Spørsmål og svar om frikort for skatt

Synes du skatt og frikort er vanskelig å finne ut av ? Har du fått deg jobb og arbeidsgiver har gitt deg beskjed om å bestille frikort? Her finner du svar på alt du lurer på om frikort for skatt. 

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Ung Økonomi, som ble først publisert i februar 2021.

Hva er skatt?

I Norge skal alle som tjener penger betale skatt til staten. De som tjener masse betaler mest i skatt og de som tjener lite skal betale lite i skatt. Skatten bruker staten til å betale for viktige ting som skal komme innbyggerne til gode. På denne måten får for eksempel barn og unge gratis utdanning og helsetjenester. Den delen av staten som krever inn skatt heter Skatteetaten. Hos Skatteetaten kan du få et skattekort eller et frikort.

Hvem trenger frikort?

Mange ungdommer og studenter jobber bare litt. Istedenfor å skaffe seg et skattekort kan du kan skaffe deg noe som heter «frikort». Et frikort viser at arbeidsgiveren din ikke skal trekke skatt av
lønnen din. Er du over 13 år kan du tjene kr 65 000 i løpet av et kalenderår uten å betale skatt. Kr 65 000 kalles også for frikortgrensen. Fra og med det året du fyller 13 år får du automatisk frikort dersom du tjente under frikortgrensen året før. Hadde du ikke frikort i fjor må du huske å selv skaffe deg frikort.

Hvordan bestille frikort?

For å sjekke om du har frikort eller for å bestille et frikort kan du logge deg inn på Skatteetatens sider. Foreldre og andre kan dessverre ikke logge seg inn og bestille frikort på dine vegne. Du må
logge deg inn ved å bruke MinID eller BankID. MinID kan alle over 13 år få. Du starer med å bestille pinkoder her. Noen banker kan gi deg BankID når du er 13. Hos andre banker må du være 15 år. Når du har logget deg inn hos Skatteetaten, ved bruk av MinID eller BankID, og bestilt frikort vil du få en SMS når frikortet er klart. Du vil også motta SMS når arbeidsgiver har hentet ut frikortet ditt.

Når kan du bruke frikort?

Frikort finnes ikke fysisk, men lagdres elektronisk hos Skatteetaten. Arbeidsgiveren din kan på den måten kontakte Skatteetaten og få tilsendt frikortet ditt elektronisk. Frikortet viser arbeidsgiveren at de ikke trenger å trekke skatt fra inntekten din. Det er nemlig slik at det er arbeidsgiveren din som sørger for at skatt trekkes fra lønnen din og betales inn til staten. Og når du har frikort betaler du ingen skatt og får du all lønnen inn på konto.

Frikortgrensa, hva skjer om du overstiger grensa?

Noen ganger er det vanskelig å planlegge et helt år frem i tid og vite om du kommer til å tjene mer eller mindre enn kr 65 000. Mange unge starter derfor året med frikort men vil ha behov for å skaffe seg et skattekort når de innser at de kommer til å tjene mer enn frikortgrensa.

Hvis du tror du kommer til å tjene mer enn kr 65 000 i løpet av et kalenderår er det ditt eget ansvar å logge deg inn på Skatteetatens sider og bestille et skattekort. Du vil da få et skattekort med et
tabelltrekk eller prosenttrekk. Arbeidsgiveren din vil da kunne hente dette nye skattekortet og trekke skatt fra lønnen din.

Når du har tjent over kr 65 000 må du plutselig betale skatt på alt du har tjent. Hvis du tjener kr 70 000 i løpet av et år er det ikke slik at du kan tjene de første kr 65 000 skattefritt og så er det skatt på de siste kr 10 000. Det øyeblikket du har tjent over kr 65 000 må du betale skatt på absolutt alt du har tjent det året. Om du ikke har betalt nok skatt et år kan du få noe som heter baksmell. Da får du regning fra Skatteetaten hvor de krever at du betaler den skatten du ikke betalte.

Småjobber du ikke må skatte av

For noen småjobber trenger du hverken skattekort eller frikort. Hvis du sitter barnevakt, vasker tantes hus eller måker snø for naboen kan du tjene inntil kr 6 000 i året per oppdragsgiver. Dersom du selger en av dine vesker på Finn.no eller Tise er dette også inntekt som ikke vil regnes som inntekt. Men dersom du utfører snømåking for flere borettslag eller kjøper og selger mye på Tise for å tjene penger kan det være du driver med næringsvirksomhet. Driver du næringsvirksomhet kan du måtte betale både skatt og moms. Er du usikker på om inntekten din er skattefri eller ikke kan du ta kontakt med Skatteetaten eller oss i Ung økonomi.

Kontakt Ung Økonomi

Ung økonomi gir gratis rettshjelp og råd til unge under 25 år i saker som gjelder økonomi. Har du spørsmål om skatt, gjeld eller andre pengespørsmål kan du ta kontakt med oss på post@ungokonomi.org eller ringe 23 62 26 48/96 94 89 65 mandag til torsdag 09:00 – 15:00.

Kontakt UngInfo

Vi er et informasjonssenter for unge i Oslo mellom 13 og 27 år. Kom innom oss i Møllergata 3d, om du har spørsmål eller ønsker veiledning om jobbsøking, utdanningsvalg, flytting, fritid og dine rettigheter som ung i Oslo. Våre åpningstider er mandag – fredag kl. 11 – 17 og lørdag kl. 12 – 17. Tlf.: 24 14 98 20, e-post: post@ung.info.