Helsetilbud du garantert vil få behov for
– En shortlist på helsetilbud i Oslo
Vi kan si med 100 % sikkerhet at du vil få behov for å besøke et eller flere av de helsetilbudene vi har nevnt nedenfor. Hvordan bytter man egentlig fastlege? Og hva er aldersgrensen på helsestasjoner? Dette finner du svar på i oversikten som vi har laget for deg. Her er en liten guide fra Johanna, som er ungdomsveileder på UngInfo.
Medisinsk hjelp
Fastlege:
Alle i folkeregisteret som er bosatt i Norge har rett på en fastlege. Du kan kontakte fastlegen din med alle typer spørsmål rundt fysisk, psykisk og seksuell helse. En fastlegetime varer i ca. 15 min, så det kan være lurt å forbedre seg på hva man vil snakke om. Fastlegen har taushetsplikt, så du kan snakke åpent og ærlig med hen.
Alle har rett på å få informasjon om egen helsetilstand og behandling på et språk du forstår. Du kan derfor be om tolk hvis du skulle ha behov for det. Sørg for å gi ifra til legekontoret i god tid.
Bytte fastlege?
Er du over 16 år, kan du selv velge hvem du vil ha som fastlege. Du kan bytte fastlege på helsenorge.no eller på telefon 800 43 573.
Du må betale en egenandel hos fastlegen, men sjekk av seksuelt overførbare infeksjoner er gratis.
Helsesenter for papirløse:
Her kan du få konsultasjon hos sykepleier, lege og psykolog, uavhengig av din juridiske status. All helsehjelp er gratis. Det er drop-in tilbud på tirsdager (16-20) og torsdager (11-15). Ring 488 90 560 for å få adresse. De ansatte har taushetsplikt og deler ikke informasjonen med politiet/myndigheter.
Smittesjekk, graviditet og prevensjon
Helsestasjon for ungdom:
Du kan teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner, graviditet og få veiledning i bruk av prevensjon ved en helsestasjon for ungdom. Alle mellom 12 – 24 år i Oslo kan bruke helsestasjonene.
Det finnes minst én helsestasjon for ungdom i hver bydel. Du kan besøke helsestasjonene uavhengige av hvilken bydel du bor i. Det finnes også helsestasjon for kjønn og seksualitet og helsestasjon for gutter. Her jobber det leger, helsesøstre og noen steder psykologer, som har taushetsplikt. Du kan ta kontakt over telefon eller stikke innom for en prat – du trenger ikke bestille time. Det er gratis å besøke helsestasjonen for ungdom.
Sex og samfunn:

Johanna viser vei til Sex og samfunn!
Sex og samfunn tilbyr blant annet gratis smittesjekk for unge opp til 25 år. Klinikken har åpent for drop-in mandag til torsdag mellom 15.00 og 19.00. Du får da snakke med lege eller sykepleier. Det kan være litt ventetid. Du trenger ikke å være folkeregistrert i Oslo for å benytte deg av tilbudet.
Du kan også ta selvtest for klamydia, gonoré og mykoplasma. Da trenger du ikke å stå i kø eller å snakke med helsepersonell først, med mindre du er i en risikogruppe. Du får svar innen ti dager.
Menn som har sex med menn og personer som kjøper sex kan ta hurtigtest for hiv. Denne testen er like sikker som en vanlig hivtest og du får svaret i løpet av få minutter. Du kan være anonym.
Olafiaklinikken:
På Olafiaklinikken kan du teste deg gratis for seksuelt overførbare infeksjoner. Møt opp og trekk en kølapp. Det er ingen aldersgrense og du trenger ikke å være folkeregistrert i Oslo. Kvinner som har sex med kvinner og menn som har sex med menn kan bestille time, alle andre må møte opp på drop-in. Det er lang kø, så det er lurt å møte opp tidlig. Menn som har sex med menn kan ta hurtigtest for hiv tirsdager mellom 15:30 og 19:30. Personer som kommer til Olafiaklinikken for rådgivning og en eventuell hiv-test kan være anonyme.
Amathea:
Rådgivning til jenter og par som har blitt uønsket gravide. Tilbyr samtaler før og etter abort, og før, under og etter graviditet. Du kan også få gratis graviditetstest og informasjon om dine rettigheter. Kan skaffe tolk ved behov.
Akutt
Legevakta:

Legevakten finner du mist i Oslo sentrum. Her går du rett inn om det har skjedd noe akutt.
Døgnåpen legevakt ved skade, sykdom, vold, overgrep og livskrise. Undersøker, utreder og behandler skader. Alvorlige skader blir prioritert. Døgnåpent apotek.
Overgrepsmottaket:
Akuttilbud for deg som har vært utsatt for voldtekt og voldtektsforsøk. Medisinsk hjelp og rådgivning, uavhengig av politianmeldelse.