helsestasjoner

Slik søker du dagpenger

Noen vil i tiden fremover oppleve å bli permittert eller å miste jobben sin. Mange vil da ha krav på dagpenger fra NAV. Det kan virke komplisert å søke dagpenger, derfor har vi laget en steg-for-steg guide til deg! 

Har du blitt permittert, men er usikker på om du har krav på dagpenger? Les vår artikkel: Hjelp, jeg er permittert!


1. Logg deg inn på nav.no 

Du kan logge deg inn på nav.no med BankID, BankID på mobil og MinID.

 

2. Finn dagpengesøknaden

Når du har logget deg inn vil du komme inn på Ditt NAV. Her kan du sende melding til veilederen din, følge med på søknader og mer. Klikk på “Skjemaer” for å finne dagpengesøknaden. 

 

3. Register deg som arbeidssøker.

Alle som søker om dagpenger registrere seg som arbeidssøkere, uavhengig om de søker dagpenger fordi de har blitt arbeidsledige eller permitterte. I registreringen har du mulighet til å skrive at du registrerer deg som arbeidssøker fordi du har blitt permittert. Hvis du allerede er registrert som arbeidssøker, kan du starte rett på søknaden. Du trenger ikke å legge ved dokumentasjon for å registrere deg som arbeidssøker.

5. Start på dagpengesøknaden

Når du har registrert deg som arbeidssøker, kan du begynne på dagpengesøknaden. Du bruker det samme søknadsskjemaet uavhengig om du søker om vanlig dagpenger eller dagpenger som permittert.

I dagpengesøknaden skal du fylle ut informasjon om deg og arbeidsforholdet ditt. Det vil komme spørsmål om hvorfor du søker dagpenger, om du har hatt verneplikt det siste året, er i utdanning, om du mottar ytelser fra andre enn NAV, om du har barn eller om du driver eget gårdsbruk. Mot slutten av skjemaet har du også mulighet til å skrive inn opplysninger du mener det er viktig NAV vet om, for å kunne behandle søknaden din.

 

5.2 Dagpengesøknaden

Under punktet “Arbeidsforhold” i søknaden er hvor du skal opplyse NAV om grunnen til at du søker dagpenger.

 

6. Legg til vedlegg

Siste del av søknaden skal du legge ved vedlegg. Hvis du søker dagpenger fordi du er permittert, skal du hovedsaklig kun legge ved permitteringsvarsel. Du legge ved permitteringsvarsel, hvis ikke kommer du mest sannsynlig å få avslag på søknaden din. Hvis du ikke har permitteringsvarselet mens du driver med søknaden, har du mulighet til å ettersende dokumentet innen 14 dager.

7. Send inn

Etter du har lagt ved vedlegg har du mulighet til å gå gjennom hele skjemaet for å dobbeltsjekke at all informasjon er riktig og sende inn.

8. Når får du svar på søknaden din?

Saksbehandlingstid kan variere. På nav.no kan du se forventet saksbehandlingstid for hver ytelse i hvert fylke.  NAV opplever stor pågang grunnet korona-situasjonen og har opplyst at saksbehandlingstiden kan bli lenger enn normalt. I mellomtiden kan du søke om forskudd på dagpenger. Dette er en ordning for deg som har søkt om dagpenger og som venter på å få behandlet søknaden din. Les mer om forskudd på dagpenger, på nettsidene til NAV

Har du spørsmål eller trenger du hjelp med søknaden? 

Hvis du ikke fikk svar på dine spørsmål i denne artikkelen eller i samtale med NAV, kan du kontakte oss på UngInfo.

Vi svarer på alle spørsmål mandag – fredag kl. 10:30 – 15 i alle kanaler som er listet opp under:

  • Chat med oss via unginfo.no
  • Send oss e-post til post@ung.info
  • Send oss spørsmål på Facebook og Instagram (unginfo_oslo)
  • Ring oss på tlf.: 97 30 62 05