: 400 00 77
E-post: post@ungdomstelefonen.no
Telefonen er betjent: Søn-fre kl 18-22 / Chat: tirs.-tors. 18-22
Anonymt

Les mer: ungdomstelefonen.no

Helseutvalgets chattetjeneste for unge som er usikker på egen seksualitet, har problemer eller som trenger noen å snakke med. På YouChat kan du chatte anonymt med andre unge skeive om hva du vil.

Åpningstider: Man og tors 17.30-20.30
Anonymt

Les mer: youchat.no

Du kan sende inn spørsmål om sex, kropp og følelser til e-post juntafil@nrk.no eller gjennom spørreskjemaet på nettsiden. Hver mandag svarer en sexolog og lege på spørsmål de har fått inn på podcasten Juntafil som er p3 sexopplysningsprogram. Det er gratis og du kan være anonym. Dersom du ikke får svar under sending vil du få svar etter sending. 

Les mer: p3.no/juntafil

Akutt hjelp

Graviditet

Graviditetstest
Det er mange tanker som kan dukke opp dersom du tror du er gravid. Første skritt på veien er å ta en graviditetstest. Graviditetstester kan du kjøpe på alle apotek og i matvarebutikker. Det er en enkel urinprøve som du kan gjøre selv. De fleste graviditetstestene kan tidligst gi svar én dag etter forventet menstruasjon. Men det finnes også graviditetstester på apoteket som gir svar allerede en uke før forventet menstruasjon. Dagens tester er svært sikre. Testen kan du også ta hos fastlegen, du kan gjøre det gratis på helsestasjonen for ungdom i din bydel, Sex og samfunn eller Amathea. Alle disse stedene kan også gi hjelp, råd og veiledning dersom du har behov for det.

Selvbestemt abort
Alle har rett til å bestemme selv om de vil ta abort før 12. svangerskapsuke (10 uker etter befruktning). Du kan ta direkte kontakt med sykehuset for å bestille time. Du trenger ingen henvisning eller å oppgi noen grunn. Er du under 16 år har foresatte rett til å si sin mening, men lege kan bestemme at de ikke skal få vite noe eller uttale seg. I Oslo kan du få utført abort ved Ullevål sykehus. Du kan også kontakte et annet sykehus i Norge. Les mer om abort på sexogsamfunn.no/abort

Oppfølging av svangerskapet
Dersom du har tatt testen selv og funnet ut at du er gravid, er det lurt å kontakte helsestasjonen i bydelen. Da vil du få den informasjonen du trenger om kosthold, rettigheter, oppfølging av svangerskapet og lignende. Du kan selv velge om du går til lege eller til jordmor på svangerskapskontroll, og alle kontrollene er gratis. I tillegg er det flere helsestasjoner som arrangerer kurs for gravide, som for eksempel fødselsforberedende kurs.

Økonomiske rettigheter
Hvis du er student eller skoleelev, er hovedregelen at du har rett til fødselsstipend dersom du har hatt rett til lån eller stipend fra Lånekassen de siste seks månedene før fødsel. Har du vært i jobb før fødselen, må du kontakte arbeidsgiver og NAV. Det er mange regler å sette seg inn i, ta kontakt tidligst mulig i svangerskapet. Dersom du ikke har økonomiske rettigheter som student eller gjennom jobb, vil du få utbetalt et engangsbeløp gjennom NAV.

Adresse: Kirkeveien 166, Kvinneklinikken Bygg 8
Telefon: 22 11 98 31 / 22 11 98 00
Ring for å avtale forundersøkelse. Du trenger ikke henvisning fra lege.

Rådgivning til jenter og par som har blitt uønsket gravide. Tilbyr samtaler før og etter abort, og før, under og etter graviditet. Du kan også få gratis graviditetstest og informasjon om dine rettigheter. Kan skaffe tolk ved behov. Tilbyr også fødselsforberedende kurs og samtaler etter gjennomført abort. Samtaletilbudet er også for menn.

Adresse: Pilestredet Park 7 (inngang Stensberggata)
Telefon:90 65 90 60
E-post: oslo@amathea.no
Telefonen er betjent: Man-fre 8-20
Drop-in: Man-fre 9-15
Gratis

Les mer: amathea.no

Har du flere spørsmål om helse og rettigheter?

Akutt

Her finner du oversikt over hvem du kan kontakte hvis du har behov for akutt hjelp.

Noen å snakke med

Uansett hva du har på hjertet finnes det noen du kan snakke med.

Tøft hjemme?

Noen opplever å ha det vanskelig eller utrygt hjemme. Ikke nøl med å be om hjelp!

Helsetilbud

Det finnes mange gratis og/eller billige helsetilbud i Oslo.

Vold og overgrep

Det finnes mange som kan hjelpe deg om du blir utsatt for vold og/eller overgrep.

Seksualitet

Steder å kontakte hvis du har spørsmål om seksualitet, identitet, relasjoner, parforhold eller annet.

Avhengighet

Her er en liste over hvem du kan snakke med om du sliter eller noen du kjenner sliter med avhengighet.

Pårørende

Her finner du oversikt over pårørendeorganisasjoner.

Rettigheter

Her får du en oversikt over hvilke steder som kan gi deg veiledning innen sosiale områder som bolig, økonomi, arbeid etc.