jobbhalvtimen_arbeidsmarkdet

Jobbhalvtimen: Hvor er alle jobbene?

Gikk du glipp av jobbhalvtimen i går, vår ukentlige livestream om jobb? Gårsdagens tema var hvordan arbeidsmarkedet blir påvirket av Korona. Her har vi oppsummert det viktigste. 

Arbeidsmarkedet er annerledes nå om dagen. De første ukene under koronakrisen var det veldig mange ledige butikkjobber, men nå er de nesten ingen igjen av disse. Det er heller ikke ledige jobber på steder som Burger King og Mc. Donalds, hvor mange ungdommer ofte får seg jobb. 

Så nå må vi tenke annerledes. Markedet endrer seg raskt om dagen og det gir noen muligheter. 

Her finner du jobbene

Mange voksne er permittert fra sine vanlige jobber, og søker nå på de jobbene som mange unge vanligvis skulle fått. Dette skaper mer konkurranse, men det gjør det ikke umulig å få jobb. Med hjelp av disse tipsene, kan du komme langt.

jobbhalvtimen

Ann Helen og Gaute gir deg tips på jobbhalvtimen, hver torsdag kl. 15 på Instagram.

Bruk nettverket ditt

Prat med alle du kjenner som har jobb, spør om de kan høre med sjefen om de trenger ekstra folk. Vær på tilbudssiden. Eller kanskje noen du kjenner kan legge inn et godt ord for deg, på sin arbeidsplass? For eksempel hvis du søker jobb på samme sted som en venn av deg jobber, spør om hen kan si noe positivt om deg til sjefen. Mange arbeidsgivere synes det er tryggere å ansette noen de kjenner litt. 

Det var slik Gaute, ungdomsveileder på UngInfo, fikk sin første jobb. Søstra hans jobba på Peppes Pizza og hun tipset sjefen om at Gaute lette etter jobb. En lørdag så ringe sjefen på Peppes til Gaute, da trengte de noen til å stå i oppvasken den dagen. Gaute møtte opp og etterhvert fikk han flere vakter. 

Så et av våre beste tips er å snakke med folk du kjenner som har jobb. Vanligvis ville vi også tipset deg om å gå innom steder og snakke med arbeidsgivere i nærområdet ditt, men akkurat nå er det ikke så lurt å gå innom, vi anbefaler heller at du ringer. 

Heng opp en lapp i borettslaget

Nå om dagen er mange hjemme, kanskje de er i karantene, eller har hjemmekontor og har startet et oppussingsprosjekt i leiligheten. Så det kan være mange småjobber å få i borettslaget, som å lufte hunder, bære ut søppel, handle for naboen eller hagearbeid for vaktmesteren. Heng opp en lapp i oppgangene hvor du skriver litt om deg selv og hva du kan hjelpe til med. Det er viktig at du spør foreldrene dine først og det kan være lurt å bruke deres telefonnummer. 

Tenk litt annerledes om hva slags jobber som finnes

Veldig mange søker på butikkjobbene, men det finnes andre spennende jobber å få. 

  • Søk på jobb som støttekontakt. Dette er en fin og givende jobb, som passer bra for ungdom. 
  • Vi spår at det blir en del ekstra behov i barnehagene i sommer. Her er det ofte mye sykdom, og nå om dagen må man rett hjem ved sykdomstegn. Det samme gjelder skolene, nå frem til ferien. De kommer kanskje til å trenge en del ringevikarer. 
  • Vi har også fått vite at de trenger eksamensvakter på privatisteksamen i år. Vanligvis tar pensjonister disse jobbene, men mange av dem er i risikogruppen for korona og må holde seg hjemme. Så i år er det ungdommenes sin tur til å være eksamensvakt. 
  • Vi tror også at det vil bli ledige jobber på sykehjemmene og sykehusene fremover. Du trenger ikke å ha en utdannelse for alle jobbene her, du kan for eksempel jobbe med renhold eller i kantina. 
  • Det er også gode muligheter for å få seg jobb på lager om dagen. 

Jobb frivillig

Dette er veldig lurt hvis du sliter med å få deg jobb. Frivillig arbeid er bra for selvfølelsen og CVen, og det vil gjøre det lettere å få jobb når koronakrisa er over. Frivillig arbeid viser at du er engasjert og det er en egenskap mange arbeidsgivere også setter pris på. Sjekk frivillig.no for oppdrag. 

Send oss din CV og søknad

jobbveiledning

Gaute jobber som ungdomsveileder hos UngInfo og har hjulpet hundrevis av ungdom med CV og søknad.

Det er mer konkurranse om jobbene, derfor er det enda viktigere med en god CV og søknad. Vi hjelper deg med dette. Bare send oss din CV og søknad på e-post til post@ung.info, så gir vi deg tilbakemelding. 

 

 

 

 

 

 

 

Spørsmål som vi fikk inn under jobbhalvtimen

Alle kan sende inn spørsmål på Instagram underveis i jobbhalvtimen. Her er noen av de spørsmålene vi fikk i går.

Er det mulig å få sommerjobb nå i koronatiden?
Ja, det er mulig! Vi har samlet alle kommunale sommerjobbene i bydelene på denne siden: Sommerjobb for ungdom.

Det finnes også andre sommerjobber å få, men her må du tenke litt annerledes. Steder som Tusenfryd og dyreparker er nok uaktuelt akkurat nå.

Mange kommer til å feriere i Norge i sommer, og vi spår at det vil komme ledige jobber på grunn av det etterhvert. 

De trenger også flere til å jobbe i landbruket i sommer. Mange av de som vanligvis jobber i landbruket reiser hit fra utlandet for å jobbe, og det kan være vanskelig for mange å gjøre nå. Kanskje du kan plukke jordbær i sommer? Det er hardt arbeid, men du vil få minner for livet. Er du bekymret for reisevei? Mange gårder har gratis overnatting for arbeiderne sine. 

Følg med i jobbsøkergruppa vår på Facebook Jobb for unge i Oslo, her legger vi ut ledige jobber hver dag. 

Sjekk nav.no og finn.no, her legges alle stillingsannonser ut. Det kan være litt overveldende, men bruk søkefeltet og skriv for eksempel “jordbærplukker” eller “ungdom”. 

Hva er en grei jobb for noen som aldri har jobba før?
Mange søker på butikkjobb med en gang, men her kommer du langt hvis du tenker litt annerledes. Hva finnes i nærområdet ditt? Snakk med vaktmesteren, kanskje du kan hjelpe til med å klippe gress eller male. 

Hvorfor får jeg avslag på når jeg søker jobb?
Det er mest vanlig å få avslag, når man søker jobb. Grunnen til dette er at veldig mange søker på de samme jobbene, så ofte er det noen med litt mer erfaring eller noen med en bedre CV og søknad som får jobben. Men søker du nok jobber, så ordne det seg til slutt.

For å øke sjansene, kan du sende CVen og søknaden din til oss på e-post post@ung.info. Så gir vi deg tips til hvordan den kan forbedres.

Lykke til med jobbjakten!

Husk at du kan ta kontakt med oss hvis det er noe, vi er tilgjengelig i flere kanaler: 

  • Chat via unginfo.no, man -fredag kl. 10:30 – 15
  • Telefon: 97 30 62 05
  • E-post: post@ung.info
  • Send oss spørsmål på Facebook eller Instagram